Mergina ir kosmetika.

Turbūt atskirti šiuos du žodžius būtų taip pat sunku kaip matematikos pamokoje apskaičiuoti kvadrato plotą, kai duotas rutulys. Taaip... visi žino tą anekdotą, kai Dievas sukūręs moterį pasakė: „pasidažysi ir bus gerai“. Bet būkime intelektualai ir mąstykime plačiau. Šiomis dienomis išėjus į miestą tenka matyti įvairiausių „barbių“, ant kurių veido mes matome – špakliaus klodus (ne, čia tikrai ne hiperbolė).

Ką iš viso to galėtume išrutulioti?

Psichosomatinė liga – taip sako dermatovenerologė Jūratė Grigaitienė. Kitaip tariant tai yra liga, kuri gali pakenkti žmogaus fizinėms savybėms. Bet velniop! Juk ką tie mokslo daktarai išmano, merginoms gi reikia būti gražioms. Tendencija visada savo padarys.

Kai ši problema eskaluojama draugų rate arba internete.

Vaikinai visada mėgsta paneles iškelti ant pjedestalo. Tada tenka pasiklausyti tokių pompastiškų merginų atsiliepimų kaip:

„Ne ne, aš tai jau esu natūrali ir jūs man čia nesukite galvos“ arba „Jei ir dažausi – tai tik per didžiąsias šventes“. Na ir po tokios diskusijos, dažniausiai drauges matome nepasidažiusias kokią savaitę, o po to vėl viskas sava vaga. Visa tai labai paviršutiniška.

Teko skaityti vieno mokytojo tinklaraštį, kai vienas komentatorius vaiko ugdymą ir mokymą sulygino su namo statyba. Na aš čia labai sureikšminti panelių makiažą ir lyginti jį su UAB "Ekstra statyba" nenorėčiau, tačiau kartais kai pamatai tokią gražuolę, pritrūksta žodžių.

Kokia reikšmė?

Išskirti tam tikras koncepcijas labai sudėtinga. Manau, kad mūsų vadinamosios barbės, kurių veidai sugrįžę iš Ispanijos, o ausys ir kaklas vis dar autostopu keliauja iš Šiaurės ašigalio, ne gyvena, o vaidina gyvenimą.

Juk nuėję į cirką matome išsidažiusius klounus, kurie vaidina. Realiame gyvenime jie tikrai neišsidažo veido baltai, neužsideda didelės, išpūstos raudonos nosies ir neišeina į restoraną vakarienės.

Reikšmė gali būti įvairialypė. Vienos tai daro dėl to, kad nesuranda turtingesnio užsiėmimo, kitos - kad būtų kietesnės, už tas, kurios dabar traktuojamos kaip pilkos pelytės. Paradoksas. Pilkos pelytės gyvenime pasiekia daugiau už barbes.

Įdomūs komentarai ištraukti iš internetinio šiukšlyno:

 

„Jaučiu, kad kiekvienoj mokykloj yra tų "kietekių" kurios ant veido užsitepa kilogramą pudros ir jau laiko save gražiom. Mano mokykla ne išimtis. 

Man kosmetika yra maskavimo priemonė su kuria merginos paslepia savo trūkumus, o ne kažkokia kietumo etiketė. Mano nuomone jeigu mergina dažosi, ji turi trūkumų kuriuos nori paslėpti. Tos, kurios nesidažo, neturi ko slėpti ir viskas.“

Juk kai siena suskilinėja, mes perkame glaisto ją užglaistyti, paslėpti trūkumus. Adekvatu merginoms. Tik nelabai mačiau panelių su skilinėjančiais veidais... 

 

„Naudojau ir naudosiu kosmetiką. Gėda išeiti į miestą ar pasirodyti viešoj vietoj. Man dažymasis yra kaip hobis. Ir niekas jo neatplėš, jeigu kažkam reik nat8ralių - susiraskit“

Vat kaip. Net su patarimu komentaras. Nors ką aš čia... hobis yra hobis. Tik vieni eina medžioti ar žvejoti, o kiti eksperimentuoja su veido oda: kažin, kiek šiandien kilogramų pudros išlaikyčiau, a?

Juokinga istorija.

Teko dalyvauti vienoje atviroje konferencijoje Vilniuje, kur paskaitos tema buvo – žurnalistikos ir žiniasklaidos etika. Susirinko visokio tipo žmonių, bet svarbiausia – atėjo ir mūsų mielosios „barbės“. Konferencija truko apie dvi valandas. Ir antrosios valandos bėgyje dėstytojas paklausė: „Gerbiamieji, kaip jūs manote, ar šiuolaikinė žiniasklaida yra pakankamai etiška ir nuolanki savo skaitytojams ir gerbėjams?“ Tyla kaip per laidotuves. Tada dėstytojas paprašo tai užrašyti ant popieriaus skiautės, nes esą jam tai įdomu. Na... kaip visada iškyla ta pirmosios klasės problema: „nėr su kuo parašyt...“.

Dėstytojas, kiek išgali, padalina rašymo priemones susirinkusiems, o priėjęs prie vadinamosios „barbės“ garsiai ištaria: „Panele, taigi jums nereikia. Jus pasistenkite pasinaudoti tokia kombinacija: pirštas – veidas – popierius.

Na gan žiauroka, ypač kai visa auditorija puolė žvengti kaip obuolmušiai žirgai. Dėstytojo kompetencijos klausimą spręskite jūs.

Nespręskite iš knygos pagal viršelį.

Ech... primėčiau aš čia akmenų į panelių daržą...

Nežinau, ar kada nors baigsis ta kvaila ideologija, kur sakoma: „Plaukai dažyti, nagai priauginti, akys dažytos iki ausų. Tik turbūt galvoje švilpia brizas...“ Yra ir protingų merginų, kurios žino ribas ir kaip neiškristi iš užsibrėžtų rėmų. Ovacijos joms!

Reziumė.

Kaip tai nutraukti?

Taip… kiekvienas moka parašyti savo nuomonę ir iškėlęs galvą žygiuoti plačiąja pergalių gatve, bet pateikti sprendimo būdus… Galvokite smegenimis, o ne kitomis kūno dalimis.

Na… šis straipsnis nebus toks stiprus, kad uždraustų pardavinėti kosmetiką. Bet gal nors šiek tiek kai kas apie tai pagalvos, gal net pasamprotaus. Nenorėjau pasakyti, kad visos merginos tokios. Tik išskyriau šitokią tendenciją. Ačiū už suprantingumą ir laukiu kontroversiškų nuomonių.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!