2010 m. pavasarį Geros valios projektų ir Pilietinės atsakomybės fondo sukurtas bei globojamas projektas „Pagalbadaiktais.lt“ jau išsiplėtė. Prie šio projekto savanorė Rasa Vilimienė dirba nuo pačios jo sukūrimo pradžios, tačiau prie šios idėjos prisidėjo projektui dar nė neišvydus dienos šviesos.

„Apie „Pagalbadaiktais.lt“ sužinojau visiškai atsitiktinai. Viename internetiniame forume pamačiau paprastutį skelbimą, kviečiantį prisijungti savanorius. Tuo metu buvau vaiko auginimo ir priežiūros atostogose, tai nutariau pabandyti naują veiklą.“

Taip prasidėjo iki šiol besitęsiantis Rasos savanoriavimas šiame projekte. Šiuo metu ji yra „Pagalbadaiktais.lt“ atstovė Plungėje.

Dar viena savanorė – Bronė Grigonienė – prie šios veiklos prisijungė 2010 m. spalį.

Projekto „Pagalbadaiktais.lt“ misija paprasta – daiktus, kurie yra nebereikalingi vieniems žmonėms, padovanoti tiems, kuriems jų labai trūksta. Savo mintimis apie šią veiklą dalijasi dvi „Pagalbadaiktais.lt“ atstovės.

Rasa Vilimienė neslėpė, kad dažnai žmonės, kuriems reikia pagalbos, dėl jos niekur nesikreipia, tai daro kaimynai.

„Ieškau gyventojų, kuriems reikia paramos. Dažnai tokie žmonės niekur nesikreipia, tad apie juos praneša kaimynai, pažįstami. Taip pat dalyvauju renginiuose, pristatau organizacijos veiklą. Radusi žmogų, kuriam kažko trūksta, surašau jo poreikius, vėliau bendradarbiauju su dovanotojais, su kuriais bendravimas nenutrūksta ir vėliau, kai dovanojimas jau atliktas. Jie siūlo daiktus, kurių nebenaudoja, o aš randu naujus šeimininkus, kuriems vienas ar kitas daiktas labai reikalingas. Pasitaiko ir tokių atvejų, kad daikto šeimininkas persigalvoja dėl dovanojamo daikto ir jį atiduoda kam nors kitam.“

Bronė Grigonienė galėtų tik pritarti savo kolegės nuomonei ir pasakyti, kad jos darbo sritis yra lygiai tokia pati – tiesiog padėti žmonėms tuo, kuo gali.

Molėtų miesto atstovė teigia, kad ši veikla teikia tik moralinę naudą savanoriui.

„Ši veikla mane praturtina dvasiškai, nes padėdama žmogui jaučiuosi reikalinga. Kai išpildai jo svajonę, kai suteiki džiaugsmo, kai parodai jam dėmesį, kai matai, kad tai galbūt vienintelis šansas tam žmogui išgyventi ar pagerinti gyvenimo sąlygas – tai tikros svajonės išsipildymas.“

Rasa teigia, kad apie materialinę naudą savanoriaujant negali būti nė kalbos – jos teigimu, tai teikia didžiulį pasitenkinimą.

„Kai kurie klausia manęs, kokia tau iš to nauda? Aš atsakau, kad materialinės naudos jokios, bet tai didelis penas dvasiai.“

Pamilusi šią veiklą, Rasa prie jos prisidėti pakvietė ir savo kaimynus, šeimos narius bei giminaičius – ne vienas jų jau tapo „etatiniais“ dovanotojais.

Žinoma, būna įvykių, kurie atmintyje išlieka ilgai. „Man labiausiai įstrigo pirmas kartas, kai teko su dovanomis važiuoti pas besilaukiančią būsimą mamytę. Tąkart dovanų moteris gavo vežimėlį, vonelę, daug rūbelių bei kitokių daiktelių kūdikiui. Kai pamačiau, kaip gali žmonės gyventi, man pasidarė labai liūdna. Norisi tokiems žmonėms padėti“, – teigė Rasa.

Kita savanorė teigia, kad jai įstrigo žmonių gerumas, atjauta vaikams ir stokojantiesiems, nes tada supranti, kiek daug gerų žmonių yra tarp mūsų, kad iš tikrųjų jie noriai padeda tiems savo kraštiečiams, kuriems tikrai reikia pagalbos. Labiausiai savanorei įstrigo momentas, kai ji rado laišką su darbo pasiūlymu.

Nors kol kas dar mažai žmonių domisi savanoryste, tačiau džiugu, kad jų gretos vis gausėja. Rasa Vilimienė mano, kad ne visi gali būti savanoriai, tačiau visi gali būti dovanotojai – tai taip pat yra labai reikalinga.

Savo požiūrį apie savanorystę Lietuvoje išsakė ir Bronė Grigonienė: „Lietuvoje savanorystė, manau, yra labai reikalinga. Savanorių yra nemažai, jie jauni, ugdomi. Žmonės domisi šia idėja, bet norėtųsi, kad ir vyresnio amžiaus žmonės labiau suprastų šio darbo prasmę, nepabūgtų būti savanoriais. Manau, kad paskatinti žmones galima įvairiais būdais. Esu patyrusi, kad žmogus suklūsta tada, kai jam pasakai, kad šiandien galime padėti kažkam, o rytoj padėsime tau ar tavo artimui“, – tokiu paprastu receptu, kaip pritraukti žmones į savanorių gretas, pasidalijo pašnekovė.

Visą informaciją apie tai, kokie daiktai ir kam yra reikalingi šiuo metu, galima rasti internetiniame tinklalapyje Pagalbadaiktais.lt. Tikėkimės, kad laikui bėgant vis daugiau žmonių nuspręs nebenaudojamus, bet gerus daiktus ne išmesti, o kam nors padovanoti ir taip galbūt pakeisti tų žmonių gyvenimo tėkmę geresne linkme.

--
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt.

Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!