Tarptautinė ekspedicija užsiimanti įmonė „Abipa Logistics“ inicijuoja projektą, skirtą transporto specialybių studentams, kuris truks metus. Projekto esmė – mokslo ir verslo atstovų bendradarbiavimas. Studentams bus rengiami praktiniai logistikos mokymai ir pramoginiai vakarai boulingo klube su ekspedicinės bendrovės „Apiba Logistics“ vadovais ir darbuotojais.

Taip ir studentai, ir įmonės atstovai galės vieni kitus pažinti neformalioje aplinkoje ir susidaryti nuomonę vieni apie kitus: studentai – ar nori sieti savo ateitį su šia įmone, ar taip save įsivaizduoja po kelerių metų, įmonės atstovai – geriau pažinti savo potencialius darbuotojus.

Gera pradžia – pusė darbo

Projektas startavo sėkmingai: „Žirmūnų boulingo“ klube vasario 29 d., trečiadienį, susitiko 15 transporto specialybės studentų ir „Abipos Logistics“ atstovai. Logistikos profesionalai ir naujokai, susiskirstę komandomis, išsirikiavo prie boulingo takelių. Komandos buvo suformuluotos taip, kad kiekvienoje būtų ir studentų, ir „Abipa Logistics“ įmonės atstovų. Taip buvo daroma, kad lengviau užsimegztų žmogiškasis ryšys.

Įmonės atstovų vertinimai

„Abipa Logistics“ administracijos ir personalo vadovė Asta Diržininkaitė paklausta, kodėl pasirinko tokią darbuotojų paieškos formą, sakė: „Yra kelios priežastys, kodėl mes taip nusprendėme. Pirmas dalykas: ieškome gerų ir lojalių darbuotojų. Kadangi šiandien Lietuvoje yra ganėtinai sudėtinga rasti žmonių, tai mes nusprendėme orientuotis į jaunus studentus, kuriuos po truputį auginsimės.“

Be to, anot pašnekovės, dabar labai daug žmonių emigruoja, nors galėtų dirbti ir Lietuvoje. Deja, čia studentai, baigę universitetus, susiduria su problema, kad be patirties niekas nepriima jų į darbą.

„Taigi mes juos mokysime ir geriausiems pasiūlysime darbo vietas. Tikimės, kad ir jiems, ir mums bus naudinga. Mūsų įmonės ženklas – bumerangas, kuris suprantamas kaip abipusė nauda“, – teigia personalo vadovė A. Diržininkaitė. Įmonės atstovė nusiteikusi optimistiškai, ji tikisi, kad kitos įmonės paseks „Abipa Logistics“ pavyzdžiu, nes jaunimą reikia ugdyti.

Boulingas pasirinktas tai pat neatsitiktinai – tai gana populiari ir judri pramoga, kuri nevaržo žmonių, todėl žaisdami gali susipažinti ir pabendrauti.

Sergej Mamajev, oro ir jūrų skyriaus vadovas, pakalbintas žaidimo metu, sakė, kad kol kas dar tik pradžia, tad reikia „įsivažiuoti“. Pasak įmonės atstovo, idėja organizuoti šį projektą kilo „Abipa Logistics“ personalo vadovams, nes norima populiarinti mūsų įmonę ir sukurti tokias darbo sąlygas, kad ši įmonė taptų kiekvieno, bent kiek susijusio su transportu, svajonių darbo vieta.

S. Mamajev pastebėjo, kad jaunimas daugiau yra girdėjęs apie žemės transportą, tačiau mūsų įmonėje yra ir jūrų-oro skyriai, tad toks bendravimas supažindins plačiau studentus su galimomis darbo perspektyvomis.

Audrius Česnauskas, muitinės skyriaus vadovas, įsitikinęs, kad bendravimas su būsimais darbuotojais labai svarbus. „Dirbant „Abipa Logistics“ įmonėje, daug bendraujama ne tik tarpusavyje, bet ir su vežėjais bei tiekėjais. Būsimas darbuotojas turi būti komunikabilus, neužsisklendęs savyje“, - aiškina A. Česnauskas.

Oro ir jūrų krovinių koordinatorius Pavelas Gorbunovas šį projektą, kai skatinamas studentų ir įmonės atstovų bendradarbiavimas neformalioje aplinkoje, vertina labai gerai. Anot jo, trūksta gerų darbuotojų, kurie nusimanytų, ko ateina į įmonę: „Šis projektas – tarsi išankstinis ugdymas prieš jaunam žmogui patenkant į darbo rinką, nes įprastai studentai, baigę universitetus, neturi reikiamų praktinių žinių“.

„Abipa Logistics“ įmonės atstovai tiki projekto sėkme ir nusiteikę studentams būti mokytojais, o gal ir kolegomis netolimoje ateityje.

Studentų įspūdžiai

Studentai taip pat yra susidomėję projektu ir vertina jį palankiai. Boulingo klube jie susirinko geros nuotaikos ir smalsiai nusiteikę. Visų pirma, todėl, kad didžioji dauguma iš jų apie tokio tipo projektą, kai pati įmonė inicijuoja studentų mokymus bei susitikimus neformalioje aplinkoje, nebuvo girdėję.

Dauguma studentų, dalyvavusių trečiadienį vykusiame boulingo turnyre, tai – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) būsimieji transporto vadybininkai. Vieni iš jų aptiko skelbimus internetiniame universiteto puslapyje, kiti – universiteto skelbimo lentose, treti – susidomėjo organizatorių kvietimais transporto tinklalapyje vezejugidas.lt.

VGTU trečio kurso studentė Viktorija Sulžičkytė išdrįso ateiti, nes troško daugiau sužinoti to, kas praverstų ateityje, ir tikisi, kad galbūt pasiseks atlikti įmonėje praktiką. Mergina įsitikinusi, kad idėja, kai susitinka verslo atstovai su studentais, yra šauni ir to reikėjo jau anksčiau.

To paties universiteto studentas Tadas Devindoris išgirdęs, kad yra tokių transporto sektoriaus įmonių, kurios rengia ne tik mokymus, bet ir bendras pramogas su studentais, sako buvo nustebęs.

Ateidamas į boulingo turnyrą vaikinas tikėjosi ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir daugiau sužinoti apie ekspediciją, pačia įmonę, praktikos galimybes. Ir liko nenusivylęs – lūkesčiai pasiteisino.

Kiti studentai taip pat pritarė savo kolegų išsakytoms mintimis ir džiaugėsi puikiu projektu bei smagiu vakaru.

Darbo galimybėmis ir neformaliu bendravimu su potencialiais darbdaviais susidomėjo ir darbo patirties transporto srityje jau turintys asmenys. Vienas iš jų – Vytautas Gabrėnas. Vaikinas šiuo metu kaip tik ieško darbo.

Daug visko matęs ir patyręs vyras mano, kad „Abipa Logistics“ projekto idėja yra labai gera ir nieko panašaus iki šiol nėra girdėjęs. Pašnekovas džiaugiasi, nes tai labai gerai studentams, kuriems, norint įsidarbinti, labai reikalinga praktika.

V. Gabrėnas teigia, kad darbdaviams svarbu, kaip bendrauja ir elgiasi jų darbuotojai, o žaidžiant boulingą, atsiskleidžia kai kurios charakterio savybės.

Pirmojo neformalaus susitikimo metu ir studentai, ir kai kurie „Abipa Logistics“ įmonės atstovai stengėsi susipažinti ir kovojo dėl pergalės. Vieni buvo drąsesni, kiti – santūrūs. Natūralu – naujas projektas, nauji žmonės. Pradžia padaryta, ledai pralaužti, tad judama pirmyn. Studentai nekantriai laukia prasidėsiančių logistikos pamokų ir, žinoma, kas mėnesį vyksiančių boulingo žaidynių.