„Esu mokyklą lankančio berniuko mama, kuri žiemos atostogų metu bandė suorganizuoti kelionę į kalnus turizmo operatorių pagalba. Susidūriau su ženkliu kainų pakėlimu būtent žiemos atostogų metui (vasario 17–24 dienomis)“, – rašo Marija.

Ji pasakoja stebėjusi, kad kainos būtent tą savaitę ūgteli 40–55 procentais.

„Tai nėra didelių švenčių laikas. Kuras staiga nepabrangsta būtent tą savaitę. Tiesiog tai yra viena iš retų galimybių keliauti šeimoms su vaikais. Ir tada kyla klausimas, ar yra normalu be akivaizdžių objektyvių priežasčių užkelti kainas per pusę ir bandyti maksimaliai užsidirbti per tą laikotarpį, ar vis dėlto tai laukinio kapitalizmo išraiška“, – stebisi skaitytoja.

Prie laiško pridėtose ekrano nuotraukose manoma, kad kelialapis su vienu pigiausių viešbučių Italijoje kainuoja apie 650 eurų žmogui, o vaikų atostogų savaitę – virš 1 000 eurų asmeniui. 3 asmenų šeimai ne mokyklinių atostogų metu poilsis gan kukliame viešbutyje kainuotų 1950 eurų, o jau per atostogas – 3000 eurų, skaičiuoja moteris.

Tuo metu renkantis aukštesnės klasės viešbutį, kaina nuo kiek daugiau nei 3000 tampa beveik 5000 eurų. Marija tikina lyginusi kainas skirtingose agentūrose, tačiau rezultatas – panašus.

Atostogų kainų skirtumas
Atostogų kainų skirtumas

„Visada galima pasakyti, jeigu nepatinka turizmo operatoriaus kainos, galima organizuotis kelionę patiems. Ir tai turi racijos. Tačiau šioje vietoje irgi susiduriame su problema – pakankamai ribotas skrydžių kiekis iš Vilniaus oro uosto. O kadangi mes kalbame apie žmones labai tiksliuosiuose laiko rėmuose, tai yra tėvelius, pririštus prie vaikų atostogų griežtais Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos nurodymais jokiais būdais nepraleidinėti pamokų per mokslo metus, pasimato šiokia tokia turizmo agentūrų ir operatorių monopolija būtent šiai žmonių grupei. Ir tada kyla klausimas, ar tikrai toks kainos užkėlimas tik laisvos rinkos išraiška, ar vis dėl to nevienodų sąlygų taikymas tam tikrai grupei, tai yra šeimoms su vaikais. Tai yra šiokia tokia diskriminacija.

Aš, gink Dieve, nesakau, kad galima praleidinėti pamokas ir tuo metu su tėvais bastytis po užsienius. Bet tada norėčiau paklausti, kaip vis dėlto patogiau keliauti su vaikais, neviršijant sveiku protu suvokiamo biudžeto. Ir kokios yra objektyvios priežastys taip užkelti kainas atostogų metu. Ir jeigu anksčiau tėvai galėjo savo nuožiūra keliauti su vaikais ne visai griežtai prisirišus prie atostogų (kas tikrai nėra gerai, netgi vertinant kai kurias keliones, kaip lavinančias ir naudingas), kainų skirtumas buvo, bet toli gražu ne toks dramatiškas, kaip nuo šių metų, kai ŠMSM išsakė labai griežtą poziciją šiuo klausimu“, – rašo Marija.

Ji teigia galiausiai pasirinkusi šią žiemą nekeliauti su turizmo agentūromis ir susiorganizuoti kelionę savarankiškai, pasirenkant artimesnį regioną ir kiek rizikuojant dėl oro sąlygų. Ji tikina mananti, kad ir ateityje, kiek įmanoma, su turizmo agentūromis nekeliaus.

„Nes kažkaip nepatinka jaustis apgaudinėjamam“, – teigia ji.

Rekomenduoja planuoti atostogas anksčiau


Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė „Delfi“ teigė, kad kelionių, kaip ir kitų prekių bei paslaugų, kainas lemia ne vienas veiksnys. Jos esą priklauso nuo savikainos, rinkos pokyčių, paklausos-pasiūlos santykio, konkurencinės aplinkos ir pan.

„Moksleivių atostogų laikotarpiai yra tikrai aktyvūs – šiuo metu greičiausiai užsipildo tiek vietos lėktuvuose, tiek patys viešbučiai. Vis tik sutaupyti net ir paties populiariausio keliavimo sezono metu galima. Palankiausiomis kainomis ir atskirus skrydžio bilietus, ir apgyvendinimo paslaugas, ir visą kelionės paketą įsigyja tie, kurie perka iš anksto. Natūralu, kad kuo mažiau laiko lieka iki pageidaujamos kelionės datos, tuo kainos būna aukštesnės“, – aiškina ji.

I. Aukštuolytė pabrėžia, kad moksleivių atostogų datos dažniausiai nekinta metų metus, tad keliautojams, kurie gali atostogauti tik šiuo periodu, rekomenduoja kelionę rezervuoti iš anksto.

„Žiemos sezono keliones mes pasiūlėme dar vasarą. Išankstinių pardavimų metu buvo taikomos palankiausios kainos, tad laimėjo tie, kurie suskubo keliones įsigyti kuo anksčiau. Dar daugiau, išankstinėms rezervacijoms yra sudaromos palankios sąlygos – prašomas tik 10 proc. avansas, suteikiama galimybė nemokamai keisti kelionės datą, kryptį ar keliautojų skaičių, jeigu pasikeistų planai“, – dėsto pašnekovė.

„Delfi“ kreipėsi komentaro ir į „Novaturo“ kelionių agentūrą, tačiau atsakymo dar nesulaukė. Gavę papildysime.

Ačiū, kad dalijatės savo naujienomis! Norite pranešti žinią, išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją