Problema – visų tų ispūdingų sprendimų teko klausytis visiems aplinkui gyvenantiems vilniečiams: nemažai daliai Žirmūnų, Antakalnio ir miesto senamiesčio gyventojams. Leidimas renginiui buvo Vilniaus savivaldybes išduotas nuo 17 iki 23.55 val. Tačiau „super garso fiesta“ prasidėjo jau 8 val. ryto su vadimaisiais „sound check’ais“ ir užsitęsė jau gerokai po vidurnakčio.

Sakysite: centre gyvenate – susitaikykit? Tačiau civilizuotame pasaulyje atsižvelgiama į visus interesus, ypač – pažeidžiamiausių visuomenės grupių.

Probelmų buvo bent kelios. Pirmiausia – įstatymų nesilaikymas ir tarnybų bejėgiškumas ar nenoras aiškintis. Dienos metu esant triukšmui su kaimynais skambinome visais įmanomais būdais prašydami išmatuoti garso lygi – 112 ir Vilniaus savivaldybės viešojo saugumo tarnyba siuntė kitur, o Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (vienintelis turintis sertifikuotą įrangą) tiesiog nekėlė ragelio. Tuo tarpu neprofesionali įranga ir kaimynų programėlės rodė 100 decibelų viršijančius rodmenis. Matavimai buvo atlikti vaikų žaidimo aikštelėje kitoje Neries upės pusėje, 700 metrų tiesios linijos atstumu nuo renginio vietos.

Prasidėjus koncertui apie jokį poilsį, miegą ar ramybę pasvajoti nebeteko, butuose garsas buvo 80-100 decibelų. Pasibaigus savivaldybės leidimo laikui teko vėl skambinti 112 – linija ilgai buvo užimta, teko palaukti. Po minutės atsiliepusi operatorė atrėžė, kad „koncerto problema aiški, pusė miesto jau skambina, geriau neskambinti ir neužimti linijos – jie nieko padaryti negali“. Paklausus ar perduos policijai, kuri turi teisę po leidimo pasibaigimo, sustabdyti renginį pikai atrėžė, kad „jie viską žino“. Tuo tarpu savivaldybės viešojo saugumo tarnyba koncerto metu ragelių nebekėlė.

Visu tuo laiku, jau po 24 val. namie baugiai tyli ir niekaip užmigti negali du mažyliai. Ir tokių vaikų bent jau Sporto/ Olimpiečių/ Šeimyniškių gatvių kvartale buvo labai daug. Ypač daug garso pasiekė aukštesnių aukštų butus. Kas ir kokiu pagrindu išdavė leidimą renginiui, kas jį organizavo ir kodėl buvo siekiama garso rekordų? Kaip matuojamas ir reglamentuojamas garso lygis tokiuose renginiuose? Ar nebūtų logiška privalomai matuoti triukšmą tokių renginių metu? Ką apie visa tai mano Vilniaus savivaldybė?

***

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai pateikė komentarą.

„Koncertai ir kiti viešieji renginiai yra neatsiejama miesto kultūrinio ir naktinio gyvenimo bei ekonomikos dalis. Savivaldybė šiuo metu neturi galimybių tinkamai vertinti renginių keliamo triukšmo lygio – tikslius garso lygio matavimus atlieka tik akredituotos laboratorijos, o higienos normų kontrolę vykdo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Vis sulaukdami skundų dėl per didelio ar nakties metu koncertų keliamo triukšmo, pripažįstame, kad su triukšmo valdymu turime iššūkių. Šios problemos sprendimas yra numatytas Savivaldybės valdančiųjų patvirtintoje koalicijos programoje, o pirmas žingsnis jau žengtas – praėjusią savaitę miesto taryba pritarė „Vilniaus naktinio biuro“ steigimui.

Įstaigos, kuri steigiama remiantis kitų šalių praktika, specialistai vertins užsienio patirtį triukšmo valdymo srityje ir sieks suderinti miesto gyventojų, renginių organizatorių ir naktinės kultūros vietų savininkų lūkesčius ir interesus“, – teigiama savivaldybės komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)