„Rašau apimtas nevilties, savo taikios ir net pavyzdingos daugiabučio bendruomenės Akademijos miestelyje, Kauno rajone, vardu. Rankos svyra, kad savo lėšomis ir pastangomis šitaip išpuoselėjus aplinką, valdžia priima sprendimus, nepaisydama gyventojų nuomonės ir net nebandydama jų išgirsti. Ko gero, esame mažuma, kurios interesus valdininkija paaukos savo akloms ambicijoms patenkinti. Blogiausia, kad šaukštai po pietų: panašu, kad jau viskas nupirkta, galbūt kažkas kažkam pažadėta ir su mumis kalbasi tik tam, kad kalbėtųsi.

Nuo pavasario atkakliai priešinamės įmonės „Tūris“ parengtam projektui įrengti požeminių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelę prie daugiabučio, esančio Tako g. 5, tačiau visos civilizuotos pastangos – veltui. Kauno rajono savivaldybei bei Akademijos miestelio seniūnui argumenutotą prašymą su 40 parašų nusiuntėme dar kovo mėnesį. Tada dar žadėjo organizuoti susirinkimą, tačiau vietoj to mus pasiekė žinia, kad konteinerių aikštelę statys jau netrukus. Neoficialiai buvo kalbėta, kad sprendimas laikinas, tačiau panašu, kad pasiteisins posakis „nėra nieko pastoviau už laikinumą“. Stulbina faktas, kad projektuotojai visoje gatvėje šiukšlių konteineriams nerado nuošalesnės vietos, kaip tik mūsų ir mūsų svečių įėjimas nuo gatvės pusės.

Mūsų bendruomenė maža, bet artima bendruose rūpeščiuose. Jaučiame, kad su mumis visai nesiskaito ir pasmerkia kentėti dėl kažkieno labui abejingai priimtų sprendimų, neatsižvelgiančių į pasekmes, kurios mums gresia dideliais nepatogumais ir ženkliai kritusia gyvenimo kokybe. Pavyzdingai rūpinamės aplinka: pirmieji pagal renovacijos programą renovavome namą, sodiname gėles, vejas ir teritoriją prižiūrime savo lėšomis jau 33 metus. Savivaldybė iš mūsų geranoriškumo tik pelnosi – nereikia leisti pinigų žolės pjovimui 25 arų teritorijai, šaligatvių ir duobių taisymui. Visa tai darome už savo bendrijos lėšas nelaukdami, kol valdininkai paskirs juos iš bendro biudžeto.

Skaudžiausiai, kad esame vieni šitame mūšyje – toks spendimas liečia tik mūsų namo bendriją, visiems kitiems gatvėms gyventojams tinka, nes yra toli nuo jų. Dėl namo padėties labiausiai iš visų gyventojų Akademijos miestelyje kenčiame nuo įkyraus, nuolatinio triukšmo, kurį sukelia beveik nenutrūkstamas eismas ne tik „Via Baltica“ magistralėje, bet ir šalia esančiame Šakių plente. Lyg to būtų maža, mūsų namas yra pastatytas nuokalnėje, todėl nuo Marvelėje įrengtos nuotekų valyklos vėjo atpūstas nemalonus kvapas neišsilaiko ypatingai ilgai. Jei požeminių komunalinių atliekų surinkimo konteinerių aikštelė būtų įrengta pagal dabartinį parengtą projektą, ne tik paaštrėtų minėtos problemos, bet, kaip vyšnia ant torto, būtų papildomi nepatogumai, apie kuriuos net rašyti nesinori“, – savo išgyvenimais skundžiasi Redas.

Jis tikina neturintis jokio įstatyminio užnugario, o gyventojai esą patenkinti ir dabartine šiukšlių surinkimo vieta prie autobusų stotelės.

Konteineriai

Skaitytojas priduria, kad renkant naują vietą buvo būtina atsižvelgti į triukšmo, oro bei kvapų taršos keliamus neigiamus poveikius Tako gatvės visų namų gyventojų fizinei bei psichinei sveikatai.

Vis dėlto kito namo gyventojas Dainius, susisiekęs su „Delfi“, aiškino, jog triukšmas dėl aikštelės keliamas visai be reikalo. Pasak jo, buvo svarstytos net kelios alternatyvios vietos, o ši išrinkta pritarus daugumai. Be to, pasak jo, Pilėnų g. 7 namas yra net arčiau numatomos aikštelės nei Tako g. 5 – atitinkamai 19 ir 20 metrų.

Tuo metu Kauno rajono savivaldybė raštu atsiųstame atsakyme aiškina, kad konteinerinės aikštelės įrenginėjamos valstybinėje žemėje, laikantis tokių aikštelių įrengimą reglamentuojančių teisės aktų.

„Parenkant požeminių konteinerių aikštelių vietas, buvo atsižvelgta į Akademijos miestelio gyventojų lūkesčių bei realią projekto įgyvendinimo galimybių visumą: šioje vietovėje įrengtų požeminių komunikacijų apsaugos zonas, aptarnaujančio transporto galimybes, kraštovaizdžio estetiką.

Požeminės aikštelės Akademijos seniūnijoje įrengiamos atsižvelgiant į UAB „Tūris“ parengtą projektą. Pirmasis projekto sprendinių pristatymas vyko pernai, kovo 2 dieną. Surinkimo metu nuspręsta (gyventojams pasiūlius ir pritarus), kad viena iš konteinerinių aikštelių bus įrengta Tako gatvėje (tarp 5 ir 7 namų).

Antrasis susitikimas su visuomene vyko pernai, lapkričio 17 dieną. Jo metu pastabų iš gyventojų negauta.

Atsižvelgiant į gyventojų (Tako g. 5) išsakytas pastabas ir pradėjus konteinerinių aikštelių rangos darbus, savivaldybės iniciatyva šių metų rugsėjo 12 dieną buvo organizuotas papildomas susitikimas su gyventojais situacijai aptarti: apžiūrėta teritorija, kurioje planuojama įrengti konteinerinę aikštelę, aptartos galimybės aikštelę perkelti į kitą vietą.

Po nurodyto susitikimo, Savivaldybė gavo raštiškus gyventojų prašymus / pritarimus (Pilėnų g. 2, Tako g. 7, Tako g. 3, Tako g. 1, Pilėnų g. 3, Pilėnų g. 5, Pilėnų g. 9, Pilėnų g. 7, Pilėnų g. 12, Pilėnų g. 13, Pilėnų g. 8, Pilėnų g. 6) dėl konteinerinių aikštelių įrengimo projekte numatytose, su gyventojais aptartose vietose“, – aiškinama savivaldybės atsakyme.

Teigiama, kad atsižvelgiant į gyventojų išsakytą nuomonę, taip pat į konteinerinių aikštelių rangos darbų sutarties nuostatas, buvo priimtas sprendimas įrengti konteinerinę aikštelę nurodytoje vietoje, Tako g. (tarp 5 ir 7 namų).

Ačiū, kad dalinatės savo naujienomis. Norite pranešti apie įvykį ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt




Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)