Inga pasakoja, kad jos keturiolikmečiam sūnui lankantis kvepalų parduotuvėje kilo konfliktas.

„Vaikas su draugu užėjo į „Creme de la Creme“ parduotuvę, jie dažnai užeina į šitą parduotuvę, turi kvepalų iš čia. Kad vaikas nusipirktų kvepalus už 150–250 Eur, jis renkasi ilgai, nes kainos didelės ir norisi nupirkti pačius-pačiausius kvepalus. Bet kadangi dabar vaikai nieko nepirko, pardavėja paprašė jų išeiti, paaiškino kad į šitą parduotuvę galima užeiti tik nuo 18 m.“, – dėsto vilnietė.

Ji stebisi, kad vaikai ir prieš tai ėjo į šią parduotuvę ir problemų nebūdavo. Tačiau iškviestas prekybos centro apsaugos darbuotojas aiškino, kad parduotuvė nėra vieša vieta ir pardavėja gali iš parduotuvės išprašyti bet ką, nes tai yra privati teritorija.

„Negi tikrai dabar vaikai be tėvų jau negali eiti į kvepalų parduotuvę?“ – klausia nusivylimo neslepianti skaitytoja.

Parduotuvės atstovė: problema – ne amžiuje


„Delfi“ susisiekus su UAB „Alteus“, valdančios „Creme de la Creme“ parduotuves, atstovais, paaiškėjo, kad minima situacija yra žinoma, tačiau kilęs konfliktas esą visiškai nesusijęs su lankytojo amžiumi.

„Mūsų vertinimu, šis įvykis susijęs ne su lankytojų amžiumi, o su tam tikru elgesio modeliu, kuris pastaruoju metu nemažai rūpesčių kelia įvairių prekybos vietų atstovams. Kiek mums žinoma, su šia problema susiduria ne tik mūsų įmonė, dėl to kenčia ir kiti kosmetikos bei kvepalų pardavėjai“, – sako parduotuvės atstovė Ineta Stravinskaitė.

Pasak jos, problemą skatina socialiniai tinklai, ypač „TikTok“, kuriuose jauno amžiaus lankytojai dalijasi vaizdo įrašais, demonstruodami savo netinkamą elgesį.

„Sekdami šia mada vaikai ir paaugliai gadina produktų mėginius, savinasi priemones, triukšmauja, trukdo dirbti parduotuvių darbuotojams. Lietuvoje pastaruoju metu taip pat keletą kartų susidūrėme su panašiais viešosios tvarkos ir kitų teisės aktų pažeidimų atvejais – grupės paauglių rinkosi prekybos vietose, triukšmavo, gadino prekes, perpylinėjo kvepalų mėginius į savo atsineštas talpas, trukdė darbuotojams bei kitiems parduotuvės lankytojams.

Pasitaiko pavienių atvejų, kai paaugliai sąmoningai erzina prekybos ir apsaugos darbuotojus, nepaiso jų reikalavimų, gąsdina, užgaulioja aplinkinius. Dar vasario pradžioje dėl vieno itin įžūlaus viešosios tvarkos pažeidimo atvejo esame kreipęsi į prokuratūrą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą“, – aiškina I. Stravinskaitė.

Pašnekovė priduria, kad susidūrus su viešosios tvarkos pažeidimais imamasi visų reikalingų ir teisės aktų reikalavimus atitinkančių priemonių, siekiant užtikrinti darbuotojų saugumą, apsaugoti parduotuvių įrangą ir jose esantį turtą. Todėl, aiškina ji, tvarkos nesilaikantys asmenys apsaugos darbuotojų gali būti neįleidžiami į parduotuvę arba gali būti iš jos išprašyti.

Kalbant apie lankytojų amžių, parduotuvės atstovė patvirtina, kad galimybė lankytis priklauso ne nuo to, ar žmogus nepilnametis. Tačiau, sako ji, pasitaiko tokių atvejų, kai darbuotojai, siekdami užtikrinti viešąją tvarką parduotuvėje, paprašo neadekvačiai besielgiančių, triukšmaujančių ir parduotuvės darbą trikdančių jaunesnio amžiaus lankytojų į parduotuvę atvykti kartu su tėvais ar globėjais, kurie užtikrintų viešoje vietoje tinkamą nepilnamečio elgesį.

Ačiū, kad dalijatės savo naujienomis. Norite pranešti apie įvykį ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)