Minaičiai – svarbi istorinė vieta. Čia įvyko visos Lietuvos partizanų vadų suvažiavimas, buvo įkurtas Lietuvos laisvės kovos sąjūdis, sudaryta vyriausioji partizanų vadovybė, paskelbta politinė 1949 m. Vasario 16-osios deklaracija.

Krašto apsaugos dienos minėjimas pradėtas Lietuvos Respublikos vėliavos pakėlimu ir Lietuvos Respublikos himnu. Trispalvę iškėlė Lietuvos šaulių sąjungos Šiaulių apskrities generolo P. Plechavičiaus Šiaulių rinktinės Radviliškio pirmos šaulių kuopos šauliai (vadas Pranas Sluckus).
Seimo narė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė pasveikino renginio dalyvius ir svečius, prisiminė čia vykusius istorinius įvykius.

„Mano tėvelis Adolfas Ramanauskas-Vanagas buvo partizanas, čia pasižadėjo ginti laisvę ir nepriklausomybę. Atmintis įpareigoja: smagu, kad šiandien patriotizmą ir pilietiškumą ugdome kartu,“- sakė A. Ramanauskaitė -Skokauskienė.

Žvarbus rudeniškas oras neišgąsdino Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vytauto Simelio. Jis pasidžiaugė, kad visai Lietuvai svarbi istorinė vietovė yra puoselėjama, prižiūrima, kad joje tokia gražia proga gali rinktis jauni žmonės, atrasti gyvą ir asmenišką santykį su šia vietove ir istorija.

Prieš viktoriną Laisvės kovų liudininkė, šios sodybos tuometinio šeimininko Stanislovo Mikniaus dukra Julijona Mikniūtė-Petrėnienė papasakojo savo prisiminimus. Palinkėjo jaunuoliams likti patriotais - neišvykti iš savo Tėvynės. Turbūt niekas nenuneigs, kaip svarbu, kad ir po saujelę, rinkti faktus iš gyvų liudininkų lūpų apie jau istorija tapusius įvykius ir veikėjus.

Prie paminklo Lietuvos Laisvės Kovų Sąjūdžio Deklaracijai ir jos signatarams atminti gėles padėjo Radviliškio rajono jaunimo klubo „MIX“ atstovai.

Radviliškio apskrities 9-12 klasių moksleivių renginyje laukė trys išbandymai: po tris narius vienoje komandoje galėjo dalyvauti asambliažo konkurse - parodoje, istorinėje viktorinoje bei orientaciniame žygyje. Net devynios komandos iš Radviliškio, Šeduvos, Pociūnėlių, Grinkiškio, Baisogalos mokyklų dalyvavo geriausioje pilietiškumo ir patriotizmo mokykloje, gyvai palytėjo praeitį – pažino įdomiąją savo krašto istoriją, atrado gyvą ir asmenišką santykį su laisvės kovų laikotarpiu, įrodė sau, kad gali.

Viktorinoje su taisyklėmis supažindino, ją vedė Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Tarptautinio bendradarbiavimo vyriausiasis specialistas Alvydas Tamošiūnas.

Jono Basanavičiaus premijos laureato daktaro Vykinto Vaitkevičiaus studentė istorikė Aistė Čepulytė prieš orientacines varžybas supažindino su archeologiniais tyrinėjimais Balandiškio kaime.

Netrukus visi orientacinio žygio dalyviai buvo pakviesti atlikti pirmąją užduotį – pasidaryti veido maskuotę. Žygio maršrutą rengė Lietuvos šaulių sąjungos Šiaulių apsk. gen. P. Plechavičiaus Šiaulių rinktinės Radviliškio pirmos šaulių kuopos vadas Pranas Sluckus ir būrio vadas Gintaras Rimkus.

Išlaikę nelengvą išbandymų ruožą kelionę į Europos parlamentą laimėjo Grinkiškio Jono Poderio vidurinės mokyklos komanda (Rytis Šlivinskas, Vladas Šlivinskas ir Ligitas Preimontas). Komandą atlydėjo nenuilstanti istorijos mokytoja Zita Markevičienė. Nuo jų labai nedaug atsiliko Šeduvos gimnazijos „Prisikėlimo kuopa“. Trečioji liko Lizdeikos komanda.

Skambant jaunųjų atlikėjų patriotinėms dainoms visi susirinkusieji vaišinosi mėtų arbata bei kareiviška koše,  apžiūrėjo eksponuojamą tematinę asambliažų parodą, Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų oro gynybos bataliono kariai pristatė priešlektuvinę gynybos sistemą RBS 70. Išlydėję į orientacinį žygį visi klausėsi roko grupės „FA 11“ iš Kauno koncerto. Tai buvo diena, kupina susitikimų, muzikos, bendravimo, emocijų.

Tikiu aš dieną, didelę ir šviesią,
tikiu - ne amžiais žemėj siaus ruduo!
Pakilk, žmogau, iš dulkių ir puvėsių,
pakilk, žmogau, ir žmogui ranką duok!

Šiais Bernardo Brazdžionio poezijos žodžiais norime padėkoti visiems, kurie palaikė mūsų idėją.