Turbūt niekam ne paslaptis, jog dažnai (o ypač pastaruoju metu) susiduriame su mums priešiškos kaimyninės valstybės kaltinimais, jog mes, „pribaltika", esame nacistinių nuotaikų pritvinkusios šalys. Žinoma, tai nėra tiesa, bet tam tikri įvykiai priverčia rimtai susimąstyti, ar nesame tiek susikoncentravę į sovietinės sistemos smerkimą, jog pamirštame ir jai nei kiek žiaurumu nenusileidusią nacizmo ideologiją?

Vakar, benaršant savo „Facebook" paskyroje, akis netikėtai užkliuvo už Lietuvoje gyvenančio brito įrašo, kurį perskaičius apėmė slogūs jausmai. Kadangi gavau incidente dalyvavusio brito leidimą išversti jo įrašą bei pasidalinti su platesne auditorija, jaučiu pareigą tai padaryti.

Richardas Schofieldas, Kaune gyvenantis Britanijos pilietis, savo paskyroje rašo:

„Keliaujant namo iš parduotuvės, akis užkliuvo už kaimynystėje (Vilniaus g. 26) įsikūrusio „Pizza Jazz“ restorano langų, pro kuriuos viduje buvo matyti prie staliuko sėdinčios dvi klientų poros, iš kurių vienas vyriškis vilkėjo nacių uniformą.

Įėjau vidun, užsisakiau arbatos ir netrukau suprasti, jog tai lietuvių kompanija, atėjusi į piceriją išgerti. Tuomet išėjau laukan, prisėdau prie vieno iš staliukų ir susimąsčiau: „Ką daryti?“. Neilgai trukus į lauką parūkyti išėjo ir nacių uniforma vilkintis vyriškis, nepraleidęs progos mane bei keletą praeivių pasveikinti „žavingu“ nacių saliutu.

Paprašiau jo cigaretės ir paklausiau, ką jis išdarinėja. „Ieškau žydų sudeginimui“, – atsakė jis ir grįžo vidun. Tuomet (kuo labai žaviuosi Lietuvoje) laukan išėjo padavėja ir pareikalavo iš karto susimokėti – tai plačiai paplitusi praktika šalyje, kurioje visi vieni kitais nepasitiki.

Papriekaištavau jai, kad galimybė, jog aš sumanysiu pavogti arbatos puodelį, jai atrodo bloga, o tuo tarpu aptarnauti klientą, apsirėdžiusį nacių uniforma (primindamas, jog vien Kaune per masinius pogromus buvo išžudyta daugiau nei 25 tūkst. žydų) yra nieko baisaus. Tada ji man atrėžė (kuo vėlgi žaviuosi Lietuvoje), jog nieko nesuprantu, ir kad viskas yra gerai. Kai paklausiau, kodėl ji tame nemato problemos, padavėja teatsakė lietuviams būdingu pagūžčiojimu pečiais, tad paprašiau jos pakalbėti su savo viršininke. Ko ji, žinoma, nepadarė. Neliko nieko kito, tik paskambinti į policiją, kurios pasiteiravau apie Lietuvoje veikiančius įstatymus, laimei, pareigūnas kitame laido gale įstatymus puikiai išmanė.

„Ar jis viešai demonstruoja kokius nors nacistinius simbolius?“, – paklausė jis. Atsakiau teigiamai, ir už 13 minučių į piceriją prisistatė policijos pareigūnai, kurie ir suėmė tą vyriškį (...)".

Kaip ir žadėjo, istorijos pratęsimu Richardas netruko pasidalinti šiandien, kurioje atsiskleidžia, mano manymu, su bet kokia etika prasilenkianti „Pizza Jazz“ vadovybės pozicija.

„Taigi, šiandien buvau nuvykęs į policijos komisariatą, kuris atsakingas už vakarykščio incidento tyrimą. Komisariate susipažinau su jaunu ir maloniu pareigūnu (pavadinkime jį A.), prisidėjusiu prie incidento nagrinėjimo, ir jis mane patikino, jog „Pizza Jazz naciui“ (kurį taip ir vadinsiu iki tol, kol „Pizza Jazz“ nepateiks civilizuoto atsakymo) buvo paskirta bauda, remiantis Lietuvos įstatymais, draudžiančiais viešai demonstruoti nacių ir sovietų simboliką. Taip pat man buvo pranešta, jog „Pizza Jazz nacio“ apranga buvo konfiskuota.

Nieko nelaukęs nuvykau į „Pizza Jazz“ būstinę, kurioje registratorė, savavališkai pasiskyrusi save visos kompanijos atstove, man pasakė, jog tol, kol „Pizza Jazz nacio“ tipo klientai nieko netrikdo, įmonė pasilieka teisę aptarnauti tokius asmenis. Tuo metu į pokalbį įsikišo aukštesnes pareigas užimanti darbuotoja. Jos atsakymas buvo šiek tiek civilizuotesnis, mat ji prižadėjo pasidomėti esama situacija: susisiekti su restoranu (kuris, pasirodo, nelaikė incidento pakankamai rimtu, jog apie jį reikėtų pranešti vadovybei) bei policija. Darbuotoja taip pat prižadėjo dienos eigoje su manimi susisiekti. Ji taip pat pakartojo mintį, jog „Pizza Jazz“ bendrovės vidinės taisyklės leidžia aptarnauti nacistine simbolika pasidabinusius asmenis, jeigu jie nekelia trikdžių.

Kadangi jai buvo itin sunku suvokti šio nutikimo moralinį bei teisinį problematiškumą, nesusilaikiau jos paklausęs, kaip įmonės vidinės taisyklės traktuotų moters išprievartavimą restorano patalpose. Manau, mintį ji sugromuliavo.

Prisiminęs „Pizza Jazz nacio“ hitleriškus saliutus, ir faktą, jog juos jis atliko Senamiesčio gatvėje, knibždėte knibždančioje CCTV kamerų, nusprendžiau užsukti į TEO, kompaniją, atsakingą už šių kamerų įmontavimą bei priežiūrą. Jie mane informavo, jog už filmuotą turinį atsako policija, tad dabar man belieka grįžti į komisariatą, kur pono pareigūno A. pasiteirausiu, ar verta siekti gauti įrašus, kuriuose įamžinti nacistiniai saliutai (...)“.

Labai tikiuosi, jog ši istorija bus pamoka visoms lietuviškoms įmonėms, kaip nereikėtų dirbti.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Policijos pareigūnai informaciją apie sulaikytą nacių uniformą devėjusį vyriškį patvirtino. Kovo 30 d., apie 20.57 val. Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (toliau – Kauno apskr. VPK) buvo gautas pranešimas, kad Kaune, Vilniaus g., picerijoje yra asmuo, kuris dėvi uniformą su nacistine simbolika.

Nuvykus nurodytu adresu, pastebėtas pilietis A. Š. (gimęs 1975 m.), kuris dėvėjo, kaip įtariama, uniformą su nacistine simbolika. A. Š. paaiškino, kad grįždamas iš kaukių baliaus nusprendė užsukti į piceriją pasilinksminti. Jam nustatytas 1,88 prom. alkoholio neblaivumas.

Dėl šio įvykio pradėta administracinio teisės pažeidimo bylos teisena pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 18818 str. (Nacistinių ar komunistinių simbolių platinimas ar demonstravimas). Tyrimą atlieka Kauno apskr. VPK Kauno miesto Centro policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Centro policijos nuovados pareigūnai.

DELFI komentaro pasiteriavo ir picerijos „Pizza Jazz“ atstovų.

„Apgailestaujame, kad konfliktas tarp klientų įvyko būtent mūsų restorane.

Mes nepritariame tam, kas prieštarauja Lietuvos respublikos įstatymams.
Žinoma, nepritariame ne tik tam, kas įvyko, bet ir su įvykiu susijusioms
pasėkmėms – įžeidžiančio turinio komentarams ir panašiems veiksmams. Tas,
kas reikalauja atsakomybės iš kitų, taip pat turėtų laikytis įstatymų
normos. Atsiprašome visų, kam šis įvykis sukėlė nepatogumų“, - nurodė Kristina Belopetravičienė, „PJazz“ regiono vadovė