Siųskite nuotraukas ar vaizdo įrašus ir papasakokite, kokių Joninių papročių laikotės!

Laukiame jūsų užfiksuotų Joninių akimirkų el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Joninės“ iki birželio 25 d. Vienas iš nuotraukomis ar vaizdo medžiaga pasidalijusių skaitytojų dovanų gaus A.Ikamo sudarytą knygą „Banginis prarijo lietuvį: nepaprasti lietuvių nuotykiai 1900-1940 metais“.

Kai kurie DELFI skaitytojai jau suspėjo pasidalinti Joninių šventės akimirkomis. Jie nuotraukas siuntė iš įvairių vietovių.

Skaitytoja Olga pasidalijo nuotraukomis iš Šalčininkų r., Jašiūnų miestelio. „Joninės – birželio 24 d. bei naktį iš birželio 23 d. į 24 d. švenčiama šventė. Minima ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Šalčininkų rajone yra paprotys birželio 23-24d. sveikinti Jonus ir Janinas. Jie puošiami vainikais. Rengiama Joninių šventė, ypač daug žmonių suplūsta į Jašiūnus“, - rašė ji.

Loreta Žukovaitė, atsiuntusi nuotraukas iš Joninių šventės Kretingos r., Grūšlaukės kaime, sakė jog trumpiausią metų naktį švenčia kasmet.

„Kiekvienais metais aš su šeima mėgstame kartu su visa kaimo bendruomene paminėti Joninių šventę, kadangi varduvininkais giminėje nepasižymime, turime tik vieną – Janiną, bei keletą pažįstamų, kuriuos Joninių išvakarėse ir pasveikiname.

Rasos šventės papročių yra daug, tačiau pavyksta laikytis tik kelių. Seniau eidavome į bažnyčią šventinti vaistažolių, dabar to nebedarome ir iš tikro nežinau, kodėl, manau, tai daugiau rūpi senyvo amžiaus žmonėms, jaunimas nori šventinės nuotaikos šokiuose, sportinėse varžybose ir pan. Būna, kad reikia padėti Grūšlaukės kultūros skyriaus vadovei G. Viskontienei pinti iš žolynų, beržo šakų ar lapų vainikus, daryti puokšteles, kurie įteikiami „šventės kaltininkams“ vakarinėje šventės dalyje.

Žinoma, pabūname prie uždegto Joninių laužo, stebime koncertinę programą, apdovanojimus už gražiausias sodybas bei už sportinius laimėjimus rungtyse (kasmet suburiu savo komandą ir žaidžiame tinklinį, praeitąmet ir šiemet laimėjome 1 vietą). Taigi, visi džiaugiamės vasaros saulėgrįža – Joninių švente. Buvau vakaro fotografė. Taip pat nuotraukose aš su tėvu džiaugėmės ąžuolo lapų vainikais, nors ir nebūdami varduvininkai“, - laiške pasakojo Loreta.

Puikiai laiką praleido ir Joninių, kurias surengė Maciuičių ir Kalniškės bendruomenė, dalyviai.

„Maciuičių ir Kalniškės bendruomenė (Klaipėdos raj.) savo nariams, kaimo gyventojams bei jų svečiams suorganizavo nuostabią šventę. 10 val. ryto į startą stojo mamytės, tėveliai, vaikučiai ir seneliai, kurie bėgo krosą kaimo gatvėmis.

Azarto, geros nuotaikos ir išradingumo (mažiesiems), kaip pasiekti finišą, buvo su kaupu.Visi buvo apdovanoti medaliais. Po finišo bėgikai galėjo atsigaivinti, pasmaguriauti braškėmis ir sumuštiniais. Reikėjo kaupti jėgas sekančioms varžyboms - dviračių slalomui. Stengtis tikrai buvo dėl ko, nes apdovanojimus mažiesiems dalyviams įteikinėjo gerasis vaikų draugas Klounas. Atminimo medaliais ir prizais buvo apdovanoti visi dalyviai.

Mažieji labai džiaugėsi apdovanojimais, nes daugeliui tai buvo pirmas startas jų gyvenime.Truputį pailsėję vaikai linksmybes tęsė, šturmuodami pilį – batutą. Atėjus pietų metui prie valgiais, kuriuos paruošė bendruomenės nariai bei jiems prijaučiantys, nukruato stalo Jonai ir Janinos pakvietė visus šventės dalyvius paskanauti ir įvertinti, ką sugeba mūsų mamos, žmonos, draugės.

Joninių proga mūsų kulinarės pagamino nepakartojamo skonio tortą. Po sočių pietų buvo pagerbti Jonai ir Janinos. Jų krūtines papuošė ąžuolo lapų vainikai su gėlėmis. Šventė vyko toliau. Visi aktyviai dalyvavo įvairiuose atrakcionuose, rankų lenkimo varžytuvese.Vakarėjant šventės rėmėjai mums visiems padovanojo nuostabų koncertą. Diena prabėgo kupina įspūdžių, o dar visų laukė Joninių laužas ir, žinoma, paparčio žiedo ieškojimas.Jei kas šiemet jo nerado, nusiminti neverta, nes kitais metais ir vėl švesime Jonines Maciuičiuose!“, - rašė Zigmantas Sermontis.

Šįkart knyga apdovanojamas Zigmantas Sermontis. Dėkojame visiems, atsiuntusiems nuotraukas!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)