Didžioji šventė prasidėjo rugsėjo 5 dieną iškilmingomis Lietuvos kariuomenės orkestro eitynėmis ir atidarymo ceremonija, kuri įvyko scenoje prie V. Kudirkos aikštės. Algirdas Butkevičius ir Artūras Zuokas tarė sveikinamuosius žodžius sostinės gyventojams ir miesto svečiams. Pagrindiniu renginių „katilu“ tapo dūzgiantis Gedimino prospektas, kuriame dienos metu vyko didžioji Sostinės dienų mugė, buvo įrengtos dailės parodos, keramikų ir tapytojų darbai.

Kiekvienas lankytojas čia galėjo atrasti įvairių įdomybių pagal savo skonį ir pomėgį. Buvo įrengti stendai su įvairiausiais skanėstais (medaus, sūrių, saldumynų, mėsos gaminiais), o stenduose su knygomis lankytojai turėjo galimybę įsigyti knygų su autorių parašais, taip pat vyko naujų knygų pristatymai ir susitikimai su leidėjais.

Apstu pramogų buvo ir mažiesiems šventės lankytojams – prie Lukiškių aikštės jų laukė žaidimų ir atrakcionų parkas o taip pat ir scena, kurioje vyko jaunųjų talentų ir vaikų kolektyvų pasirodymai. Ne mažiau įvairialypis buvo ir naktinis Sostinės dienų gyvenimas.

Šeštadienio vakarą prie Nacionalinio dramos teatro susirinkę džiazo mėgėjai mėgavosi jų akivaizdoje smėliu piešiamais Vilniaus padavimais ir legendomis. Tai buvo tarsi filmukas su nuolat besikeičiančiais vaizdais, kurie atspindėjo skambančių džiazo improvizacijų nuotaiką, sukurdami ypatingą vakaro atmosferą.

„Smėlio piešinys – tai trumpam sugauta emocija, kurią čia pat, žiūrovų akivaizdoje, keičia kitas piešinys – nauja emocija. Smėlio menas tarsi mažas filmukas, verčiantis žiūrovus, skambant nuostabiai muzikai, išgyventi mažą meilės, netekties ar džiaugsmo istoriją“, – sako „Smėlio džiazo“ projekto menininkė Jurgita Minderytė.

Jos piešinius lydėjo džiazo virtuozo Vytauto Labučio atliekamos džiazo improvizacijos, kurių metu skambėjo vokalo, perkusijos, pučiamųjų ir klavišinių instrumentų partijos. Didžiules žiūrovų minias pritraukė Sostinės dienas lydintys didieji koncertai Katedros aikštėje, kurių metu koncertavo ir grupės iš užsienio: vokiečių grupė „De Phazz“, danai „WhoMadeWho“ ir Estijos grupė „Ewert and The Two Dragons“.

Muzikos užburta tūkstantinė minia šėlo iki nakties, o namo galėjo grįžti naktiniais renginių autobusais. „Tai yra pirmas kartas, kai esu Vilniuje, bet jau spėjau pamilti šį miestą. Nežinau daug apie baltų kultūrą, tačiau publika čia yra puiki, žmonės sugeba sukurti nerealią atmosferą. Jei kitais metais mus pakvies, su mielu noru sugrįšime į šį miestą“, – sakė „WhoMadeWho“ narys Jeppas Kjellbergas.

Sekmadienio Sostinės dienų kulminacija tapo neseniai išgarsėjusios estų grupės „Ewert and The Two Dragons“ pasirodymas. Keturių jaunų muzikantų kolektyvas, jau dabar vadinamas pagrindiniu Baltijos šalių muzikos eksportu, atliko daugybę melodingų indie rock stiliaus kompozicijų. Vokalistui Ewertui Sandjui jau po kelių dainų pavyko užmegzti glaudų kontaktą su publika, kuri pasirodymo metu dainavo ir šokinėdavo pakėlusi virš galvų savo batus. Skambant paskutinei atlikėjų dainai Vilniaus gyventojus bei svečius pradžiugino dar viena maloni staigmena – fejerverkai virš Katedros aikštės, sukėlę nuoširdžias šypsenas festivalio lankytojų veiduose.

20-ąjį kartą rengiamas Sostinės dienų festivalis ir vėl paįvairino tūkstančių vilniečių kasdienybę. Belieka padėkoti Vilniaus savivaldybei už puikiai surengtą šventę ir laukti naujų įspūdžių kitais metais.

Sostinės dienos vyksta nuo 1993 metų ir nenustoja džiuginti vilniečių bei sostinės svečių originaliais kultūros ir muzikos renginiais.