Vėžių rinkimas populiari ir nekenksminga gamtai priemonė rainuotojo vėžio populiacijai reguliuoti (mažinti). Ankstesniais metais vėžių rinkimo akcijos metu surinkdavome 1500 – 2000 individų, o atskiros rinkėjų grupelės džiaugdavosi 120 – 170 vėžių laimikiu. Net visiški tinginiai ir nevikrūs vėžiautojai parsinešdavo apie 30 – 50 „rainių“.

Šiemet buvo kitaip. Vakaro nugalėtojai: naujokų grupėje (žr. Foto) surinko 28 rainuotuosius vėžius, o patyrusių rinkėjų grupėje – 33. Patys nekantriausi ir triukšmingiausi tenkinosi tik 3 – 5 vėžių laimikiu. Iš viso vakaro metu buvo surinkta 350 – 400 „rainių“. Akivaizdu, agresyvių invazinių atėjūnų ženkliai sumažėjo. Kas turėjo didžiausią įtaką sunku pasakyti, matyt gamtotvarkinių priemonių rinkinys. Pastaruosius tris metus Balsio ežere buvo įgyvendinamos biologinės rainuotųjų vėžių populiacijos reguliavimo priemonės bei akcijų ir viešų renginių metu vykdomas visuomenės gamtosauginio sąmoningumo ugdymas.

Visuomenė, tai mes visi, susitelkę ar nedidelėmis draugų bei šeimos grupelėmis padėjome ir padedame Balsio ežero gyventojams „lengviau kvėpuoti“. Ačiū visiems dalyvavusiems.

Mokslinių tyrimų duomenimis šių vėžių gausumas ežere 2010 m. buvo grėsmingai didelis (10 ind. per 10 min.). Rainuotojo vėžio keliamos grėsmės vietos faunai ir florai yra tokios: pirma, šis invazinis vėžys priskiriamas prie tokių rūšių, kurių poveikis vietinei ežero bendrijai yra didesnis, nei jų sudaroma bendrijos dalis, todėl rainuotasis vėžys keičia vietos biologinę įvairovę ir bendrijų sandarą bei funkcionavimą; antra, rainuotasis vėžys dėl ekologinio plastiškumo ir demografinio potencialo yra konkurentiškai pranašesnis už vietinius vėžius, kuriuos išstumia, ir pats būdamas atsparus gali pernešti vėžių marą – grybinės kilmės ligą, kuri yra mirtina plačiažnypliams ir siauražnypliams vėžiams.

Be to, būdamas ežere gausus rainuotasis vėžys dėl neteisėtų perkėlimų ar plisdamas natūraliai gali patekti į kitus vandens telkinius. Todėl Balsio ežere nuo 2012 metų taikomos rainuotojo vėžio gausos reguliavimo priemones.