Savo daiktus palikome rakinamoje spintelėje. Po visų maudynių keliavome namo. Įlipome į automobilį ir savo rankinėje patikrinau, ar viskas yra. Staiga pamačiau, kad mano rankinėje nėra draugo piniginės su visais dokumentais, ten buvo ir ID kortelė. Na, turbūt apvogė vandens parke...

Iškart kreipėmės į policiją. Gaila, Ispanijoje policininkai nekalba angliškai, tad teko pateikti pranešimą angliškai telefonu. Tokia ten jau sistema. Po to paskambinome į Lietuvos ambasadą dėl grįžimo į Lietuvą, nes draugas neturėjo jokio dokumento. Buvo pasakyta, kad mes privalome vykti į Madride esantį Lietuvos konsulatą arba į Valenciją, nes Tenerifėje nėra jokio kito konsulato. Daugiau nieko nepatarė.

Su draugu puolėme į paniką, nes pinigų skrydžiui į Madridą neturėjome. Skaitėm labai daug straipsnių, kreipėmės į gimines, ką reiktų daryti tokioje situacijoje. Dar kartą skambinome į ambasadą paklausti, ar yra bet kokios Europos Sąjungos šalies konsulatas, nes skaitėme, kad jie taip pat turi mums išduoti pažymą grįžimui į Lietuvą. Jie pasakė, kad jokių konsulatų Tenerifėje nėra. O čia buvo mūsų paskutinė viltis.

Gerai, kad turime labai gerų draugų, kurie pervedė pinigų į mano sąskaitą nusipirkti skrydžiui į Madridą. Žiūrinėjomės pigiausius skrydžius, jau ketinome pirkti, bet prieš perkant patys norėjome įsitikinti, ar tikrai nėra jokio konsulato Tenerifėje, nes tai buvo labai neįtikėtina. Pasitikrinome internete ir radome, kad yra netgi du konsulatai - Belgijos ir Olandijos Santa Kruze, Tenerifės sostinėje.

Labai pasipiktinome, kad Lietuvos ambasada negalėjo suteikti mums teisingos informacijos. Bereikalingi nervai, o dar ketinome skristi į Madridą... Nuvažiavome į Tenerifės sostinę, į Belgijos konsulatą ir jie mums išdavė pažymėjimą grįžti į Lietuvą. Labai gaila, kad mūsų Lietuvos ambasados darbuotojai negalėjo mums pagelbėti. Tikiuosi, kad kitiems taip neatsitiks.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento, Visuomenės informavimo skyriaus komentaras:

„Remiantis Europos Sąjungos teisės aktais, Lietuvos piliečiai turi teisę kreiptis į bet kurios kitos ES šalies ambasadą ar konsulatą dėl laikinojo kelionės dokumento išdavimo tuo atveju, kai Lietuvos ambasados ar konsulato toje šalyje nėra arba kai toje šalyje veikianti ambasada/konsulatas piliečiui yra nepasiekiamas. Ar ambasada/konsulatas yra pasiekiamas, sprendžia kelionės dokumentą išduodančios šalies konsuliniai pareigūnai. Pagal Lietuvos ambasadai Madride žinomą praktiką, iki šiol Kanarų salose veikiantys ES šalių konsulatai kelionės dokumentų Lietuvos piliečiams nebuvo linkę išduoti remdamiesi tuo, kad Ispanijoje yra pasiekiama Lietuvos ambasada Madride bei konsulatas Valensijoje, todėl piliečiams ir nebuvo siūloma į juos kreiptis.

Norėtumėme atkreipti keliaujančiųjų dėmesį, kad užsienyje praradus pasą ar asmens tapatybės kortelę, Lietuvos piliečiai turėtų kreiptis į artimiausią Lietuvos ambasadą ar konsulatą dėl asmens grįžimo pažymėjimo išdavimo, o jei toje teritorijoje pasiekiamos Lietuvos atstovybės nėra - į bet kurios kitos ES šalies ambasadą ar konsulatą dėl europinio laikinojo kelionės dokumento išdavimo. Iškilus klausimų, prašome skambinti visą parą veikiančiu URM telefonu +370 5 2362444 bei informacijos ieškoti internete http://keliauk.urm.lt“.