Statistika mums šiuo klausimu yra negailestinga. Lietuviai – vieni labiausiai nutukusių iš buvusios posovietinės erdvės. Lietuviai labiausiai miršta nuo širdies ir kraujagyslių ligų, kuria sukelia netinkamas gyvenimo būdas, o tam didžiausią įtaką turi mityba. Lietuviai per mažai suvalgo vaisių ir daržovių. Lietuva – viena iš tų atsilikusių valstybių, kurioje sunku valstybinėse institucijose (ugdymo įstaigose ir pan.) tiekti maistą pagal vegetarišką meniu. Pasaulinė sveikatos organizacija jau paskelbė, kad greičiausiai raudona mėsa sukelia vėžį (atkreipkite dėmesį, ne padidina riziką, skatina vystymąsi, bet sukelia), Danija ruošiasi priimti įstatymą, apmokestinantį raudoną mėsą, o pas mus viskas – atvirkščiai.

O kas pasikeistų, jeigu Lietuvoje, kaip daugumoje ES valstybių, turėtume mažesnį PVM vaisiams ir daržovėms? Tikriausiai žmonės jų pradėtų valgyti daugiau, būtų sveikesni, darbingesni, ekonomiškai našesni. Jiems nereikėtų tiek daug vaistų (liūdi farmacininkai), tačiau biudžetas sutaupytų daug lėšų kompensuojamiems vaistams. Ar pagalvojate, kiek per mėnesį žmogus išleidžia pinigų vaistams, kurie reguliuoja kraujospūdį, mažina cholesterolį ir visaip kaip slepia gyvūninės kilmės produktų vartojimo pasekmes? Mano močiutės mėnesio išlaidos – apie 300 eurų, iš kurių daugiau nei 200 eurų kompensuoja valstybė, t.y. mes visi, dirbantys piliečiai. O kiek tokių močiučių gyvena Lietuvoje? Pakeitus žmogaus dietą, įtraukus daug vaisių, daržovių, gyvūninės kilmės produktų vartojimą sumažinus, širdies ir kraujotakos ligų galima būtų išvengti.

Kaip minėjau aukščiau, lietuviai – viena iš labiausiai nutukusių tautų. Gal gyvenant Vilniuje to ir nematyti – juk sostinė ir naujausios žinios bei mados ten sklinda greičiau, tačiau mažesniuose miesteliuose apstu storų žmonių. Ir liūdniausia, kad jie, vargšai, nežino, kaip tą svorį sumažinti, nes net medikai tinkamai neinformuoja. Aš manau, kad atsisakius gyvūninės kilmės maisto, svoris po truputį kristų ir, jeigu žmogus stengsis valgyti sveikiau, susigrąžins buvusias formas. Nereikia jokių organizmą žalojančių dietų, skrandžio perrišimų ar riebalų nusiurbimo operacijų.

Praėjusiais metais daug buvo kalbama apie mėsą ir tai, kad ji sukelia vėžį. Mūsų valdžia tik atsainiai mostelėjo ranka į šį pareiškimą ir viskas tuo pasibaigė. Juk kas gi yra tie keli šimtai mokslinių tyrimų, negi jie gali būti teisingi? Ypač surašyti anglų kalba (…). Tačiau gera žinia ta, kad lietuvių kalba taip pat galima rasti daug naudingos informacijos. Vienas fenomenaliausių tyrimų, atliktų su gyvais žmonėmis, stebint jų mitybą ir vertinant sergamumą įvairiomis ligomis yra aprašytas C. Campbelo knygoje „Kinijos studija“.

Taigi, šiuo metu vaisių ir daržovių kainos Lietuvoje gana didelės, ne kiekvienas, ypač skurdžiau gyvenantis pajėgia maitintis sveikiau ir taip pakliūna į uždarą ratą. Mažesnė perkamoji galia – mažiau vaisių daržovių – didesnis sergamumas – mažesnis darbingumas – mažesnės pajamos ir didesnės išlaidos medikamentams ir dar mažesnė perkamoji galia. Todėl sumažinus PVM šiai svarbiai maisto produktų grupei, ilgainiui ekonominę naudą pajustume visi. Valgykite sveikai ir būkite sveiki.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!