„Esu nusivylusi prekybos tinklu „Senukai“. Prieš beveik 2 metus pas juos pirkome kompiuterį sūnui, mokslams. Šių metų pirmomis dienomis kompiuteris sugedo, apsižiūrėjome, kad dar savaitę galioja garantinis, ir išskubėjome priduoti kompiuterio taisymui.

Buvo rugsėjo 7 d. Kvite, kurį gavome, parašyta, kad taisymas užtruks 30 dienų. Vis skambinant pasiteirauti, kada vaikas atgaus kompiuterį, atsiliepusi mergina sakė, kad nežino. Paskutinį kartą skambinta spalio 11 d. Atsakymas buvo kaip ir kitus kartus. Ji nežino. Paprašiau, kad su manimi susisiektų atsakingas asmuo. Ji patikino, kad susisieks per 10 dienų. Praėjo jau ir tos 10 dienų“, – pasakoja Renata.

Ji aiškina, kad, pasikonsultavus su vartotojų teisėmis, prekybos tinklui parašė pretenziją.

„Be abejo, atsakyti gali per 14 dienų. Bet kompiuteris atiduotas rugsėjo 7 dieną. Taisymas 30 dienų, bet šiandien jau spalio 23 diena. Jau eina 46 kalendorinė diena. O žinių jokių. Vaikui mokslams kompiuterį skolinamės iš draugų, kai tuo tarpu „Senukams“ negalioja jokie terminai ir net ir elementariausias mandagumas ir pareiga informuoti klientą apie jo prekę. Jie gali daryti ką tik nori“, – nuoskaudą liejo skaitytoja.

Ji sakė jau nebežinanti nei kada kompiuterį atgaus, nei ar iš viso atgaus. Be to, puslapyje, kuriame galima sekti remonto eigą, nurodyta, kad kompiuteris priimtas rugsėjo 7 d., o išsiųstas remontui tik rugsėjo 26 d.

„Delfi“ kreipėsi į prekybos tinklą su prašymu pakomentuoti situaciją ir klausimu, kodėl garantinis aptarnavimas gali tiek ilgai užtrukti bei kaip apie tai informuojami klientai. „Kesko Senukai Lithuania“ bendrovė atsiųstame komentare pranešė, kad viskas išspręsta – esą su kliente bendrovė susisiekė, viską išsiaiškino, grąžins pinigus.

„Apgailestaujame dėl nutikusios situacijos. Klientų aptarnavimo centro darbuotojai jau susisiekė su pirkėja ir susitarė dėl pinigų grąžinimo.

Imamės visų prevencinių priemonių, kad išvengtume tokių situacijų ateityje – peržiūrime ir tobuliname procesus.

Visuomet siekiame atliepti pirkėjų lūkesčius, o apsipirkimo patirties gerinimas buvo ir yra svarbiausias įmonės prioritetas“, – rašoma įmonės komentare.

Kad situacija išspręsta patvirtino ir su „Delfi“ dar kartą susisiekusi pati Renata, dėkodama už pagalbą sprendžiant situaciją.

„Senukai“ šiandien susisiekė su mumis, atsiprašė ir grąžino pinigus už kompiuterį. Esu 100 proc. tikra, kad tik dėl Jūsų, nes iki tol visiškai ignoravo mus“, – rašo skaitytoja.

VVTAT: garantiniam taisymui nustatyto laiko nėra, bet sukelti didelių nepatogumų vartotojui neturėtų


Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos komentare „Delfi“ rašoma, kad daikto pataisymo ar pakeitimo sąlygose nėra nustatyto konkretaus laiko garantiniam aptarnavimui, jis įvardijamas kaip protingas terminas, nurodant, jog prekė turi būti sutaisyta nesukeliant vartotojui didelių nepatogumų, atsižvelgiant į prekės pobūdį ir paskirtį, dėl kurios prekė reikalinga vartotojui.

„Jei pirkimo–pardavimo sutartyje nebuvo nustatyta kitaip, garantinis terminas pratęsiamas tiek, kiek įsigyta preke nebuvo galima naudotis dėl ne nuo pirkėjo priklausančių aplinkybių. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, jog pardavėjas neprivalo garantinio aptarnavimo laikotarpiu suteikti pakaitinę prekę, jeigu tokia pareiga nėra įtvirtinta prekės pirkimo–pardavimo sutartyje“, – pabrėžiama raštu pateiktame VVTAT atsakyme.

Vis tik jeigu vartotojas mano, kad pardavėjas piktnaudžiauja ar kitaip pažeidžia jo teises, jam rekomenduojama kreiptis į pardavėją raštu. Nepavykus ginčo su pardavėju išspręsti taikiai – vartotojas turi teisę pateikti prašymą VVTAT dėl ginčo nagrinėjimo ginčų sprendimo ne teisme tvarka.

„Kiekviena situacija individuali, todėl nagrinėdama tokio pobūdžio vartojimo ginčus, VVTAT įvertina ginčo šalių pateiktus paaiškinimus, įrodymus, nustatytas faktines aplinkybes bei priima sprendimą dėl ginčo esmės“, – rašoma VVTAT komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją