„Buvau prispirtas gamtinio reikalo. Užsukau ne vienas – su dviem giminaičiais. Šis tualetas buvo arčiausiai, tai ir neieškojome kitos vietos. Tai, ką pamatėme, nelabai nudžiugino. Tualete radome net tris benamius, iš kurių du miegojo, o trečias juos saugojo. Nors tualete buvo ir budinti moteris, bet ji benamių nevijo lauk. Smarvę tualete apibudinti būtų sudėtinga. Greitai atlikome reikalus ir movėme iš tos vietos. Tiesa, už pasinaudojimą tualetu mokėti nereikėjo. Gal todėl tuo viešuoju tualetu naudojasi ir benamiai. Jie už „nakvynę“ nemoka“, – stebėjosi vyras ir teigė, kad daugiau į šį tualetą neis.

Šią savaitę žurnalistams, apsilankiusiems šiame viešajame tualete, pavyko nufotografuoti du ten laiką leidžiančius benamius. Šį kartą jie nemiegojo, o valgė ant grindų, ant laikraščio, pasidėję batoną ir silkę.

Viešasis tualetas / Domo Urbono nuotr.

Prižiūri 21-ą tualetą


Viešieji tualetai mieste priklauso Panevėžio miesto savivaldybei. Juos prižiūri savivaldybės įmonė „Panevėžio specialusis autotransportas“.

Bendrovės komunikacijos specialistė Justina Indulytė aiškino, kad šiuo metu įmonė atsakinga už 21-o viešojo tualeto priežiūrą Panevėžio mieste.

„Daugiausia tualetų yra galinėse autobusų stotelėse, Kultūros ir poilsio parke, Skaistakalnio parke, Nevėžio pakrantėje Dembavos link, Marijonų skvere. Vieni jų –gelžbetoniniai, kiti – be inžinerinių tinklų, trys – su inžineriniais tinklais, o du – biotualetai. Už naudojimąsi šiais viešaisiais tualetais mokėti nereikia“, – aiškino J. Indulytė.

Apie benamius žino


Pasiteiravus apie viešąjį tualetą Vilniaus g. 2A, netoli Panevėžio muzikos mokyklos, kuriame pamiegoti ir pavalgyti mėgsta benamiai, bendrovės specialistė sakė, kad ši situacija dėl tualete „poilsiaujančių“ benamių bendrovės darbuotojams yra žinoma.

„Už šio viešojo tualeto priežiūrą atsakingas darbuotojas yra ne kartą kvietęs policiją, kad asmenys būtų išvaryti ir nesukeltų nepatogumų naudotis tualetu. Situacija sudėtinga, nes, pasak šių asmenų, jie nieko blogo nedaro. Todėl pareigūnai neturi pagrindo fiksuoti pažeidimų“, – aiškino J. Indulytė.

„Esame tik viešųjų tualetų prižiūrėtojai. Apie tualetų kapitalinio remonto darbų poreikį esame informavę atsakingą instituciją – Panevėžio miesto savivaldybę. Laukiame tolimesnių sprendimų dėl remonto darbų inicijavimo. Tokio pobūdžio darbai yra atliekami pagal savivaldybės nurodymus ir keliamas užduotis“, – paaiškino J. Indulytė.

Kvietė policijos pareigūnus


Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė patvirtino, kad pareigūnai ne kartą buvo kviečiami į Vilniaus g. 2A.

„Peržiūrėjus pernykščius iškvietimus, pagal nurodytą adresą buvo gauta 12 prašymų atvykti į šią vietą. Jeigu nustatytoje vietoje buvo rasti neblaivūs asmenys, jie buvo vežami į Beržų gatvėje esančias laikino sulaikymo patalpas. Tačiau jeigu žmogus yra blaivus, jis išprašomas iš viešojo tualeto patalpų. Kitokių svertų policijos pareigūnai neturi ir negali nieko daugiau padaryti“, – informavo O. Jukniūtė.

Panevėžio autobusų stotyje yra įrengti atskiri tualetai ir moterims, ir vyrams.

Viešasis tualetas / Domo Urbono nuotr.

Prieinamas kiekvienam, bet – mokamas


Kita patogi vieta gamtiniams reikalams atlikti – miesto autobusų stotis. Bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ generalinis direktorius Arnoldas Gražys dėstė, kad stotyje yra įrengti atskiri tualetai ir moterims, ir vyrams.

„Kiekvienoje patalpoje yra po keturias kabinas, o vyrų tualete yra dar du pisuarai. Tualetai skirti autobusų stoties personalui, keleiviams ir miesto žmonėms. Patalpa veikia autobusų stoties darbo valandomis, t. y. nuo 5 val. iki 20.30 val. kasdien. Tiesa, jie mokami. Kaina – 50 centų. Darbo metu dirba moteris, kuri yra ir kasininkė, ir valytoja. Tad tualetai valomi nuolat, yra užtikrinama švara“, – komentavo A. Gražys.

Lauko tualetai privalomi


Bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ generalinis direktorius A. Gražys teigė, kad lauko tualetai galinėse maršrutinių autobusų stotelėse privalo būti, o jų pakeitimo šiuolaikiškesniais klausimą sprendžia ne bendrovė.

„Būtų smagu, kad spręsti šį klausimą padėtų ir miesto šeimininkai – Panevėžio miesto savivaldybė. Idėjas siūlome, bet kol kas sprendimo neturime. Kita vertus, galinėse stotelės pagal darbų apimtį – maršruto ilgį – lauko tualetai turi būti, kad autobusų vairuotojai turėtų galimybę jais pasinaudoti“, – pasakojo A. Gražys ir sakė pastebintis negražius vietos gyventojų poelgius.

„Juk negali prie kiekvieno galinės stotelės tualeto pastatyti vaizdo kameros ir stebėti, ką ten veikia gyventojai. Dabar randame visko. Numeta pilnus maišus šiukšlių, atliekų. Būtų gerai, jei atsiradus finansavimui, būtų galima būtiniausiose galinėse stotelėse pastatyti po jūrinį konteinerį, kur būtų įrengti tualetai ir kiti higienai svarbūs dalykai: šiltas vanduo, sėdimos vietos poilsiui. Tai minimalios darbo sąlygos“, – teigė bendrovės „Panevėžio autobusų parkas“ generalinis direktorius.

Norite pranešti naujieną ar išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt