S. Vaitulionis feisbuko paskyroje pasidalino, kad jį šokiravo pradinės Kauno Prano Mašioto mokyklos ir Tėvų komiteto aptarta išleistuvių suma.

„Atsiprašau, kas per dovanytės mokyklai už štuką? Padėkos raštai mokyklai už beveik štuką? Dovanos štukomis mokytojai ir direktorei... Kodėl?! Atskiru punktu – balius mokytojams. Ir dar, nuo kada pradinukai išleistuvėms sales nuomojasi? Mokyklos aktų salės negana, ar kaip?“, – nepatikėjo savo akimis jis.

Garsus vyras pasidalino jam vieno iš tėvų persiųstu el. laišku, kuriame nurodyta bendra suma trims ketvirtokų klasėms ir kiek tėvai turėtų atskirai skirti salės nuomai Tautos namuose (300 Eur), padėkos raštams ir kitai spausdintai medžiagai (900 Eur), restoranui, kuriame atskirai 25 mokyklos darbuotojai su mokytojais švęstų (1000 Eur), dovanai mokyklai nuo 22 laidos (1000 Eur), dovanai klasės vadovui, kuria rūpinasi klasės atskirai, o siūloma dovanoti kelionę (1000 Eur).

S. Vaitulionis stebėjosi, kad juk kalbama apie pradinukus, o ne abiturientus. „Tai, kaip dabar vyksta, kai baigia 12 klasę? Direktorei mašiną perka, o auklėtoją – į Maldyvus?“, – retoriškai klausė jis.

Pasijuto kalta

DELFI susisiekė su Kauno Prano Mašioto pradinės mokyklos direktore Aušra Burbiene, kuriai buvo staigmena toks kilęs pasipiktinimas dėl viešai pasidalintos informacijos.

„Mokslas mokykloje tikrai nemokamas ir, kaip suprantate, direktorė reketu tikrai neužsiima. Šiuo klausimu reiktų klausti tėvų. Suprantate, pasitarimo metu buvo kalbama apie išleistuves ir sutarta data, kokioje vyks salėje ir kaip tai reikėtų padaryti. Pasitarimas vyko su savivaldos komitetų pirmininkais, kurie patys turi viską nuspręsti. O jeigu jie taip susitarė ir nusprendė, tai žinokite aš negaliu šito komentuoti“, – DELFI teigė vadovė.

Ji aiškino, kad mokyklos vardu buvo patariama, kokią salę galima išnuomoti ir kokios paprastai būna kainos, kadangi dar niekas šiuo klausimu nebuvo nuspręsta.

„Mes tiesiog rinkome informaciją ir galvojome, kur būtų geriau – ar eiti į Tautos namus, ar eiti į Žalgirio areną. Buvo toks pasitarimas, o toliau aptartos tradicijos, kad kiekviena išeinanti laida mokyklai nuperka kokią nors ugdymo priemonę. Kainos buvo aptartos, pavyzdžiui, pasiūlytų muzikos instrumentų, kad tiek kainuoja. Pernai buvo pirkti šachmatai. Tai dovana mokyklai, o ar tėvai nori pirkti dovaną mokytojai, t. y. kiekvienos klasės reikalas. Aš tą pokalbį girdėjau, bet pasakyti, kad jie tai privalo daryti negaliu“, – tvirtino direktorė.

A. Burbienė pabrėžė, kad po jos pokalbio su komitetų pirmininkais, turėjo vykti klasės komitetų pasitarimas, kuriame turėjo būti atskirai svarstomi pasiūlymai ir idėjos. Jai kilęs pasipiktinimas pasirodė labai keistas. Taip pat pridėjo, kad jų mokyklai yra reikalinga didžiulė salė, kadangi visada yra organizuojamas didelis renginys visuomenei.

„Praeitais metais buvo Karininkų ramovėje ir paprastai tėvai sumoka už tą salę. Aš daugiau nesikišu, mes tik pasitariame, kur turėtų vykti. Dabar nubalsavome už Tautos namus, bet tėvai toliau turi spręsti, ar jiems ji tinka bei kokias dovanas pirkti. Jeigu žmonės nenori, jie gali to nedaryti“, – sakė direktorė.

Ji pridūrė, kad jaučiasi įskaudinta ir turbūt dabar telieka tėvų atsiprašyti už tokį kilusį nepasitenkinimą bei pasijuto, kad liko kalčiausia šioje nemalonioje situacijoje.

Tai nėra normalu

Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Nijolė Putrienė DELFI komentavo, kad paviešintame el. laiške matomos sumos tikrai šokiruoja.

„Tai nėra normalu. Manome, kad tėveliai turėtų objektyviai įvertinti savo norus ir susilaikyti nuo nepamatuotų ketinimų teikti tokias brangias dovanas“, – tikino ji.

Pavaduotoja tuo pačiu nurodė, kad pasklidus šiai informacijai, buvo surengtas susitikimas su direktore.

„Nedelsiant susitikome gyvam pokalbiui su mokyklos direktore ir ketiname toliau analizuoti situaciją. Vienareikšmiškai nepritariame tokiems dalykams, jų nepalaikome ir manome, kad rinkliavos mokyklose yra negalimos. Apie tai Kauno mokyklos bei darželiai yra įspėti net raštiškai. Paramos būdų mokykloms gali būti įvairių – labdaros sąskaitos ar vadinamoji 2 procentų parama“, – aiškino N. Putrienė.

Pasak jos, tėvai gali atsidėkoti mokytojams, mokyklai savo valia ir iniciatyva, bet tai negali kilti iš pačios mokyklos.

Gerb. pradinukų ir abiturientų tėveliai, pasidalinkite savo patirtimi – ar jums irgi reiks išleisti panašią sumą vaikų išleistuvėms? Ką apie tai manote? Pasidalinkite savo nuomone el. p. pilieciai@delfi.lt su prierašu „Išleistuvės“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (548)