Šiemet šventei skirtas ypatingas dėmesys, mat joje skambėjo būsimos respublikinės moksleivių  dainų šventės „Mūsų vardas - Lietuva“  repertuaro kūriniai. Šventei puikiai pasiruošė Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos, Senamiesčio vidurinės mokyklos, „Saulės“ gimnazijos, Mykolo Oginskio meno mokyklos chorai. Rajono mokyklose chorinei muzikai neskiriamas didelis dėmesys, vienintelė Kulių vidurinė gali pasigirti ir pasidžiaugti savo merginų choru, jų repertuaru ir laimėjimais. Šis choras nuolatinis respublikinių ir moksleivių dainų švenčių dalyvis.

Rajono moksleivių chorų šventę pradėjo Kultūros centro šiuolaikinio šokio studija „Visus Ero“, vadovaujama Monikos Gedgaudaitės, bei renginių organizavimo klubas „Menadė“, vadovaujamas Simonos Gudavičiūtės. Kadangi renginio diena buvo ir Pasaulinė paminklų saugojimo diena, tai žiūrovams buvo dar kartą pristatyti mūsų mieste esantys paminklai. Iškilmingai  pakėlus šventės emblemą į sceną buvo pakviesti patys mažiausieji dalyviai - vadovės Ritos Banionienės parengti Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos jaunučių choras. Mažieji dainininkai atlikdami pirmąją savo dainelę - L.Vilkončiaus ir Vytės Nemunėlio bei S.Gedos dainą „Mano vardas – Lietuva“ gausiai susirinkusiems žiūrovams liūdėti neleido. Koncertą tęsė Vyskupo Motiejaus Valančiaus pradinės mokyklos jaunučių choras vadovaujamas Vidos Taurinskienės, bei dar vienas jaunučių choras iš M.Oginskio meno mokyklos vadovaujamas mokytojos Ritos Banionienės. Ypač išraiškingai pastarieji atliko R. Kauneckaitės ir M.Vainilaičio dainą „Žąsinas“. Vadovė sakė, kad abu jos vadovaujami chorai yra pasirengę ir galėtų atstovauti rajoną Vilniuje.

„Ryto“pagrindinės mokyklos merginų choras vadovaujamas Kęstučio Kazlausko atlikoB. Keampfer  dainą „Nakties klajūnai“ ir M.Noviko „Gandrai“.

Labai subtilų, „mergaitišką“ repertuarą pasirinko Kulių vidurinės mokyklos merginų choras vadovaujamas Giedrės Idzelienės.  Puikiai nuskambėjo tiek jų atlikta J.Kalco ir Z.Sadauskaitės  daina  „Jūra – vasaros draugė“,  tiek J.Cechanovičiaus, L.Abario ir S.Žlibino daina „Lietuva – dainų šalis“. Vadovė G.Idzelienė sakė tikinti, kad šiemet respublikinėje Moksleivių dainų šventėje  chorui dar teks atstovauti Kulių vidurinę, o jei mokykla taps pagrindine, tai tokio lygio kolektyvo joje gali nebelikti.

Net keli chorai šventėje atstovavo Mykolo Oginskio meno mokyklą. Ši mokykla gali pelnytai didžiuotis savo berniukų choru, kuriam vadovauja mokytoja metodininkė Irena Bakanauskienė. Žiūrovai sulaikę kvėpavimą klausėsi  pirmosios jų atliktos  choro dainos iš Džiuzepės Verdžio operos „Nabukas“ – „O, Tėvyne“. Berniukų chorą keitė kitas I.Bakanasukienės vadovaujamas  šios mokyklos -  jaunių choras.  Šio choro repertuare išgirdome ir žemaitišką dainą harmonizuotą D.Zakaro  „Voj Volunge, volungėle“. I.Bakanauskienė  džiaugėsi renginyje buvusiais žiūrovams, nes labai jautė ne tik jų kvėpavimą, bet ir palaikymą, o tai choristams yra nepaprastai svarbu.

„Saulės“ gimnazijos mišrus choras, vadovaujamas Elenos Klimienės,  šventei pasirinko populiarius kūrinius A. Klovos išplėtotą lietuvių liaudies dainą „Sveiki gyvi, sveteliai“, bei  „Tau nieko nieko nesakiau“.

Koncerto pabaigoje pasirodė bene gausiausias – Senamiesčio vidurinės mokyklos mišrus choras, vadovaujamas mokytojo metodininko Antano Pagojaus. Vadovas buvo itin pakiliai nusiteikęs, nes išvakarėse buvo išrinktas populiariausiu ir mylimiausiu rajono mokytoju. A.Pagojus sakė, kad jo choras nėra praleidęs nė vienos respublikinės dainų šventės – tiek moksleivių, tiek Pasaulio lietuvių.  Nors anot jo, repertuaras vaikams gana sudėtingas, bet mokyklos vyresniųjų klasių mokiniai padedami mokytojo jį sėkmingai parengė. „Jau trečias mėnuo kai repetuojame kiekvieną šeštadienį po kelias valandas“ – sakė A.Pagojus.  Šiai šventei skaitlingiausias rajono mokyklos choras parengė A.Noviko ir  A.Karosaitės bei D.Marcišauskienės dainą „Kelias į mokyklą“, L.Vilkončiaus ir Just. Marcinkevičiaus „Dėl tos dainos“.

Pačioje šventės pabaigoje visi šventėje dalyvavę choristai atliko bendrus jungtinius kūrinius – savo bendromis dainomis įžiebdami tikrąjį tautiškumą, bei leisdami suprasti, kad muzika ir daina yra didžiausias senosios kartos mums paliktas turtas.

Kultūros centro direktorius Romas Matulis sveikino visų chorų kolektyvų vadovus, prisimindamas ir  pirmųjų švenčių iniciatorę Ritą Banionienę. Itin puikių padėkos žodžių iš direktoriaus lūpų nusipelnė  M.Oginskio meno mokyklos berniukų choras. „Berniukų chorai Lietuvoje yra tarsi perlas, todėl Plungė gali didžiuotis, kad ir mūsų mieste toks choras yra“, - sakė R.Matulis.  Anot direktoriaus šie dainuojantys vaikai ir jaunimas yra pats gražiausias mūsų šalies žiedas, puikiai  ir supratingai leidžiantis savo laisvalaikį, todėl visi jų vadovai nusipelno didžiulės pagarbos vien už gebėjimą sudominti jaunąją kartą chorine muzika.

 Šventėje dalyvavęs rajono savivaldybės meras Albinas Klimas dėkojo Kultūros centrui už šventės organizavimą. Savo mokyklų chorų vadovus gražiai sveikino ir „Ryto“ pagrindinės mokyklos, bei „Saulės“ gimnazijos direktorių pavaduotojos.

Šventės kulminacija tapo baigiamoji – plungiškio kompozitoriaus Andriaus Kulikausko - daina „Onžoula sodėnėms“. Ją dainavo visi šventėje dalyvavę chorai, o solo partijas atliko M.Oginskio meno mokyklos berniukų ansamblis vadovaujamas I.Bakanauskienės. Suskambus šiai dainai ją kartu su jaunaisiais dainorėliais  stovėdami dainavo visi žiūrovai. Tai reiškia, kad  šventėje „Giedu dainelę“ skambėję kūriniai rado atgarsį plungiškių širdyje.