Patys esame ne vietiniai, todėl kelionė truko kelias valandas. Pasivaikščiojus po tuščią miestą, nusprendėme vykti atgal į namus. Atsisėdę į automobilį pradėjome iš lėto važiuoti, dar nustatinėdami navigacijos sistemą, kad ji padėtų grįžti. Pavažiavus apie 50 m mus Plytų g. sustabdė Palangos kelių policijos pareigūnai. Nepaaiškinę savo motyvų, kodėl mus sustabdė, paprašė parodyti transporto priemonės dokumentus, vairuotojo pažymėjimą.

Kadangi dokumentai buvo tvarkingi, juos atidavė, tačiau ne visus – pasiėmė automobilio registracijos pažymėjimą. Tuomet savarankiškai atidarė galinės automobilio durelės, paprašė ten sėdėjusių asmenų dokumentų – jie juos davė. Ir tuomet pareigūnai klausia – „Kodėl neužsisegėte gale saugos diržų?“ Mes net nepagalvodami atsakėme, kad tiesiog tuščiame mieste, Palangoje, 3 val. nakties nematėme grėsmės, ir dėl to neužsisegėme. Pareigūnas išklausęs pasakė: „Nu tai ką, baudą išrašysim.“

Mes dar pasiklausėme, ar bauda tikrai reikalinga, gal užtektų tiesiog įspėjimo? Vis dėlto, miestas tuščias, nė vieno automobilio tokiu metu, bet policininkas atsakė, kad būtina – įstatymai yra įstatymai. Taip gale sėdėję trys asmenys gavo po 14 eurų administracinės teisės aktų pažeidimo baudą už neužsegtus saugos diržus.

Kol (nepabijosiu to žodžio) pareigūnai flegmatiškai rašė protokolus t. y., mums pasirodė, kad apie 2 val., pro policijos pareigūnus pravažiavo keli policijos ekipažai, tačiau nematėme nė vieno gyventojo automobilio. Vienas atvažiavęs ekipažas privažiavo prie mūsų, konkrečiau, prie savo kolegų, taip kirsdamas ištisinę linija, neparodydamas nei posūkio, nei avarinio signalo. Kai pradėjom juos t.y. du stovinčius ekipažus filmuoti su kamera, vienas, kuris pamatė, kad filmuoju, tiesiog nuvažiavo, vėl kirsdamas ištisinę liniją. Maniau, kad įstatymai yra lygūs visiems.

Kai pareigūnas surašė bauda už neužsegtus diržus sėdintiems automobilio gale, paprašiau jo parodyti policijos pareigūno pažymėjimą. Jis pasakė – „Žinoma, išlipkite, eime prie šviesos.“ Nuėjom prie jo automobilio, o jis rodo: „Va, apranga tvarkinga, matai? Ženkliukas, visa kita.“ Aš jam sakau: „Man tik pažymėjimą parodykite.“

Parodė, tiesa, tačiau paklausus, kodėl jo kolega kirto ištisinę liniją ir nieko nepadarė, pareigūnas tiesiog patylėjo. Susidaro vaizdas, kad Palangoje įstatymai visiems lygūs, tačiau kai kuriems asmenims jie yra tiesiog lygesni.

Pridedu filmuota medžiagą. Numeriai gal ir sunkiai įžvelgiami, tačiau juos pakartojau balsu.

Verta paminėti, kad kiekvienas policijos automobilis turi filmuojama kamera. Ką tai reiškia? Tai, kad kolega, kuris pažeidė kelių eismo taisykles, kirsdamas ištisinę juostą ir privažiuodamas prie jų, yra taip pat nufilmuotas. Norėčiau išsiaiškinti šią problemą – kodėl tą naktį pareigūnas, pažeidęs KET, iškart nebuvo nubaustas įstatymų numatyta tvarka? Ar tai reiškia, kad kai kurie pareigūnai gali piktnaudžiauti įstatymais be jokio pagrindo?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

DELFI skaitytojo skundą persiuntė Palangos pareigūnus. Situaciją pakomentavo Klaipėdos apskrities VPK Palangos miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Patrulių būrio vadas Aurelijus Jankauskas.

Jis priminė, kad užsisegti diržą yra privaloma, todėl automobilio gale sėdėję keleiviai ir buvo nubausti. Pareigūnas taip pat patikino, kad įstatymai galioja visiems, taigi, dėl pareigūno, vairavusio tarnybinį automobilį ir stabtelėjusio ant ištisinės kelio ženklinimo linijos, taip pat bus atliktas tyrimas:

„Visi įstatymai ir taisyklės visiems galioja ir visi pravalo jų laikytis... Iš pateiktos situacijos tikrai reikia žinoti, kad saugos diržai ir jų naudojimasis yra neišvengiamai būtinas ir reikalingas, norint saugiai važiuoti ir keliauti automobiliu tiek vairuotojui, tiek keleiviui. Kelių eismo taisyklių (toliau - KET) 196 p. aiškiai nurodo saugos diržų naudojimo tvarką: „Važiuodami transporto priemone su įrengtais saugos diržais, vairuotojas ir keleiviai privalo juos užsisegti.“ Todėl nepaisant to, ar tamsus paros metas, ar gatvės ir keliai ištuštėję, ar automobilis negreitai važiuoja, visada būtina naudoti saugumo priemones „Saugos diržus“, nes eismo įvykiai įvyksta net ir, atrodo, tuščiose gatvėse, ar esant net giliai tamsiai nakčiai. Ši saugumo priemonė privaloma visiems eismo dalyviams.

Kalbant apie pareigūnų Administracinio teisės pažeidimų (toliau - ATP) protokolų rašymo laiką, jis netruko 2 val., nes pagal policijos automobiliuose įdiegtą sistema nustatyta, kad pareigūnai, rašę ATP protokolus trims asmenims, užtruko apie 50 min. – tai normalus laikas rašant trims asmenims procesinius dokumentus.

Dėl pareigūno, vairavusio tarnybinį automobilį ir stabtelėjusio ant ištisinės kelio ženklinimo linijos, bus atliktas tyrimas, ir nustačius, kad buvo pažeistas KET, pareigūnas bus nubaustas.“