Į „Delfi“ kreipėsi pasipiktinusi studento mama. Pasirodo, jiems suremontavus vaiko kambarį, nuomos kaina buvo pakelta.

„Perskaičius straipsnį apie bendrabučio kainas, noriu ir aš pasisakyti. Norėčiau parašyti, kaip buvo keliamos bendrabučio kainos Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU). Rašau kaip studento mama.

Sūnus prieš dvejus metus gavo dvivietį kambarį. Jeigu tuo metu buvo galima jį kambariu pavadinti... Sienos baisios, grindys su skylėmis, spinta išlaužyta, ištepta. Siaubas. Ištapetavome, dažėme, grindis klojome linoleumu.

Dabar, eidama per kambarius administracija, vertino kambarių būklę. Ir pagal ją keitė kainas. Kambarys dabar buvo įvertintas kaip labai tvarkingas, ir kaina kilo net 80 procentų.

Paskambinus administracijai ir pasakius, kad kambarį tvarkėme patys, jie mums pasakė, kad tvarkydami kambarį neįvertinome rizikos dėl kainos pakilimo. Tai mums pakartojo du kartus.

Taip išeina, negalima tvarkyti-remontuoti kambarių? Tai parašykite šitą viešai. Ačiū“, – apmaudo neslėpė studento mama.

LSMU atstovas teigė, kad studentai kosmetinius remontus atlieka norėdami pasigerinti savo gyvenimo sąlygas – savo noru. Jie atsakė ir į klausimą, ar už remontą studentams kompensuojama. Trumpai? Ne.

„Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (toliau – LSMU) rektoriaus įsakymu patvirtinti nuostatai (2018-07-18 Nr. V-565 „Dėl studentų bendrabučių nuostatų ir dokumentų tipinių formų patvirtinimo“, ir 2023-08-03 Nr. 2023-V-0209 „Dėl studentų bendrabučių nuostatų ir dokumentų tipinių formų patvirtinimo“) nenumato kompensacijos už gyventojų lėšomis atliktą kosmetinį remontą.

Kambarių būklės vertinimas atliekamas vadovaujantis 2023 m. liepos 3 d. LSMU rektoriaus įsakymu Nr. 2023-V-0184 „Dėl gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainų nustatymo tvarkos aprašu“, ir patvirtintu Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainų nustatymo tvarkos aprašu.

Šis Tvarkos aprašas reglamentuoja LSMU gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainų apskaičiavimo metodiką ir eigą.

Tvarkos apraše aiškiai ir nedviprasmiškai nustatyta, kokia kambario būklė vertinant laikytina tvarkinga, o kokia – tik patenkinama. Tvarkos apraše įtvirtinta vietų bendrabučiuose kainų ir kainų kategorijų nustatymo metodika leidžia objektyviai vertinti visų kambario būklės vertinimo objektų būklę. Tvarkos aprašo 6 punkte numatyta, kad bendrabučių būklės vertinimas fiksuojant padėtį atliekamas kartą per metus, o 5 punkte įtvirtinta Bendrabučių būklės vertinimo komisija atsako už bendrabučių būklės vertinimą pagal Tvarkos apraše pateiktą vietų bendrabučiuose kainų nustatymo metodiką.

Detali informacija apie vienos vietos kainas kiekviename bendrabučio kambaryje yra pateikiama Universiteto studijų informacinėje sistemoje LSMUSIS.

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), patvirtinęs Gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainų nustatymo tvarką, naujas gyvenimo LSMU bendrabučiuose kainas apskaičiavo kaip ekonomiškai pagrįstas ir teisingas.

Universitetas supranta, kad daliai studentų gyvenimo vietos kainos bendrabutyje pokyčiai nepatiko, bet, pasitelkęs LSMU Studentų reikalų tarnybą bei LSMU Studentų atstovybę, situaciją siekia spręsti konstruktyviu, pagarbiu ir geranorišku dialogu.

Neatmetama, kad, sulaukus konstruktyvių studentų pasiūlymų, Gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainų nustatymo tvarka gali būti pakoreguota. LSMU, ugdydamas visapusiškai išsilavinusias, etiškai atsakingas asmenybes, skatina studentų aktyvumą, savivaldą, dalyvavimą sprendžiant jiems aktualius klausimus.

Tad LSMU Studentų atstovybės atstovai dalyvavo ir rengiant naująją LSMU Gyvenamosios vietos bendrabučiuose kainų nustatymo tvarką.

Universitetas kryptingai dirba dėl to, kad bendrabučiuose gyvenimo būklė gerėtų. Tikimasi, kad, sulaukus bendrabučių gyventojų pasiūlymų, pavyks pasiekti gyvenimo kokybę pagerinsiančių sprendimų.

Universitetas taip pat pažymi, jog bendrabučiai yra nuolat atnaujinami – 2023 metų rudenį pasitiko sėkmingai įgyvendintu projektu ir atnaujintu bendrabučiu Dainavos g.“, – sakoma LSMU komentare.

Savo istorijas ir pastebėjimus siųskite adresu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)