Praėjusią žiemą mokėjo net du kartus, o šią – tyla


Į „Žemaičio“ redakciją paskambinusi skaitytoja iš Platelių miestelio prašė padėti išsiaiškinti, kodėl iki šiol jos nepasiekė jokia žinia apie tai, ar jos prašymas dėl kompensacijos skyrimo bus patenkintas.

„Gyvenam nežinioj ir visokių kalbų prisiklausom. Vieni jau gavo pranešimus apie tai, kad kompensacija jiems nebus skirta, kiti sulaukė išmokų, o manęs nepasiekė nei viena, nei kita“, – stebėjosi moteris.

Ji sakė žinanti, kad pernai buvo sugriežtinta kompensacijų skyrimo tvarka ir kad dabar vertinamos ne tik pareiškėjų pajamos, bet ir turimas turtas. „Todėl nieko nesakyčiau, jei, pavyzdžiui, koks šateikiškis būtų gavęs kompensaciją, o aš ne, nors abu tokiam pat silikatinių plytų namely gyvenam. Sakoma, kad Plateliuose nekilnojamasis turtas įvertintas brangiau, ir su tuo nesiginčiju. Bet jūs tada man paaiškinkit, kodėl kompensaciją gavęs giriasi ir mano kaimynas, kuris ir žemės, ir miško turi, o aš nieko neturiu – tik savo namelį?“ – retoriškai klausė plateliškė.

Moteris papasakojo praėjusią žiemą kompensaciją už būsto šildymą gavusi net du kartus ir dėl to laiminga buvusi, valdžiai dėkojusi, o šiemet nesulaukianti nei pinigų, nei pranešimo, nors prašymą užpildė dar praėjusį rugsėjį ar spalį.

„O gal dar gausim – gal be reikalo stradaliojam? Pernai labai patenkinta buvau, nes net per du kartus mokėjo, o šiemet – tyla. Žmonės kalba, kad kiekviena savivaldybė pati šių išmokų mokėjimo tvarką yra nusistačiusi, tad norėtųsi mūsiškės paklausti, kodėl ji taip savo žmones skriaudžia?“ – vieną po kito klausimus žėrė mūsų skaitytoja.

Nauja tvarka


Šiuos plateliškės klausimus „Žemaitis“ perdavė Plungės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjai Jolantai Puidokienei. Ji patikino, kad visi, kreipęsi dėl kompensacijos, jei priimamas sprendimas jos neskirti, apie tai informuojami elektroniniu arba paprastu paštu siunčiant pranešimą.

Tad jeigu prašymą pildėte, o išmokos iki šiol negavote, gali būti, kad jūsų prašymas dar nėra įvertintas ir laukia savo eilės.

„Pagrindinė priežastis, kodėl pareiškėjų galėjo nepasiekti jokia informacija, yra didelis neapdorotų bylų skaičius. 2022–2023 m. šildymo sezono metu kompensacijos buvo skaičiuojamos nevertinant asmenų turimo turto, tačiau nuo 2023 m. spalio mėnesio vėl vertinamos ne tik pajamos, bet ir asmenų turtas, todėl prašymų nagrinėjimas užsitęsia“, – paaiškino skyriaus vedėja.

Pasak jos, vertinant, ar skirti išmoką, pagrindinis kriterijus dabar yra turimas turtas – jo vertė neturi viršyti nustatyto normatyvo. Be to, pareiškėjai turi atitikti bent vieną iš Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo 8 straipsnyje numatytų sąlygų. Kaip ir praėjusiais metais, vertinamos ir pareiškėjų pajamos.

Vilties dar yra


Plungės rajono savivaldybėje nuo 2023 m. spalio iki 2024 m. sausio 1 d. registruoti 3 199 prašymai būsto šildymo kompensacijai gauti. Pasak J. Puidokienės, 2 102 gyventojams kompensacijos skirtos, jiems bendrai išmokėta 167 902 eurai (palyginimui per 2022–2023 metų šildymo sezoną Plungės rajono savivaldybė vien kompensacijoms už šildymą kietuoju kuru išmokėjo per 1,5 mln. eurų). Taip pat priimta 119 sprendimų kompensacijų neskirti.

Dar 130 prašymų jau išnagrinėta, jiems kompensacijos nebus skiriamos, tačiau oficialus sprendimas dėl jų dar nepasirašytas, o 848 prašymai kol kas neišnagrinėti. Tad panašu, kad ir plateliškės prašymas galėjo pakliūti tarp tų, kurie dar tik laukia savo eilės būti įvertinti ir išnagrinėti, o jo pareiškėja anksčiau ar vėliau sulauks žinios apie priimtą sprendimą.

Kaip užsiminė Socialinės paramos skyriaus vedėja, likusių prašymų nagrinėjimas gali nusikelti ir į vasarį, tad visiems, kurie dar negavo žinios apie savo prašymo likimą, belieka apsišarvuoti kantrybe.

„Žmonės yra pikti dėl to, sulaukiam ir mes skundų, tačiau bandom visiems paaiškint, jog prašymų yra daug, metų pradžioje vėl pradėjo plaukti nauji, nes tie, kurių pajamos yra nepastovios, rudenį teikė prašymus tik dėl trijų mėnesių. Ir visiems įvertinti turime tik tris darbuotojas“, – paaiškino J. Puidokienė bei pridūrė, kad bus stengiamasi visus prašymus įvertinti iki šildymo sezono pabaigos.