Nuošalyje negalėjo likti ir Lietuvos olimpiečių asociacija (LOA), kuri vienija Lietuvos įvairių laikų olimpiečius. Daugelis jų turi begalę draugų Ukrainoje iki šiol labai aktyvūs, tad kodėl savo energija nepasidalinti su Lietuvoje gyvenančiais Ukrainos pabėgėliais.

Olimpiečiai kuria veiklas ukrainiečiams

„Visur gerai, bet namuose geriausia“, – taip sako žinoma patarlė. Todėl LOA ir Pasaulio olimpiečių asociacija (WOA), siekdami kad ukrainiečiai labiau pajustų esantys namuose, sugalvojo projektą „The sense of home life for Ukrainian children“ („Truputis namų šilumos ukrainiečių vaikams“). Šiame projekte dalyvauja ne tik vaikai, bet ir pabėgėlių tėvai, seneliai, močiutės, rašoma pranešime spaudai.

Olimpiečiai kuria veiklas ukrainiečiams

Veiklos labai įvairios: fizinis aktyvumas, kalbų mokymasis, bendravimas, ekskursijos, piešimas... Pirmas šiame projekte iniciatyvą parodė Sidnėjaus olimpinių žaidynių dalyvis boksininkas Vidas Bičiulaitis. Jau vasarą jis mokė bokso meno grupelę ukrainiečių. Skendimų prevencijos dieną kalbėjo apie saugų maudymąsi atviruose vandens telkiniuose. Vaikai buvo apdovanoti LOA marškinėliais, o suaugusiųjų irgi laukia LOA dovanėlės.

Bet vieni iš įdomiausių, kaip jie patys užsiminė, reikalingiausių užsiėmimų yra mokymasis plaukti. Birutė Statkevičienė LOA viceprezidentė, Miuncheno olimpinių žaidynių dalyvė, sutarusi su Kauno „Strto“ sporto mokyklos vadovybe, pradėjo plaukimo užsiėmimus su Ukrainos pabėgėliais vaikais ir jų mamomis, seneliais. Jei visko neišmoksti baseine, vaikai gauna užduočių namų darbams. Viešbutyje yra patalpa, kur vaikai ir suaugę gali sportuoti, dirbti kompiuteriais, dainuoti, mokytis kalbų, piešti. Mokoma juos ir lietuviškai, ir angliškai, o ukrainiečiai moko mus ukrainiečių kalbos.

Olimpiečiai kuria veiklas ukrainiečiams

Kiekvieną kartą susitikimuose matomos mamos pilnos baimės, rūpesčio akys dėl likusių tėvynėje artimųjų. Bet kartu, po pabendravimo su atvykėliais, galima matyti, kaip jiems pasidaro lengviau ir gal jie ima jausti namų šilumą. Nors niekas nepakeis tikrų namų, bet ilgesį sumažinti galima užimant juos įvairiomis veiklomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją