Tyla, kuri gaubia šią skaudžią ir liūdną temą, žydų tautos gyventojų sunaikinimą, nuo kurio praėjo 70 metų, turi baigtis. Atėjo laikas apie tai kalbėtis ir praskleisti tylos skraistę.

Žydų kapines Balbieriškyje žymi iškrypusių ir susenusių paminklinių akmenų liekanos, kurios stūkso neseniai nupjautų žplynų ir krūmokšnių teritorijoje. Miestelio savivaldybė jau pasirūpino, kad teritorijoje apaugę krūmokšniai būtų išpjauti ir atidengti tarp jų slypintys paminklinių akmenų likučiai.

Tai galėtume suprasti kaip naujo etapo laiko tekmėje pradžią. Atidengta tai, kas buvo paslėpta ir suniokota. Važiuojant plentu „Alytus-Prienai“, Nemuno pusėje ties Balbieriškiu dabar iš tolo matosi išvirtę įvairiomis kryptimis paminkliniai akmenys. Tai – žydų kapinės, kurios vis dar iki šiol tebesiaubiamos.

Giminaičiai pasakojo, kad visais laikais po karo iki šiol žydų kapinės buvo niokojamos. Miestelio gyventojai ne tik naudojosi žydų turtu, kuris buvo surinktas ir atimtas dar jiems esant gyviems, bet akivaizdžiai ir toliau buvo grobstytos ir naikintos žydų kapavietės: vogiami akmenys, kurie galėjo papildyti nuosavų statomų namų pamatus ar panaudojami kitiems savanaudiškiems tikslams. Galime tik spėlioti, kur jie buvo slapčia perkeliami.

Akmeninis aptvaras, žymintis teritoriją, seniausiai dingęs, likę tik jį žymintys akmenų likučiai prie įėjimo vartų. Plokštės su užrašu viršuje, akmeninės arkos jau irgi nebeliko. Aptaras šiai dienai – tai metaliniai strypai ir horizontalios medinės kartys.

Mūsų žvilgsniai patraukė naujai iškastos duobės link su smulkesnių akmenų kauburėliu. Tokių duobių buvo keletas ir atrodė jos naujai iškastos. Palaipsniui pastebėjome, kad jos kartojasi vienodais atstumais. Atsekėme ritmą, kad tai tos vietos, kuriose buvo įkasti metaliniai strypai. Pasirodo, šiandien juos galima pavogti ir parduoti. Nežinau, kiek kainuoja kilogramas metalo, bet gal galima kelis stulpus išmainyti į alaus ar degtinės butelį? O gal turima ir kitokių tikslų?

Kaip įrodymą šiam aprašomam vaizdeliui už kelių metrų radome paslėptą kastuvą ir kūjį. Nemanau, kad šių įrankių savininkas skaitys šį tekstą. Nežinau, kaip jo sąžinę galima pažadinti? Norėčiau su juo pasikalbėti, bet nežinau, kas jis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Balbieriškio seniūnijos seniūnė Sigita Ražanskienė:

Prienų rajono savivaldybėje kapinių priežiūros ir laidojimo taisyklių laikymąsi kontroliuoja Prienų rajono savivaldybės administracijos Statybos ir ekonominės plėtros skyrius. Prienų rajono savivaldybės administracijos Balbieriškio seniūnija prižiūri, tvarko Balbieriškio žydų kapines kiek tai leidžia finansinės galimybės. Šių metų rugsėjo mėnesį jų teritorijoje iškirtome atžėlusius krūmus.

Pašalinti didesnius trūkumus, pvz., sutvarkyti kapinių tvorą, šiuo metu neturime finansinių galimybių, nes Prienų rajono savivaldybės tarybos patvirtintame 2014 m. savivaldybės biudžete lėšų tam nėra numatyta.