Dar kaip dabar prisimenu, kai 2008 m. buvo uždrausta naudoti nacių ar sovietų simboliką, kai per žiniasklaidą plačiai nuvilnijo akcija apie iš prekiautojos Vilniaus Pilies gatvėje konfiskuotus dirbinius su įvairia sovietine simbolika, o jai pačiai surašytą administracinių teisės pažeidimų protokolą. Kažkaip niekada nejaučiau jokiu sentimentų sovietmečiui, man jis asocijuojasi su asmenybių žlugdymu, baime laisvai kalbėti, panieka religijai ir t.t. Paprasčiausiai sakant, mano manymu, nėra ten ką gera prisiminti ir tiek.

Dabar savivaldybės kariauja su „graffiti“: kaltas ne tas, kas piešė, nes nepagautas, o savininkas. Nes iš jo lengviau išsireikalauti, tiesiog paprasta. Sutinku, kad terlionės nepuošia, bet ar teisingas būdas pasirinktas užkirsti kelią miestų niokojimui?

O čia kuo išdidžiausiai puikuojasi sovietų pasididžiavimas ir dar su šūkiu rusų kalba. Neskauda galvos nei miestelio savivaldai, nei namo gyventojams, nei policijai kruopščiai vykdančiai savo pareigas ir baudžiančius prekiautojus ir „graffti“ nuterliotų fasadu savininkus. Taip paprasčiau gyventi.

Skaitantiems ir jaučiantiems nostalgiją sovietmečiui siūlau šiltą vasaros dieną atvažiuoti į Ruklą, Karaliaus Mindaugo ir Ruklio gatvių sankryžą, prie 19 numeriu pažymėto namo, surengti kokį mitingą, ar tiesiog suvalgyti sumuštinį – tik būtinai su tarybine daktariška dešra, nes jos skoniai liko panašūs, visai nepanašūs į mėsos. Juk pjautuvas su kūju, penkiakampė žvaigždė ir sovietinės saulės spinduliai taip glosto jums savimeile ir prisiminimus, kai visi visko turėjome ir buvome lygūs mankurtai.

Ko tikiuosi rašydamas? Tik noriu kad kuo greičiau dingtų iš Lietuvos tokie „graffiti“ šedevrai, tarybinė dešra, degtinė su pjautuvu ir kūju. Visa tai nuguls istorijos vadovėliuose su tikra tiesa, o ne iškreiptais prisiminimais.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI susisiekus su Ruklos seniūnijos seniūnu Gintu Jasiulioniu, jis paaiškino, kad ant namų esantys piešiniai – ne „graffiti“, o sovietmečio palikimas. Seniūnas kalbėjo, kad niekam ne paslaptis, kad Rukla anksčiau buvęs uždaras karinis miestelis ir apie 1970 m. jame statant daugiabučius, ant šių ir buvo išpiešti nuotraukose matomi ženklai bei užrašai.

Pasak seniūno, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, namų fasadai buvo uždažyti. Vis tik, praėjus maždaug 20-iai metų, dažai nusitrynė. Jis patikino, kad piešiniai ir užrašai turėtų būti panaikinti renovuojant namus, kai fasadai bus perdažomi iš naujo.