Bendraminčiai vasarą leido lenktyniaudami privačiame aerodrome

Dar gegužės pabaigoje ASK „Ladasport“ garsiai pranešė – birželio 2-ą dieną startuoja penkių etapų slalomo treniruočių ciklas „Kateka“ taurei laimėti. Pirmasis etapas priviliojo nei daug, nei mažai – 21-ą dalyvį. Visi jie buvo suskirstyti į penkias klases ir turėjo galimybę varžytis bendroje Sport klasėje.

Kaip ir pridera atsakingiems organizatoriams, viso sezono etapai vyko privačiame ir uždarame aerodrome, buvo įkurta serviso zona, žiūrovus nuo trasos skyrė „Stop“ linijos, ir prižiūrėjo organizatoriai. Džiugu, kad ir patys žiūrovai bėgant laikui tampa vis drausmingesni, tad per visą sezoną nė karto neteko regėti po trasą lakstančių šio sporto mėgėjų. Beje, visi etapai vyko pagal LASF 18 straipsnio, 9-os dalies, 2-ą punktą – neklasifikuotos varžybos.

Maždaug trijų savaičių intervalais vykusios slalomo treniruotės galiausiai pasiekė kulminaciją, kai rugpjūčio 4-ąją į privatų Gustonių kaime esantį aerodromą susirinko dalyviai, pasiryžę kovoti dėl sezono nugalėtojo titulo. Ne tik savo klasėse, bet ir absoliučiai. Paskutinis etapas priviliojo daugiau nei 30 dalyvių. Kiekviename etape dalyviai rinko taškus, tad stabilus dalyvavimas visuose etapuose buvo kur kas stipresnis koziris, nei, pavyzdžiui, pirma vieta dalyvaujant vos dukart.

Išsidalijo paskutinio etapo taures

Paskutiniame etape virė kova beveik visos klasėse. Jaunimo gretose šį sezoną buvo neaplenkiamas Mindaugas Čyžas. Jis iš penkių etapų laimėjo tris, o pirmos vietos taurę į viršų kėlė ir paskutiniame, lemiamame etape. Antroji vieta tądien atiteko Laurai Draugelytei, kuri šį sezoną baigė važiuodama „Renault Clio“ automobiliu. Tiesa, Laura jau „matuojasi“ naują techniką, ir trylikametė mergaitė šiemet trasoje greičiausiai pasirodys vairuodama „Mazda 323f“ automobilį, V6 formos ir dviejų litrų darbo tūrio varikliu. Ko gero, tai bus rimta paraiška konkurentams. Trečia pozicija jaunimo gretose sekmadienį priklausė Lukui Ezerskiui.

Moterų klasėje penktame etape Laura Draugelytė sužibėjo dar kartą. Aplenkusi antros ir trečios vietos prizininkes Rūtą Nedzelskienę ir Gintarę Palubinskaitę jaunoji lenktynininkė pirmos vietos taurę į viršų kėlė dar kartą.

FWD, priekine ašimi varomų automobilių klasėje greičiausias buvo svečias iš Vilniaus Vincas Zaleckis su „Mitsubishi Colt“. Antrą vietą iškovojo Igoris Aleksejevič. Trečias liko dar vieno „Colt“ vairuotojas Kęstutis Špokauskas.

RWD, automobilių galine varoma ašimi gretose, nugalėtoju penktame etape tapo Jonas Skrebūnas. Antrą laiką parodė Tadas Petronis su „BMW“. Trečias laikas priklausė renginio organizatoriui Daliui Draugeliui, tačiau jo rezultatas nebuvo vedamas į klasės įskaitą, tad bronza atiteko ketvirto laiko autoriui Dariui Jakštoniui, vairavusiam „Mazda MX-5“.

AWD klasėje nugalėtoju vėl tapo šios klasės favoritas Evaldas Kazlauskas. Antra vieta šįkart atiteko Igoriui Aleksejevičiui. Trečią rezultatą užfiksavo „Subaru“ vairavęs Darius Lapkauskas. Verta pažymėti, kad šį kartą už klasės nugalėtojų pakylos liko Tadas Petronis, kuris įprastai būdavo pagrindiniu konkurentu Evaldui Kazlauskui.

Sport klasėje dar vieną titulą susižėrė Evaldas Kazlauskas. Antroji vieta čia atiteko FWD klasės nugalėtojui Vincui Zaleckiui, o trečią vietą iškovojo Justas Gudavičius. Tai buvo staigmena varžovams, kadangi RWD klasėje su „Mazda MX-5“ važiavęs vyras parodė tik septintą rezultatą, o Sport klasėje, kur varžėsi net 20 vairuotojų, netikėtai šoktelėjo į trečią vietą.

Slalomo trasa skriejo ir bagis

„Ladasport“ slalomai jau ne kartą yra privilioję ir žinomų autosporto pasaulio pavardžių. Čia kelis sykius varžėsi ralio meistras Giedrius Notkus, ralio šturmanas ir „1000km“ lenktynių dalyvis Remigijus Devainis, anksčiau automobilių kroso varžybose intensyviai dalyvavęs, o dabar asfaltą pamilęs Livijus Jodeika bei jo brolis Vilmantas.

Į paskutinį etapą šį kartą atvyko dar vienas žinomas lenktynininkas. Anksčiau automobilių kroso varžybose „Opel Corsa“ vairavęs, o nuo šių metų į bagį persėdęs „Hairpin racing“ klubo narys Egidijus Česnelis. Specialiai slalomui sportininkas pakeitė ir savo bagio „apavą“. Krosui skirtos padangos buvo iškeistos į asfalto dangai tinkamus ratus.

Tiesa, Egidijui slalome sekėsi gerokai sunkiau, nei autokrose. Nors bagis tarp visų kūgelių tilpo, tačiau ne kartą keletą jų kliudė, tad prisirinkęs baudos sekundžių Egidijus rezultatu nenustebino. Tiesa, pamatyti bagį slalomo trasoje pavyksta ne kasdien, tad Egidijaus pasirodymus ovacijomis garsiai palydėdavo gausiai susirinkę žiūrovai.

Visų klasių lyderiams - staigmena

Taures už penktą etapą išsidalinę dalyviai netrukus sulaukė ASK „Ladasport“ staigmenos. Susumavus visų penkių etapų rezultatus ir išrinkus sezono nugalėtojus kiekvienoje klasėje penkių klasių lyderiams buvo pasiūlyta susikauti dėl absoliučios įskaitos nugalėtojo vardo. Tiesa, visą dieną pagal vieną schemą šlifavę trasą dalyviai turėjo staiga persiorientuoti, kadangi finale dėl absoliučios įskaitos taurių finalininkams teko trasą įveikti atvirkščiai.

Prie starto linijos stojo viso sezono AWD klasės nugalėtojas Evaldas Kazlauskas, Jaunimo klasės lyderis Mindaugas Čyžas, Moterų klasės favoritė Laura Draugelytė, RWD klasėje per penkis etapus daugiausia taškų sukaupęs Tadas Petronis ir FWD klasės dalyvis Algirdas Pundzius.

Nors visi dalyviai tikėjosi, kad atvirkščia trasa bus sudėtinga ir paini, tačiau joje klydo vos vienas iš penkių finalininkų. Šį kartą apdovanojimus pradėkime nuo penktosios vietos taurės. Ją iškovojo Laura Draugelytė, finale pademonstravusi 1:24,51 laiką. Ketvirtą vietą laimėjo Jaunimo klasės atstovas Mindaugas Čyžas. Trečią vietą išplėšė Algirdas Pundzius. Nors jis trasoje nuvertė vieną kūgelį ir užsidirbo penkių sekundžių baudą, tačiau pažvelgus į rezultatus tampa aišku, kad ir be baudos Algirdas nebūtų pakilęs aukščiau.

Dėl pirmos vietos įnirtingai kovėsi du nuolatiniai konkurentai – panevėžietis Tadas Petronis ir kaunietis Evaldas Kazlauskas. Atrodo, kad šiandien buvo Evaldo diena, ir jis, Tadą aplenkęs daugiau nei penkiomis sekundėmis buvo greičiausias. Beje, verta Evaldą pagirti ir už šaltus nervus. Kadangi burtai lėmė, jog Evaldas Kazlauskas startuos paskutinis, jam teko susidoroti ir su psichologine įtampa, žinant prieš tai pademonstruotą Tado Petronio rezultatą. Evaldas visas lygtis tądien išsprendė teisingai ir pelnytai buvo tituluotas „Kateka“ taurės pirmos vietos prizininku.

Miesto gatvių lenktynininkus vilioja į privatų aerodromą

Po paskutinio etapo slalomo organizatorius, ASK „Ladasport“ prezidentas Dalius Draugelis žadėjo, kad šiame aerodrome šiemet renginių dar bus ir ragino visus atvykti į kitos taurės etapus bei pademonstruoti savo vairavimo įgūdžius.

„Džiaugiamės, kad pavyko atgaivinti slalomo treniruočių idėją Panevėžyje. Vienas iš mūsų klubo tikslų yra skatinti jaunimą vairavimo įgūdžius tobulinti ne gatvėse ar bendro naudojimo keliuose, o trasose. Čia saugu tą daryti, be to, gali varžytis ir nepilnamečiai, turintys tėvų sutikimą. Norime skatinti saugumą keliuose, gatvėse, o tuo pačiu suteikti ne tik pažengusiems, bet ir pradedantiesiems vairuotojams galimybę mokytis valdyti automobilį ekstremaliose situacijose. Kituose etapuose tikimės sulaukti dar daugiau jaunimo“, – apie slalomo idėją kalbėjo D.Draugelis.

„Esame dėkingi UAB „Kateka“ direktoriui Pauliui Kargiui, kuris ne tik įsteigė taures, bet ir slalomo treniruotėms nepagailėjo jam priklausančio privataus aerodromo. Be leidimo čia važinėti draudžiama, tačiau su Pauliumi Kargiu pavyko susitarti. Čia privati teritorija, ne miestas, ne gatvė. Norėčiau visų dalyvių vardu jam už tai padėkoti. Tikimės ir toliau bendradarbiauti“, – po paskutinio „Katekos“ taurės etapo sakė ASK „Ladasport“ prezidentas.

Laukia nauji startai

ASK „Ladasport“ vadovas Dalius Draugelis atskleidė, kad jau netrukus šiame aerodrome vėl bus surengtas slalomas. Tiesa, jis greičiausiai vyks naktį. Adrenalino ir įspūdžių, ko gero, čia bus dar daugiau. Dar vienas „Ladasport“ renginys įvyks Rugsėjo 8-ą dieną, Panevėžio miesto gimtadienio metu. Kaip ir pernai, Urbšio gatvės atkarpoje bus surengtas slalomas Aukštaitijos sostinės taurei laimėti.