Nors ir negimiau šiame mieste, tačiau visą savo sąmoningą gyvenimą praleidau čia. Gaila, tačiau net patys telšiškiai savo miesto grožį ir išskirtinumą ėmė suvokti tik pastaraisiais metais, kai mano ir jų gyvenimo aplinką pakeitė didelės Europos Sąjungos lėšos. Nors sakyti „pakeitė“ būtų ne visiškai teisinga, mat tai, ką Telšiai turi geriausio, buvo tiesiog sutvarkyta ir išryškinta.

Tikriausiai daugelis telšiškių sutiks (tai byloja ir įvairios apklausos), kad vienas svarbiausių ir labiausiai matomų pasikeitimų, tai Masčio ežero pakrantės sutvarkymas. Tiesa, šis projektas etapais vykdomas ir toliau, mat norima sutvarkyti visą pakrantę. Ten, kur anksčiau vos ne per žmogaus ūgio žoles vingiavo siauras žvyruotas takelis, šiuo metu plyti nuostabi miestiečių poilsio erdvė. Pirmą kartą joje apsilankęs net nustebau: tiek telšiškių vienoje vietoje smagiai vaikštinėjančių, besiilsinčių pamatysi tik miesto švenčių metu.

Žmones traukia ne tik gražiai sutvarkyta Masčio ežero pakrantė, bet ir įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, dviračių takai. Galų gale mieste, kuris yra beveik unikalus tuo, kad turi natūralų ežerą savo centre, buvo pradėtos vystyti vandens pramogos – įrengus prieplaukas laukti privačios iniciatyvios ilgai nereikėjo.

Šiuo metu jau galima išsinuomoti vandens dviračius, baidares, o savo šventę paminėti į miestą žvelgiant iš laivelio, plaukiojančio po visą ežerą. Nuostabu yra ir tai, kad viskas vystosi ne tik valdžios, bet ir vietinių verslininkų, finansuojančių gėlynus ir kitus projektus, bei menininkų, dovanojančių savo kūrinius miestui, iniciatyva.

Atskiros pastraipos verta ir mažoji Telšių architektūra. Miestelėnus ir miesto svečius nuolatos džiugina maži meno kūriniai, kurie pagyvina miestą ir suteikia jam ypatingo žavesio. Norite susipažinti su žemaitišku geografijos suvokimu – jums padės šmaikštus žemaitiškas gaublys, kurį galite rasti Turgaus aikštėje. Netoli galite rasti ir skulptūrą, skirtą vienintelei lietuviškai šunų veislei – Lietuvos skalikui.

Jei norėtumėte, kad ateitis atneštų turtus, galite apsisukti apie vos pastebimą žydo bareljefą. Norų išsipildymo pasiekti galite ir patrynę meškos, kuri kaip savo vaikus užaugino pirmuosius žemaičius, nosį. Tikinčiuosius, kopiančius link Telšių šv. Antano Paduviečio katedros, pasitinka laiptuose instaliuotos ir metale plastiškai gestų kalba išreikštos gyvenimo tiesos.

Suvokti Telšių grožį gali ir regėjimo negalią turintys žmonės – miesto centro maketas pažymėtas Brailio raštu. Ištroškę ar suplukę miestelėnai gali atsigaivinti miesto šulinyje ar dviejuose fontanuose. Trečiasis fontanas visus džiugina tik šiltuoju metų laiku – jis įrengtas Masčio ežere. Susidomėję Žemaitijos, kartu ir Europos istorija, gali aplankyti Žemaičių sieną, kurioje pateikiami svarbiausi istoriniai faktai.

Kaip dera tikrai sostinei, Telšiai turi amfiteatrą, primenantį Antikos laikus. Šis statinys beveik iš karto tapo svarbiausių miesto renginių, kurių vyksta pakankamai daug, vieta. Vieta šiai viešajai erdvei parinkta tikrai puikiai, mat ją ne tik patogu pasiekti iš bet kurios miesto vietos, bet ir stebint renginius, taip pat galima pasimėgauti puikia ežero panorama. Renginių gausa pasirūpina Telšių kultūros centro ir Žemaitės dramos teatro darbuotojai.

Viską sudėjus, nestebina faktas, kad Telšiai sulaukia vis daugiau turistų. Vaikštinėjant mieste, ypač vasaros metu, jau tapo įprasta matyti prie anksčiau aprašytų objektų stovinčias ir besifotografuojančias turistų grupes ar miesto gatvėmis lėtai judančius autobusus, atvykusius iš įvairių Europos šalių. Ne veltui Telšiai 2013 m. laimėjo EDEN konkursą ir tapo patraukliausia vieta turizmui.

Aš labai didžiuojuosi savo miestu – Telšiais. 2016 m. šis miestas taps Lietuvos kultūros sostine, tad kviečiu visus atvykti. Juk geriau vieną kartą pamatyti, nei 100 kartų išgirsti, mat šiame straipsnyje tikrai nepavyko aprašyti viso to grožio, kurį galite rasti pas mus.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Gyvenate mažame Lietuvos miestelyje arba kaime ir tuo didžiuojatės? Kviečiame visiems papasakoti, kuo ypatinga jūsų gyvenvietė.Galbūt čia gražiausia pasaulyje gamta? Galbūt jūsų kaimynė – geriausia ūkininkė? Galbūt per pastaruosius metus jūsų miestelis nepaprastai išgražėjo? Kuo labiausiai didžiuojatės?

Šis konkursas - puiki galimybė, kad apie jūsų mylimą kraštą sužinotų visa Lietuva.

Penkių geriausių rašinių autorių laukia puikūs prizai – metinė pasirinkto žurnalo prenumerata. Rinktis galite iš šių žurnalų: „Moteris“, „Tavo vaikas“, Panelė“, „Cosmopolitan“, „Mano namai“, „Geo“.

Jūsų pasakojimų, nuotraukų ir video lauksime iki spalio 5 dienos el.paštu pilieciai@delfi.lt arba čia.