Neprašo asmens dokumentų

Ne vienas rinkėjas Vilniaus mieste piktinosi, kad balsuojant jų nebuvo paprašyta parodyti asmens dokumentą.

„Pranešu, jog Pilaitėje pažeista tvarka, nebuvo tikrinami asmenų dokumentai. Nei manęs asmeniškai paprašė asmens dokumento, nei brolio, tėvų, nei piliečių priešais stovėjusių eilėje“, - skundėsi DELFI skaitytoja Ieva.

Žemųjų Panerių mikrorajone balsavęs DELFI skaitytojas taip pat susidūrė su ta pačia problema. Jis sakė apie pažeidimą informavęs ir Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

„Šakių r., Lukšiuose balsuojant neprašė asmens tapatybės dokumento, atrodo, kad čia ne rinkimai. Toks atlaidumas privertė susimąstyti, ar taip galima, ir kodėl nežinantys įstatymų žmonės tapo atsakingi“, - piktinosi ir kita DELFI skaitytoja.

DELFI skaitytojas Tomas rinkimų dieną, apie 11 val. užfiksavo kandidato į prezidentus Naglio Puteikio reklamą – stendą automobilio priekaboje prie prekybos centro „Mega“ Kaune. Susisiekus su VRK konsultante, ji nurodė, kad tokia reklama – rinkimų agitacijos draudimo pažeidimas.

Skaitytojai skundėsi ir pastebėtais rinkiminiais plakatais viešojo transporto stotelėse. DELFI primena, kad rinkimų agitacijos draudimo laikotarpiu jokių vaizdinių rinkimų agitacijos priemonių (išskyrus tas, kurias išleido Vyriausioji rinkimų komisija) negali būti balsavimo patalpoje ir 50 metrų atstumu aplink pastatą, kuriame yra balsavimo patalpa, tad šią salygą tenkinanti reklama gali būti, jei buvo iškabinta iki prasidedant rinkimų agitacijos draudimui (prasidedanti likus 30 valandų iki rinkimų pradžios).

Tiesa, vienas iš skaitytojų suabejojo, ar stendas su kandidatų  - Artūro Zuoko ir Valdemaro Tomaševskio - plakatais Dariaus ir Girėno rinkimų apylinkėje nutolęs pakankamai:

Kitas skaitytojas sakė girdėjęs gandų apie rinkėjus lankančius „svečius“.

Iš pažįstamo žmogaus teko išgirsti, jog Grigaičių gyvenvietėje (Vilniaus m.) pas senyvus žmones atvyksta „rinkimų štabo atstovai“ (nežinau, kaip jie prisistato žmonėms), kurie iš ju surenka balsus. Taip pat tokie pat atstovai prisistato į namus ir Naujosios Vilnios apylinkėse pas senyvus ir nebalsavusius piliečius“, - DELFI rašė jis.

Du nepatenkinti skaitytojai pasipiktino, kad viename socialinių tinklų Seimo narys socialdemokratas Juras Požėla patalpino nuotrauką, kurioje demonstruoja balsavimo biuletenį, kur aiškiai matyti, už ką jis balsavo.

Kas siuntinėjo ateiti balsuoti raginančias žinutes?

Daugybė žmonių rinkimų išvakarėse gavo SMS žinutes, raginančias ateiti balsuoti į rinkimus ir taip išreikšti savo valią. Tokią žinutę gavęs DELFI skaitytojas teigia pabandęs išsiaiškinti, ar tai nėra pažeidimas, bei kas jas siuntinėja.

„Man atrodo, kad nėra normalu, kai veržiamais į žmogaus privačią erdvę, juolab kad tokia žinutė atėjo vėlai. Jau anksčiau esu aiškinęsis dėl prekybos centrų siuntinėjamų žinučių ir teisininkai išaiškino, kad be sutarties tokios žinutės negali būti siuntinėjamos. Juk tai žmogaus privatumo pažeidimas. Šiuo atveju taip pat paskambinau į Vyriausiąją rinkimų komisiją. Informaciniu telefonu atsiliepusi mergina man patvirtino, kad tai jų produktas. Tuomet aš paskambinau pačiam komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui, o šis teigė nieko apie tai nežinąs ir manantis, kad tai iš tiesų yra pažeidimas“, - tikino į redakciją paskambinęs pilietis

Piktinasi ir dėl organizavimo

DELFI skaitytojai panešė ne tik apie pažeidimus rinkimų metu, bet ir apie organizacinius trūkumus.

Ne visi rinkėjai sako anksčiau gavę rinkėjų biuletenius.

„Saltoniškių g. 54 negavau jokio balsavimo pranešimo. Tik šiandien daugiabučio skelbimų lentoje atsirado informacija, kur ateiti balsuoti (apylinkė persikėlė į kitą vietą nei būdavo anksčiau).
Atėjus balsuoti, sekretorė nerado mano balsavimo lapelio, jis buvo kažkur pradangintas (išrašė lapelį - 4x5 cm). Laimė, balsavimo sąrašuose mano pavardė buvo, nes gyvenu čia nuo labai seniai.
Siūlyčiau balsavimo apylinkėms, kad gyventojams į pašto dėžutes įmestų bent nuasmenintą informaciją - kur ateiti pasiimti balsavimo pranešimo. Aš tikrai ateičiau pati - nes tokia betvarkė tikrai erzina ir kelia negerų įtarimų“, - piktinosi DELFI skaitytoja Audronė.

DELFI skaitytoja Laura Kairienė paskambinusi į redakciją skundėsi, kad 59-oje V. Sirokomlės apylinkėje Vilniuje susidarė milžiniškos eilės, blogai organizuojamas balsavimas, tad kantrybės netekę žmonės išeina nenubalsavę. „Žmonių daug, eilė kokius keturis kartus apsivyniojusi hole. Totalus chaosas, žmonėms nepaaiškinama, kurioje eilėje stovėti, eilės nesužymėtos pagal gatves. Greitis - 1 lapelis įkrenta per 10 minučių. Žmonių daug, likus valandai iki rinkimų pabaigos tikrai nespės visi nubalsuoti. Jauni žmonės ateina su vaikais, bet kai kurie išeina nenubalsavę. Koks 30 proc. atėjusiųjų apsisuka ir išeina. Aš pati eilėje stovėjau gal 1,5 val. Viskas labai blogai organizuota. Žmonės piktinasi, kad galbūt tyčia taip daroma“, - pasakojo pašnekovė. 

Iki 18 val. - 45 galimi pažeidimų

Rinkimus stebinčios pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės” savanoriai praneša, kad iki 18 val. pranešti ir užfiksuoti 45 galimi Prezidento rinkimų pažeidimai. Vilniaus regione bendradarbiaudami su policija visuomenininkai ieško automobilio „VW Multivan“, su kuriuo sieja įtarimus dėl galimo rinkėjų pavežėjimo, neleistino agitavimo ir balsų pirkimo. Iš „Baltųjų pirštinių“ gautų skundų didesnę dalį, 27 atvejus iš 45, sudaro informacija dėl nepašalintos nenuolatinės vaizdinės agitacijos.

Rinkimų metu pastebėjote pažeidimų, pamatėte neteisėtą agitaciją, ar pan.?

Fiksuokite tai ir siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Pažeidimas“! Nufilmavote pažeidimą? Kelkite vaizdo įrašą čia.

Siųsdami vaizdelius būtinai nurodykite balsavimo apygardą ir apylinkę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)