Medicinos studentai penkto kurso pradžioje renkasi savo magistro temas, kurias ginsis šešto kurso pabaigoje. LSMU universitete šis pasirinkimas preliminariai bus vykdomas spalio 10 dieną. Prieš pasirenkant magistro temas, temų sąrašas atsiunčiamas studentams ir sudaroma studentų eilė pagal vidurkius – studentas su aukščiausiu vidurkiu temą renkasi pirmas, su mažiausiu – paskutinis.

Universitetas mus šiemet informavo, kad negavus norimos temos iš sąrašo, galimybės asmeniškai su norimos specialybės klinikos gydytojais dėl papildomos/savo sugalvotos temos – nebus. Tokia galimybė yra tik studentams, kurie jau atlieka mokslinį darbą kokioje nors klinikoje ir nusprendžia tą darbą paversti savo magistru.

Problemą pailiustruosiu asmeniniu pavyzdžiu: aš noriu rinktis rezidentūrą akušerijos-ginekologijos specialybėje. Stojant į rezidentūros studijas yra papildomas balas už magistro darbą toje klinikoje, kurioje nori atlikti rezidentūrą. Kadangi akušerijos-ginekologijos modulis man bus tik šių mokslo metų viduryje – rimtų mokslinių darbų nerašau, nes tiesiog dar nepraėjau teorinės pagrindų medžiagos, kuri man leistų turėti bent kažkokią kompetenciją atlikti moksliniam darbui.

Atsidarius magistro temų sąrašą – akušerijos ginekologijos klinika siūlo tris temas. 2023/2024 metais ši klinika vien LSMU universitete siūlo 9 rezidentūros vietas (sudėjus mokamas ir nemokamas), tačiau magistro temų yra tik trys. Negavus norimos magistro temos – galimybė tartis dėl temų asmeniškai yra atimta. Jau nekalbu apie studentus, kurie galbūt atsiras vidurkių sąrašo apačioje ir turės tik minimalų pasirinkimą galimų magistro temų, o galimybė rašyti jiems norima tema yra panaikinta.

***

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Medicinos fakulteto dekanatą nustebino tokia studentės pateikta problemos formuluotė.

„Dar nėra buvę taip, kad LSMU Medicinos fakulteto dekanatas ar Universitetas darytų kliūtis studentui vykdyti pageidaujamą baigiamojo magistro darbo temą“, – pabrėžė LSMU Medicinos fakulteto dekanas prof. Andrius Macas.

Pagrindinis dokumentas, kuriuo Medicinos fakultete (MF) vadovaujamasi rengiant magistro darbus – LSMU MA MF Medicinos vientisųjų studijų programos Baigiamojo magistro darbo (BMD) reglamentas.

Jame numatytos plačios galimybės studentui: tarkime, keisti darbo atlikimo vietą, temą ir vadovą bet kuriame BMD etape. Tad pasiekti pageidaujamos temos įmanoma: reikia skaityti taisykles ir veikti pagal jas.

Šiuo metu fakultete yra net apie 30 baigiamojo magistro darbo temų perviršis.

„Nebuvo nė vieno atvejo, kad norintis atlikti mokslo tiriamąjį darbą mūsų klinikoje būtų atstumtas ar norėjęs keisti temą ir kliniką būtų sustabdytas“, – fakulteto dekanui antrino LSMU MA Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas.

2023 m. šioje klinikoje atlikti ir apginti 25 magistriniai darbai, 2024 m. suplanuota ginti 22 magistro darbus.

LSMU atstovų vertinimu, šiuo konkrečiu atveju studentė neįsigilino į baigiamojo magistro darbo taisykles ir tiesiogiai nepasiteiravo dėl galimybių – o jų yra ir šiuo metu.

„Medicinos fakulteto dekanatas studentui – ypatingai palankus. Universiteto padaliniai maksimaliai stengiasi padėti ir nedaro dirbtinių kliūčių. Tereikia kreiptis“, – tiesiogiai užduoti rūpimus klausimus studentus ragino LSMU Medicinos fakulteto dekanas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)