Daugelis važiuojame į Angliją vedami pagrindinio tikslo – užsidirbti pinigų. Vieni mokame pinigus tiems, kurie prižada surasti darbą, apgyvendinti ir neva siūlo dar geranoriškai skolina pinigus kelionei. Tad šį pasakojimą pradėsiu apie Lietuvoje veikiančias įmones. Nuo vienos iš jų nukentėjau asmeniškai.

Grįžau į Lietuvą, nes turėjau svarbių reikalų, dėl kurių, maniau, man skaudėjo galvą ilgą laiką. Tikėjausi, kad viskas užtruks neilgai, mėnuo ar du ir vėl gyvensiu kaip gyvenęs Londone. Tačiau taip nenutiko, užtrukau ilgiau. Nešvaistydamas laiko nusprendžiau, kad galiu tęsti mokslus Lietuvoje ir spręsti savo problemą. Laikas bėgo, pinigai seko, motyvacija garavo, nors mano prisirpęs reikalas buvo išspręstas labai sėkmingai.

Gyventi skurde ir būti tradiciniu studentu nesinorėjo. Ieškojau darbo, bet neradau tokio, kuriame galėčiau užsidirbti maistui, būsto nuomai, drabužiams ir transportui. Draugų ir pažinčių neliko, o ir likusios - labiau mėgstantys pameluoti ir savas kišenes prisikimšti žmonės, tad net nemaniau kreiptis pagalbos.

Šiokios tokios pajamos buvo, už kurias galėjau leisti nusipirkti bilietą ir išvykti atgal į Angliją. Viskas buvo puiku, sprendimas priimtas, noras vėl kvėpuoti Londono dulkėmis mane žavėjo. Neilgai trukus radau skelbimus internete su pasiūlymais surasti darbą Anglijoje, Norvegijoje. Viskas atrodė gan gražiai ir abejonių nekėlė, nes tikėjau, kad per tą laiką, kol gyvenau svetur, Lietuvos žemėje aferistų sumažėjo, įmonių veikla skaidroka, o policija sąžiningai gaudo nusikaltėlius ir aferistus. Nuvažiavau į Spaudos rūmuose (Vilniaus mieste) esančią būstinę (išnuomotą kabinetą), kuriame dirbo du žmonės. Kaip supratau iš ateinančių ir išeinančių, žmonės domisi, klausinėja, gal vieni, kiti važiuoja padedami jų.

Kaip sakoma, „nepradėjus svilti minkštai vietai, nesirūpini“. Įtarti pradėjau po kelių savaičių, kai buvo sumokėti pinigai už dokumentų tvarkymą, vertimą į anglų kalbą. Pasidomėjau vertimo biuru, kuris registruotas vieno žmogaus adresu, o ir tas - namų. Mokami mokesčiai „Sodrai“ kas antrą mėnesį. Nurodytu telefonu niekas neatsiliepė. Jeigu veikla vykdoma ir siekiama pelningo verslo, turėtų būti kažkas, kur žmonės galėtų sužinoti apie įmonę ir naudotis jos paslaugomis. Taip nebuvo. Įmonė yra, bet daugiau nieko.

Gavau laiškus su darbais, valandiniu užmokesčiu, sutartis su terminais. Viską teko tikrinti antrą kartą. Po kruopštesnės analizės supratau jų šabloniškumą. Tokių sutarčių pavyzdžių gali rasti internete, jos nėra konkrečios, nenurodo konkrečių darbo atlikimo terminų, arba smulkiomis raidelėmis pridedamas tekstas, į kurį nebūtinai atkreipsi dėmesį, arba dviprasmiškas tekstas: „...padedame ir konsultuojame surasti darbą per 2/6 mėnesius“. Supratau - esu apgautas.

Laikas tekėjo savo vaga, spėjau paskaityti apie įmonės klientų skundus internete. Pinigai „už dokumentų tvarkymą“ dar nebuvo grąžinti niekam. Prieš mokėjimą nesibaiminau prarasti pinigų, tačiau skaudu suvokiant apie ilgametę tokios įmonės veiklą Lietuvoje. Įmonė taip pat „padeda“ žmonėms neturintiems pinigų kelionei, išrašo vekselį, nuperka bilietus ir veža svetur „dirbti“.

Kiek pavyko sužinoti, atvežti žmonės darbo negauna, arba dirba nepakankamai, vos maistui užtenka, nekalbant apie nuomos mokestį. Pradžioje kalbama apie neprivalomą anglų kalbą, vėliau tai neva tampa nedarbo priežastimi. Skundžiamasi girtuokliavimu ir kitokiu nederamu elgesiu. Gyvenant Anglijoje tikrai žinau apie emigrantų problemas – toks elgesys nėra svetimas lietuviams, lenkams.

Pasibaigus vekselio grąžinimo terminui įmonė kreipiasi į Lietuvos Respublikos teismą su prašymu išieškoti pinigus iš skolininko (kliento). Štai ir verslas – teismai ignoruoja kokiu būdu buvo pasirašytas vekselis ir už ką, tik svarsto esminį ieškovo skundą – vekselio pripažinimą galiojančiu ir skolos priteisimą, vėliau išieškojimas... Viskas teisėta. Daugelis nukentėjusių skundėsi, kad taip nėra sąžininga ir jaučiasi apgauti. Taip ir yra. Pažada surasti darbą, sumoka už kelionę, nuveža, o darbo nėra. Atrodytų, patys turėtų būti teisiami, tačiau už apgaudinėjimą ir nelegalią veiklą nebaudžiami.

Lietuvoje yra visa bazė įstatymų, kurie leidžia bausti tokią veiklą vykdančias įmones. Nevardinant baudžiamojo kodekso straipsnių paminėsiu, kad (...) įdarbinimas Europos Sąjungoje yra nemokomas ir už tai pinigų prašyti negalima, tarpininkavimo licencijų už įdarbinimą taip pat neišduodama (http://www.socmin.lt/lt/darbo-rinka-uzimtumas/uzimtumo-ir-darbo-z6qc/tarpininkavimo-idarbinant-paslaugos.html).

Perfrazavimas „įdarbinimas“ į „dokumentų tvarkymas“ pačio fakto esmės nekeičia, tai jau apgavystė, nes faktai byloja priešingai nei nurodo įmonės įstatai. Neišmanantys teisės, nepasiturintys ar skurstantys žmonės griebiasi šiaudo ieškodami būdo išgyventi, o kiti tuo naudojasi, paskutinius pinigus bandydami išvilioti.

Skunduose skaičiau žmonių nuomones apie vadovus, neva jie radę nišą įstatymuose. Jokios nišos nėra, įstatymai pažeidžiami. Žmonės apgaudinėjami, pasirašomos sutartys - dviprasmiškos, pinigai mokami už darbus kurių nepadaro. Paprašius atsiųsti darbų pavyzdžius (išverstus dokumentus, sutartis, CV) į anglų kalbą, tokių negauni. Įmonės neatlieka jokios veiklos, viešai nepateikia apie save jokios informacijos, miglota veikla - fiktyvios įmonės. Įrodymų apstu. Tai yra teisėsaugos aplaidumas. Mokėjimas pasinaudoti keliais įstatymas neatleidžia nuo atsakomybės dėl kitų pažeidimo.

Dažnas apgautas žmogus grasina susidorojimu, smurtu ir kitais veiksmais, už ką gali būti pats nubaustas. Kadangi yra „kažkokios“ priežastys, dėl kurių įmonių veikla nesusidomi teisėsauga, šios yra ginamos įstatymų tiek pat, kaip ir likę. Tad kovoti su aferistais įrodant jų nesklandžią veiklą galima tik legaliomis priemonėmis, kitaip nukentėję virs nusikaltėliais.

Jeigu norite patys pasidomėti apie įmones Lietuvoje įdarbinančias žmones kituose valstybėse, tai galite paskaityti atsiliepimus tam skirtuose portaluose bei pačių įmonių vadovų argumentus ir pasiteisinsimus. Kaip prostitucija - visi žinome apie spausdinamus skelbimus laikraščiuose ir suprantame, kad ne visiems įstatymas Lietuvoje yra įstatymas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Norite išreikšti savo nuomonę? Pasidalinti savo patirtimi? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: