„Viskas prasidėjo prieš dvi paras. Gražus savaitgalis, puikus oras ir mažasis augintinis, 6 mėnesių mylimas kačiukas, džiaugiasi lauke kartu su mumis. Bėgioja, smalsauja po kiemo erdves, gainioja pirmuosius drugelius...

Bet nutiko taip, kad nepastebėjome, kaip mažylis įsiropštė į aukštą kieme augančią liepą. Kaip įmanydami bandėme prisikviesti augintinį žemyn, tačiau visos pastangos buvo beprasmės. Jis tik gailiai miauksėjo liepos viršūnėje ant šakos besilaikydamas.

Įvairūs patarimai ir palaikymai pažįstamųjų mums vis teikė vilties, kad pavyks jį prisikviesti. Bet po dviejų parų jau neliko vilties, kad įvyks stebuklas. Tada ankstų rytą pradėjau skambinti ir šauktis pagalbos“, – pasakoja Vaida.

Kaip pasakoja moteris, medis aukštas, beveik kaip 5 aukštų namas, tad galimybių savomis jėgomis kačiuką išgelbėti nebuvo.

Kačiukas

Pagalbos nesulaukė

Ji sako, kad ėmus ieškoti pagalbos prasidėjo tarsi užburtas ratas. Pirmiausia ji kreipėsi į pagalbos centrą numeriu 112, tačiau ten išgirdo, kad ji turėtų kreiptis į gyvūnų asociacijos tarnybą.

„Pasirodo, kad mano rajone tokios nėra, susiradau interneto platybėse pirmą gyvūnų tarnybą (artimiausiame rajone, Alytuje), pasiskambinau, bet ir iš ten išgirdau, kad turiu kreiptis į savo rajono tarnybą. Aiškinau, kad tokios tarnybos mūsų rajone nėra, tada pasigirdo atsakymas, kad į rajono seniūniją kreipčiausi. Skambinausi ir ten, tik sužinojau pagalbos tokios nesulauksianti, nes atsakė, kad tokių paslaugų neteikia, bet mano telefono numerį išsisaugojo... Neiškentusi vėl antrą kartą skambinau į pagalbos centrą 112 maldaudama pagelbėti, bet šaltai buvo atsakyta, kur turiu skambinti, nors ir išsakiau viską aiškiai, kad niekas negali pagelbėti. Širdis plyšta, ašaros rieda... Ką daryti ir į ką kreiptis jau nebežinau...“ – pasakoja Vaida.

Ji tikina pagalbos sulaukusi tik iš neabejingų žmonių, kai savo širdgėlą išliejo feisbuke. Čia moteriai pavyko rasti žmogų, kuris atvyko padėti net iš kito rajono, kuriam ji sako esanti be galo dėkinga.

„Žmonės su tikruoju sąžinės jausmu greitai ištiesė pagalbos ranką, neliko abejingi, kad kaip pagalbos centras 112, kuriame tikrai jokio žmogiškumo ir pilietiškumo jausmo nebuvo. Tik sakinio priedas, kad tokie pas mus įstatymai... Skaudu, kaip žmonės dirba tik sausai įstatymiškai“, – mintimis dalijasi skaitytoja.

Kačiukas

Paaiškino, kada gyvūnams pagalba teikiama

Bendrojo pagalbos centro atstovė viešiesiems ryšiams Vilma Juozevičiūtė „Delfi“ sakė, jog žmonėms vis dar trūksta informacijos, kur kreiptis prireikus panašios pagalbos, todėl pagalbos centras neretai sulaukia tokių prašymų. Vis dėlto, anot jos, čia pagalbos prašymai priimami, vertinami ir perduodami skubiosios pagalbos tarnyboms vadovaujantis Bendrojo pagalbos centro veiklą reglamentuojančiais teisės aktais, bendradarbiavimo sutartimis su skubiosios pagalbos tarnybomis, o taip pat Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus patvirtintais teisės aktais.

Remiantis įstatymu, gyvūnai būna gelbėjami gaisro, taip pat gamtinio, techninio įvykio atveju.

„Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba gali būti siunčiama gelbėti gyvūnų, jei būtų gaisras arba gamtinis ar techninis įvykis (pagal apibrėžimą gamtinis įvykis – tai geologinis reiškinys (žemės drebėjimas, karstinis reiškinys, nuošliauža, sufozinis reiškinys), stichinis meteorologinis reiškinys, katastrofinis meteorologinis reiškinys, stichinis hidrologinis reiškinys, katastrofinis hidrologinis reiškinys, vabzdžių antplūdis, o techninis įvykis – įvairių techninių priemonių ar technologinių procesų sutrikimai).

Kai kalbama apie darbus aukštyje ar gylyje, minėtame teisės akte kalbama tik apie žmonių gyvybę ar sveikatą. Todėl, pavyzdžiui, tokiu atveju, kai reiktų iškelti iš medžio nulipti negalintį vaiką, ugniagesiai gelbėtojai būtų siunčiami, o katę – ne, – aiškina V. Juozevičiūtė. – Tačiau tokiu atveju galima pritaikyti jau minėtų nuostatų papunktį 11.1.9. – talkinimas kitoms pajėgoms. Todėl, kai dėl gyvūnų gelbėjimo aukštyje ar gylyje kreipiasi gyvūnų globos organizacija, Bendrasis pagalbos centras turi teisę priimti tokį pagalbos prašymą ir perduoti jį priešgaisrinėms gelbėjimo pajėgoms.“

Kalbant apie minimą situaciją, ji atkreipia dėmesį, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos interneto svetainėje yra pateiktas 86 Lietuvoje veikiančių gyvūnų globėjų sąrašas, todėl mano, jog kiekviename rajone turėtų būti įmanoma rasti gyvūnus globojančią organizaciją.

„Tuo labiau, kad mums nėra aktualu, ar ta organizacija yra sudariusi sutartį su savivaldybe, ar rūpinasi gyvūnais savanoriškais pagrindais“, – pabrėžia pašnekovė ir priduria, kad ieškant gyvūnų globos organizacijos galima kreiptis ir informacijos telefono numeriu 1588.

Ačiū, kad dalijatės savo aktualijomis. Norite pranešti naujieną ar išsakyti mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)