Manau, kad nei aš, nei tu nenorėtume užmigti alkani. Kartais, kai išmetame pasenusius produktus, mes net nepagalvojame, kad kažkur žmonės badauja. Per metus kiekvienas žmogus išmeta net 171 kg. maisto. Susimąstykime! Taupykime maistą ir jo nemėtykime.

Šeimos, kurios neuždirba pakankamai pinigų, gauna maisto produktų iš „Maisto banko“ organizacijos.

Tai – labdaros ir paramos fondas, renkantis paramą maistu ir dalinantis ją nepasiturinčioms šeimoms bei organizacijoms, kurios dirba su vaikais iš skurdžių šeimų. Ši organizacija Lietuvoje buvo įkurta 2001 metais. Kiekvieną dieną šios organizacijos savanoriai važiuoja į parduotuves surinkti maisto produktus, kurio galiojimo laikas – paskutinė diena. Taip „Maisto banko“ fondas gauna apie 2 tonas maisto.

Produktai, kurių galiojimo laikas besibaigiąs (galiojimo laikas – viena arba dvi dienos) valgyti dar tinkami, bet pardavinėti juos draudžiama, todėl maisto bankas gali susirinkti tokius produktus ir atiduoti nepasiturinčioms šeimoms bei organizacijoms. Autobusiukai suveža surinktą maistą iš parduotuvių į „Maisto banko“ sandėlį, kur produktai surūšiuojami. Čia taip pat darbuojasi savanoriai: reikia išrinkti produktus, kurių galiojimo laikas jau pasibaigęs.

Šis maistas kraunamas į atskiras dėžes ir gabenamas į zoologijos sodą. Tokiu būdu nereikia išmesti nei gramo maisto, gyvūnai jį su dėkingumu suėda.

„Maisto bankas“ neišsiverstų be savanorių. Aš taip pat dalyvauju šio fondo veikloje. Čia savanoriauja įvairaus amžiaus žmonės: moksleiviai, studentai, suaugę ir net senjorai. Ši organizacija rengia įvairiausias akcijas. Parduotuvėse skatinama aukoti ilgai negendančius produktus, kurie vėliau yra perduodami skurdžiai besiverčiantiems žmonėms. Maisto bankui galite aukoti skambindami telefonu (auka 2 eurai).

Labai liūdna, kad yra skurstančių, mažai uždirbančių žmonių, kurie grįžę namo negali pamaitinti savo šeimos. Bet man džiugu, kad yra tokia organizacija – „Maisto bankas“, kuri padeda vargstančioms šeimoms.

Kodėl apie tai aš rašau? Rašau apie tai todėl, kad man nerūpi statistika. Savanoriauju „Maisto banko“ organizacijoje, nes ši veikla yra labai naudinga ne tik sunkiai besiverčiantiems žmonėms, bet prasminga mums, jaunimui: mes pamatome skaudžiąją Lietuvos gyvenimo pusę. Nors aš lankau skautų, šokių būrelius, mokausi groti gitara, esu labai užsiėmusi, bet negailiu laisvo laiko ir prisidedu prie Lietuvos gerovės kūrimo. Juk Lietuvos ateitis mūsų rankose.

Linkiu ir jums negailėti savojo laiko. Padėkime gimtinei ir vieni kitiems. Todėl kviečiu – tapk savanoriu ir tu! Kurkime Lietuvos ateitį kartu. Nes tai – mūsų Lietuva – mūsų žemė, kurioje gyvens mūsų vaikai, anūkai ir proanūkiai...

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – 65 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.