- Kur dar ankščiau yra tekę savanoriauti?

- Esu savanoriavęs keletoje mažų renginių. Labiausiai žinomi - Europos krepšinio čempionatas 2011 metais Lietuvoje ir, aišku, „Forum One“. Taip pat priklausau keletai organizacijų, klubų.

- Ko reikia geram savanoriui?

- Svarbiausia - gera nuotaika ir pagarba kitiems. Atėjęs į renginį žmogus pirmiausiai pamato savanorį, todėl nuo jo daug priklauso ir bendra žmonių nuomonė apie renginį. Aišku, dabar visur prašo, kad mokėtum anglų kalbą. Taip pat svarbu būti atsakingam bei mandagiam.

- Kaip šį kartą sumanėte būti savanoriu, kas paskatino?

- Tiesiog laikausi tokios taktikos: jei pamatau kokią nors anketą — ją užpildau ir pamirštu apie ją. Vėliau, jei gaunu teigiamą atsakymą, ieškau galimybių dalyvauti. Esu įsitikinęs, kad savanoriauti bet kokiame renginyje yra naudinga ir įdomu. Naujos pažintys, patirtis, netradiciškai praleistas laikas ir galu gale tas žmogiškas poreikis — jaustis svarbiu.

- Kokį įspūdį paliko R. Bransonas?

- Bransonas paliko išties malonaus žmogaus įspūdį. Asmeniškai su juo bendrauti neteko, bet buvo toks nutikimas, kai Bransonas ruošėsi skristi oro balionu, pro šalį ėjo savanoriai ir apsauga neprileido savanorių šalia jo. Tai pamatęs Bransonas pats pasikvietė savanorius nusifotografuoti.

- Kokia buvo įdomiausia Ilja Laurs pasakyta frazė apie verslą?

- Ilja Laursas parodė, kuo Lietuva informacinių technologijų srityje skiriasi nuo Amerikos ir kaip tai galima išnaudoti mūsų naudai. Pavyzdžiui, jis pajuokavo, kad vidutinio studento kompiuteryje galima rasti programinės įrangos už 1 mln. dolerių. Aišku, tuo didžiuotis negalima, bet galime tai išnaudoti. Vakaruose su dauguma programų vaikai susipažįsta tik mokyklose, o mes jomis laisvai naudojamės namuose.

- Kokie įspūdžiai stebint viską vykstant šalia, o ne žiūrovo vietoje?

- Savanoriams buvo sudaryta galimybė renginio dalį matyti ir kaip žiūrovui. Bet, aišku, labai įdomi ir patirtis stebint šalia. Buvo galima matyti, kaip dieną prieš renginį buvo ruošiama arena, kiek žmonių dirbo. Taip pat renginio metu buvo galima pamatyti, kaip kalbėtojai ruošiasi kalboms, kaip organizatoriai sprendžia staiga iškilusias problemas.

- Gal teko su kuriuo nors verslininku bendrauti?

- Savanoriams buvo sudaryta galimybė pabendrauti su renginio vedėju, taip pat keletu kalbėtojų. Pastebėjau, kad renginyje buvo dauguma Lietuvos lektorių — sėkmės bei verslumo mokytojų. Deja, pabendrauti su jais neteko.

- Ar gavote kokių naudingų patarimų?

- Renginio kalbėtojai yra parašę nemažai knygų, pravedę daug seminarų, todėl naivu tikėtis, kad išgirsi kažką naujo, kas tau greit atneš sėkmę. Tiesiog kiekvienas kalbėtojas yra sulaukęs sėkmės savo srityje. Todėl labai naudinga yra sužinoti, kaip kiti žmonės ėjo link sėkmės, kokie jų laukė sunkumai, kaip juos įveikė. Iš esmės tai galvoju, kad iš kalbėtojo gauni tiek naudos, kiek pats pasiimi. Aš, pavyzdžiui, pamačiau, kad kiekvienas daug pasiekęs žmogus yra patyręs daug sunkumų, taigi dabar susidurdamas su sunkumais suprantu, kad tampu panašesnis į tuos žmones.
Ir visi tie kalbėtojų patarimai mums yra žinomi, bet kažkodėl vis tiek taip nesielgiame, todėl tokie seminarai yra puiki galimybė dar kartą paskatinti save elgtis tinkamai. Pavyzdžiui, aš jau bent tris kartus girdėjau tuos dalykus, kuriuos sakė Bodo Schaferis, bet tik dabar rimtai pasiryžau taip elgtis. O tai jau milžiniška nauda.

- Kokios pažintys atsivėrė po „Forum One“?

- Susipažinau su labai daug savanorių, o žinant, kad savanoriais dažniausiai būna nebijantys iššūkiu, savo tikslo siekiantys žmonės, šios pažintys tampa labai vertingos. Tarp savanorių - daug įdomių žmonių, kurie jau dabar turi savo verslus, todėl kai kursiu savo, jau bus lengviau, nes turiu pažįstamų kitose srityse, galiu klausti jų patarimų, taip pat galiu gauti vieną ar kitą paslaugą pigiau.

- Palinkėjimas skaitytojams.

- Linkiu nelaukti sėkmingų akimirkų, o eiti iki jų patiems. Savanorystė yra puiki galimybė išbandyti save niekuo nerizikuojant, gauti patirties, išmokti bendrauti. Todėl nepraleiskite progos ir nuvykite šalin dvejones.