Teksto įžanga, kai kurių vadinama „lead'u“, yra labai svarbi tam, kad sudomintumėte skaitytoją, ir jis norėtų perskaityti jūsų tekstą iki pabaigos. Įžanga neturėtų būti labai ilga – užtenka 2-3 trumpų sakinių.
Skirtingi reikalavimai įžangai taikomi priklausomai nuo teksto žanro.

„Rašant informacinį straipsnį, straipsnio įžangoje svarbiausia atsakyti į keturis pagrindinius klausimus, tai yra kas, ką, kada ir kur. Tarkim, jeigu rašote apie renginį, Jums būtina parašyti, kas tai yra per renginys, kas jame dalyvavo, kur jis vyko ir kada jis įvyko“, - sako buvusi DELFI Piliečio redaktorė Aleksandra Gudilkina.

Straipsnyje reikėtų vengti tokių žodžių kaip „šiandien“, „rytoj“, „vakar“. Vietoj jų rašykite savaitės dieną, pavyzdžiui, „pirmadienį“, „penktadienį“ arba tikslią datą, pavyzdžiui, lapkričio 21 d.

Geras informacinės įžangos pavyzdys:

„Lapkričio 21 d. Vilniuje, Gedimino prospekte vyko visuotinis Kalėdinių Senelių susirinkimas, kuriame dalyvavo Kalėdų Seneliais persirengę entuziastai iš įvairių Lietuvos kampelių. Renginys sulaukė išskirtinio praeivių dėmesio.“

Jeigu rašotę įžangą savo nuomonei išdėstyti, turite žymiai daugiau laisvės. Pagrindinė jūsų užduotis – pačiu pirmu sakiniu sudominti skaitytoją. Galima užduoti klausimą, pavyzdžiui, „ar kada nors esate susimąstę, kokia yra mūsų gyvenimo prasmė?“.

Galima pasakojimą pradėti trumpu prisitatymu, pavyzdžiui, „esu ketvirto kurso studentas, tad aukštojo mokslo problemos man nėra svetimos“. Jeigu norite rašyti aktualia tema, įžangoje turėtumėte trumpai pristatyti problemą ir kontekstą. Pavyzdžiui, „prieš kelias savaites Lietuvoje įvyko Seimo rinkimai, po kurių prasidėjo tikra kova tarp naujosios valdžios ir šalies prezidentės“. Atsiminkite – teksto įžanga turi būti ne tik informatyvi, bet ir sudominanti bei žadinanti norą skaityti tekstą toliau.

„Dažniausios klaidos, kurias daro mūsų skaitytojai rašydami straipsnius, yra tai, kad straipsnio įžanga yra per ilga. Tarkim, išsiplečiama iki 5 – 7 sakinių, o reikėtų, kaip jau ir minėjau, rašyti 2 – 3 sakinius ir to pakanka. Kadangi jūs turite 2 – 3 sakinius, pasistenkite juose sutalpinti pačią svarbiausią informaciją, kokią turite ta tema, kuria rašote straipsnį. Taip pat didžiausios klaidos, kai žmogus pamiršta atsakyti į vieną iš tų pagrindinių klausimų, tarkim, neparašo, kur vyko renginys ar kada jis vyko. Tai yra labai svarbūs dalykai, kurių tikrai nereikėtų pamiršti“, - sakė A. Gudilkina.

Dažniausios klaidos:

1) pamirštama paminėti renginio datą ar vietą;
2) per ilgi sakiniai;
3) pradėtas dėstymas, neįvedant skaitytojo į aptariamą temą.

Kiekvienas tekstas turi būti logiškas ir estetiškas. Žymiai maloniau skaityti strūkturuotą, nuoseklų tekstą, kuriame yra pastraipos ir skyreliai.

Pastraipoje turėtų būti 4 – 6 sakiniai. Kiekvienam skyreliui reikalingas pavadinimas, kuris skaitytojui leistų suprasti, apie ką bus kalbama skyrelyje. Tai gali būti pagrindinė skyrelio mintis ar trumpas apibendrinimas, taip pat citata.

Kiekvieną skyrelį turėtų sudaryti 3 – 6 pastraipos. Svarbu tekstą suskirstyti taip, kad jums patiems būtų malonu ir patogu jį skaityti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)