Apie tai net išsiunčiau paklausimą Kauno miesto savivaldybei, nes jau atsibodo tortų buvimas darželyje. Vaikas alergiškas, bet tėvai, tikriausiai iš geros širdies, vis neša įvairius konditerinius gaminius į darželį.

Nes juk vieno kurio mažylio gimtadienis ir reikia švęsti, o kad tai neleidžiama ir kiti vaikai alergiški – niekam nė motais. Mokytojai neįgalūs ką nors padaryti, direktoriai irgi nieko nedaro, matosi, ir patys jie mėgsta tortus.

Ką jūs manote, ar mažiukams reikia kišti saldumynus, tortus ir kitą nesveiką maistą darželiuose? Ar mažųjų sveikata niekam nerūpi ir blogus įpročius jau nuo 2 metų jiems skiepijame? O jeigu vaikui bus alergija ir anafilaksinis šokas, odos problemos ar viduriavimas? Niekas apie tai nepagalvoja. Juk gyvename dabartiniame pasaulyje kur vaikų su alergijomis yra vis daugiau, bet ar jais pakankamai rūpinamės?

Ar čia paprasčiausias dar vienas įstatymas, kurio niekas nesilaiko? Nes, kiek man žinoma, atnešti galima tik vaisių, bet ne tortų ir pyragų.

Prašymo savivaldybei tekstas buvo toks:

„Sveiki, prašau informuoti kaip yra užtikrinama, kad Kauno miesto darželiuose tėvai neneštu maisto į vaikų grupes. Dažniausiai tai daroma gimtadienio progomis, kai nešamos bandelės, sausainiai, šakočiai, tortai, spurgos, saldainiai ir t.t. Juk tai yra neleistina, taip?

Šiuo klausimu bendrauta ir su darželio direktore, prašyta jos informuoti tiek mokytojus, tiek ir tėvus apie leidžiama nešti maistą (vaisius) ir neleidžiama nešti maistą. Tačiau jokių veiksmų direktorė nesiima, o tokie atvejai kartojasi.

Prašau užtikrinti, kad nelegalus maisto nešimas būtų sustabdytas. Toks nešimas ne tik kad yra neleistinas, tačiau dalis vaikų turi alergijas tokiam maistui (pienas, gliutenas, riešutai ir t.t.) Ar darželio direktoriai suvokia, kad alergiškam vaikui suvalgius riešutus jam gali ištikti anafilaksinis šokas? O kitam vaikui nuo gliuteno, gali būti odos ir virškinimo problemų ir t.t. Prašau informuoti, kas yra ir bus atlikta, kad tokie veiksmai nesikartotų.

Mūsų lankomas darželis yra Žaliakalnyje, tačiau iš tėvų girdžiu, kad tokie dalykai yra daugumoje miesto darželių.“

***

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė teigė, kad tam tikrus gaminius į darželius vaikai atsinešti gali.

„Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas vykdančiose įstaigose vaiko atstovai gali atsinešti maisto į organizuojamas šventes, tačiau jis turi atitikti Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos apraše numatytus reikalavimus, t.y., vaikų maitinimui draudžiamos naudoti šios maisto produktų grupės: bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, kiti riebaluose virti, skrudinti ar spraginti gaminiai; saldainiai; sūrūs konditerijos gaminiai;

šokoladas ir šokolado gaminiai; valgomieji ledai; pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu; pieno produktai su alyvpalmių aliejumi; kramtomoji guma; gazuoti gėrimai; energiniai gėrimai ir kiti produktai, nurodyti Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo 19 punkte (plačiau – https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/TAIS.411986/asr).

Vaiko atstovai, atnešdami maisto į organizuojamas šventes, prisiima atsakomybę už atnešto produkto kokybę ir atitiktį saugos reikalavimams, o įstaigų darbuotojai privalo kontroliuoti, kaip laikomasi nustatytų reikalavimų“, – sakė O. Gucevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)