Mokomojo Europos Parlamento tikslas – suteikti jaunimui žinias apie Europos Sąjungos institucijas, politiką bei sprendimų priėmimo tvarką, ugdyti jaunuolių savimonę ne tik kaip Lietuvos, bet ir kaip ES piliečių.

Pirmąją sesijos dieną moksleiviai formavo savo komitetų komandas, atlikdami įvairias užduotis, kurios padėjo dar artimiau susipažinti su savo komiteto nariais. Nuo antrosios dienos prasidėjo intensyvus darbas komitetuose, kurio metu moksleiviai rengė rezoliucijas – patariamojo pobūdžio dokumentus, kuriuose identifikavo temos problematiką ir ieškojo racionaliausių sprendimų. Lietuvos delegacijos nariai skirtinguose komitetuose diskutavo apie nelegalų žmonių pervežimą į Europą; apie Vakarų Balkanų integraciją į Europos Sąjungą; apie iškastinio kuro alternatyvas; jaunimo nedarbą bei vystomąjį bendradarbiavimą.

Paskutines dvi sesijos dienas trisdešimt šalių delegacijų susirinko į svarbiausią sesijos dalį – Generalinę Asamblėją, kurios metu komitetai pristatė paruoštas rezoliucijas, laikydamiesi griežto Asamblėjos protokolo. Iš dešimties rezoliucijų tik šešių komitetų darbas buvo įvertintas teigiamai ir rezoliucijos patvirtintos. Pastarosios bus siunčiamos Europos Parlamentui bei Europos Komisijai. Tikimąsi, jog moksleivių pasiūlymai bus dar kartą apsvarstyti ir netgi įgyvendinti.

„Atvykus į Tarptautinę sesiją, mus labai svetingai pasitiko slovėnų šeimos, kuriose gyvenome pirmąsias sesijos dienas. Per jas taip pat sėkmingai susipažinome su komiteto nariais ir parengėme rezoliucijas. Su nekantrumu ir jauduliu laukėme Generalinės Asamblėjos, kurios metu gynėme savo komitetų ir delegacijos pozicijas. Ir mums pavyko – visos rezoliucijos, prie kurių dirbome, buvo patvirtintos!

Be pagrindinio darbo komitetuose turėjome ir kitų veiklų: buvome labai maloniai sutikti Lietuvos ambasadoriaus Rimučio Klevečkos Slovėnijoje, pas kurį tuo pačiu metu lankėsi ir Seimo narys Petras Auštrevičius. Taip pat dalyvavome ekskursijoje po gražiąsias Ljutomero ir Kamniko miestelių apylinkes, bendravome su vietiniais, dalyvavome jų kultūrinėje programoje.

Visų delegacijos narių vardu noriu padėkoti MEP koordinatoriui Lietuvoje - Europos namams už galimybę dalyvauti ir atstovauti Lietuvai šiame nuostabiame renginyje,“ – įspūdžiais dalijasi Lietuvos delegacijos narys Andrius Sakalauskas.

Delegacijos dalyvavimas finansuotas Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos lėšomis.