„Kol meras Artūras Zuokas bruka savo utopines tramvajų idėjas, visai greta gyvenamųjų zonų auga Sosnovskio barščių plantacijos, užsikrečia vis nauji plotai ir be kontrolės kasmet jų naikinimo kaina augs ir augs... (...) Ūkininkai už tokią nepriežiūrą savo žemės plotų yra baudžiami, o savivaldybės kuo geresnės? Vyrauja lygesnių už lygius dėsniai?“ , - piktinosi DELFI skaitytoja, pasidalijusi Vilniaus mieste užfiksuotais Sosnovskio barščiais.

DELFI kreipusis į Vilniaus miesto savivaldybę, buvo nurodyta, kad su Sosnovskio barščiais kovojama.

„Centrinėje miesto dalyje, prie Neries pakrančių, taip pat Žirmūnų dalyje, kur dviračių ir pėsčiųjų takai, šienaujama 3 kartus per sezoną, kitose pakrančių vietose, kur nėra pėsčiųjų takų, dviračių takų, neužstatytos teritorijos - 1 kartą. Pakrantėse ir kitose miesto neužstatytose teritorijose aptikti Sosnovskio barščiai naikinami. Privačių valdų savininkai, kurių neužstatytuose žemės sklypuose pastebėti šie augalai, raštu įpareigoti nušienauti teritorijas“, - nurodoma savivaldybės pateiktame komentare.

Grynas.lt primena, kad iš Kaukazo kilęs Sosnovskio barštis į Lietuvą buvo atvežtas apie 1950 m. Dėl gražios išvaizdos, didelio žiedyno jį žmonės pradėjo sodinti soduose, prie namų, nežinodami, kad šis augalas kenksmingas sveikatai.

Visos augalo dalys kaupia daug aktyvios medžiagos furokumarino, kuris, žmogui prisiartinus prie augalo, juos skinant ar šienaujant, gali smarkiai apdeginti neapsaugotą žmogaus odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją – odos paraudimus, dideles vandeningas pūsles, kurios plyšusios virsta ilgai negyjančiomis žaizdomis. Ypač tai būdinga saulėtomis dienomis, kai yra aktyvesnis šios medžiagos išsiskyrimas į orą. Žaizdos gydamos pūliuoja, o užgijus lieka randai. Prisikvėpavęs augalo žiedadulkių žmogus jaučiasi kaip apsinuodijęs. Šio augalo vengia ir naminiai gyvuliai, nes tiek karvėms, tiek arkliams ar kiaulėms jis padaro žalos. Net bitėms yra pavojus, nes augalų žiedų išskiriamas nektaras – nuodingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)