Ieškome 1970-1976 metais Mažajame Kaimelyje gyvenusios šeimos: anuometės „Lietuvos jūrų laivininkystės“ (prekybinio laivyno) darbuotojo jūrininko Vytauto, jo žmonos Irenos ir dukrelės Rasos. Šeimos ieško su ja labai artimai bendravusi Klapėdos žydaitė, nuo 1976 m. Izraelyje gyvenanti ponia Roza Smoliakova ir jos dukra Mariana. Būtent pastaroji niekaip negalėjo pamiršti savo geriausios Klaipėdoje likusios draugės Rasytės.

Gražiai šeimomis draugavo ir suaugę kaimynai – Vytautas su žmona Irena ir kaimynė Roza su dukra. Viena šeima gyveno daugiabutyje, o Vytauto šeima turbūt nuosavame name Mažajame Kaimelyje, greičiausiai Kretingos gatvėje.

Ar jie gyvi, ar tebegyvena Klaipėdoje? Ta viltimi už tūkstančių kilometrų – Izraelyje – jūrininką Vytautą su dėkingumu prisimena ne vien buvusi klaipėdietė Roza Smoliakova, mažosios mergytės Marianos mama ir jos artimieji. Jūreivis Vytautas Izraelyje gyvenančiai žydų šeimai, jos artimiesiems yra ir lieka didvyris. Jo istoriją nusipelno žinoti ir tūkstančiai klaipėdiečių, gyvenančių mūsų uostamiestyje.

Praėjus daugiau kaip keturiasdešimčiai metų surasti žmones, žinant vien tik vardus, be pavardžių tikrai nelengvas uždavinys. Vytauto ir jo artimųjų pavardžių, deja, bet nebeatsimena buvusi klaipėdietė Roza, 1976 m. išvykusi nuolatos gyventi į Izraelį.

Tikra legenda tapusi istorija galėtų nugulti į dienraščio puslapius, bet jai labai reikia tęsinio. Jei ką nors žinote apie ieškomą Vytautą ir jo šeimą, paskambinkite tel. 8 620 69242.