VDU savo iniciatyva suteikia atitinkamas 25 proc., 50 proc., 75 proc. ir 100 proc. mokesčio už studijas lengvatas daliai savų studentų. Pagrindiniai vertinimo kriterijai – paskutinės egzaminų sesijos vidurkis ir socialinės studento situacijos sudėtingumas.

Šįmet tokią nuolaidą gavo pasaulio jaunimo čempionai krepšininkai Rolandas Jakštas, Vytenis Čižauskas, Edgaras Ulanovas, sutartis su Kauno „Žalgiriu“ turintys Šarūnas Vasiliauskas, Žygimantas Janavičius, Mindaugas Kuzminskas, Artūras Milaknis, Vytenis Lipkevičius, Siimas -Sanderis Vene.

„Labiausia mane nustebino „sunkiai“ gyvenantys Lietuvos krepšininkai, kurių sąrašuose galima rasti apie dešimtį. Tik nesuprantu, kodėl jie? Nejau jie gyvena prasčiau už žmones, kurie prašo lengvatų? Na lyg jie neturėtų už ką susimokėti. Jų kontraktai tikrai nėra 300 litų per mėnesį“, - DELFI piktinosi VDU studentas Ignas.

Pasak Igno, niekur nėra nurodoma, kad nuolaidos taikomos ir už sportinius pasiekimus.

Paskatino už VDU vardo garsinimą

VDU Studentų reikalų tarnybos direktorius Mantas Simanavičius sako, kad universiteto krepšinio komandoje žaidžiantiems krepšininkams mokesčio už studijas kompensacija pritaikyta išimties tvarka – atsižvelgus į papildomus kriterijus.

Pagrindiniai kriterijai studijų nuolaidai gauti - akademinių įsiskolinimų neturėjimas ir itin sudėtinga socialinė padėtis. Pasak M. Simanavičiaus, rektoratas su studentų atstovais yra numatęs galimybę suteikti nuolaidą universitetą garsinusiems asmenims. Šie gali būti pasižymėję sporte, moksle, mene.

„Vienas papildomų kriterijų – pasiekimai, už kuriuos irgi įvertinama. Mes į juos žiūrime kaip į savo studentus ir nelabai kreipiame dėmesį į tai, kad jie yra „Žalgiryje“, nes jie, bet kuriuo atveju, žaidžia už universitetą“, - teigė M. Simanavičius.

Procentinė nuolaida krepšininkų studijų mokesčiui išskaidyta įvairiai, atsižvelgiant į atskirų krepšininkų nuopelnus. Tiems, kurie žaidžia „Žalgiryje“, mokestis sumažintas mažiausiai. VDU šiam tikslui teigia naudojantis savas lėšas.

M. Simanavičius įtaria, kad supykti galėjo šįmet nuolaidos negavę studentai. „Sakyčiau, čia manipuliavimas ir žiūrėjimas daugiau iš savo varpinės. Universitetui visi svarbūs – ir tie, kurie aktyviai veikia bei dalyvauja, ne tik studijuoja“, - teigė Studentų reikalų tarnybos direktorius.

Jis patikino, kad nebuvo nuskriausti tie, kurie į nuolaidą pretendavo ir atitiko kriterijus. Iš 185 prašiusių lengvatas gavo 107 studentai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją