Kiek kartų atsidūrę vietoje bei laiku bandėte nufilmuoti svarbų įvykį ir likote nusivylę, kad rezultatas nė iš tolo nepanašus į vaizdą televizijos žiniose? Skirtumas ne tik tas, kad Jūsų rankose greičiausiai vadinama buitinė kamera, filmuojantis aparatas ar mobilusis telefonas, o televizijos operatoriai dirba profesionaliomis kameromis. Pirmiausiai jie apsiginklavę specifinėmis žiniomis ir įgūdžiais.

Apie filmavimo ir montažo pagrindus pasakoja televizijos ekspertas, Žurnalistikos instituto direktorius ir dėstytojas Žygintas Pečiulis.

„Jeigu įvykis vyksta čia pat, vis dėlto kartais reikia mažiau galvoti, kaip gražiai aš turiu nufilmuoti ir kaip aš gražiai turiu sumontuoti, - sakė Ž. Pečiulis. - Jeigu grimzta mašinos, jas semia, vairuotojas stumia, pirmiausiai mes puolame filmuoti būtent tai. Kitas pasekmes – nuverstus medžius, išdaužtus langus – mes galime nusifilmuoti ir vėliau. Montažo būdu mes sudėsime taip, kaip mums atrodys logiškiau. Jei kažkas šiuo metu atsitiko, vis tik yra svarbiausia užfiksuoti, pernelyg negalvojant, kaip tu tai darai. Jeigu turi galimybių, tarkim, viskas pasibaigė, liko tik liudininkai arba tik ta avarijos vieta, tai tu gali vėl pradėti galvoti apie montažą, tvarkingai filmuoti“.

Kai filmavimui galite skirti daugiau laiko, pasirūpinkite vaizdo stabilumu, net jei neturite specialaus kameros stovo. „Yra ir kitų galimybių padidinti tą stabilumą, netgi atsirėmus į medį, draugą, sieną. Galu gale, gerai plačiai pastačius kojas stabilumas irgi pagerės. Jeigu mes šiuo atveju nefilmuojame vadinamaja subjektyviaja kamera, nebėgame kur nors, neskubame, bet vis dėlto norime užfiksuoti tvarkingai, normaliai planus, reikia ieškoti kuo didesnio stabilumo“, - pasakojo Ž. Pečiulis.

Pasak pašnekovo, planas – tai nufilmuoto daikto ar žmogaus santykis su erdve. Pavyzdžiui, žmogaus, stovinčio aikštėje.

„Bendras planas – mes matytume aikštę ar bent dalį tos aikštės, vidutinis – iš esmės mes matytume stovintį žmogų. Noriu perspėti – nereikia niekada nupjauti batų: kai nori rodyti stovintį žmogų, reikia rodyti, kad jis stovi ant vejos. Stambus planas jau bus tas žmogus iškirptas, galima sakyti, kad kažkur galbūt matysis dar stadionas ar vejos detalės, bet jis bus rodomas jau iki pusės ar dar stambiau. Jeigu mes visą laiką rodysime jį tik vidutiniu ar stambiu planu, tai mes neatversime, kur jis yra, jei mums šito reikia. Jeigu jis visą laiką bus bendrame plane, jis bus per toli, mes neatpažinsime jo, nepamatysime akių“, - sakė Ž. Pečiulis.

Vienas svarbiausių filmavimo ir montavimo prinipų – periodiškas planų keitimas. Jis įtraukia žiūrovą į veiksmą. Pavyzdžiui, filmuojant motociklu važiuoti besiruošiantį motociklininką derėtų planus keisti.

„Jis išeina į gatvę, užsideda šalmą – tai galima nufilmuoti ir stambiu planu. Galima stambiu planu nufilmuoti ir tai, kaip jis užsimauna pirštines, užveda motociklą, tada vėl galime bendru planu parodyti, kaip jis sėda ant motociklo. Paskui stambiu planu būtinai parodykim, kaip jis pasukioja rankenėlę ir tuomet reikia būtinai parodyti, kaip iš vamzdžio veržiasi dūmai ir kaip girdisi garsas. Ir...Pagaliau jis nuvažiuoja“, - sakė Ž. Pečiulis.

Anot pašnekovo, vertėtų paisyti montažo logikos ir vieną prie kito lipdyti skirtingo stambumo planus, nebent turite pateisinamų priežasčių daryti atvirkščiai. Pasak pašnekovo, neteisingai sumontavus, pavyzdžiui, tris vidutinius planus, žmogus gali atrodyti krūpčiojantis.

„Kad būtų galima kalbantį žmogų montuoti, prilipdyti jo kalbančio vieną planą prie kito, reikia, kad planas pasikeistų maždaug trečdaliu. Tai tas trečdalis ir yra stambus, iš stambaus į vidutinį, iš vidutinio į bendrą planą“, - kalbėjo Ž.Pečiulis.

Filmavimo ir montavimo taisyklės:

1) Vaizdo stabilumas;
2) Filmavimas skirtingo stambumo planais;
3) Periodiškas planų keitimas;
4) Vienas prie kito montuojami skirtingo stambumo planai;
5) Montažas kuria nuotaiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)