„Šiandien užfiksavau gan įdomų dalyką, todėl noriu pasidalinti su jumis“, – rašė jis.

Etnokosmologas Jonas Vaiškūnas DELFI paaiškino, kad netikėtos formos vaivorykštė danguje – halo reiškinys, zenitinis liestinis lankas.

„Halas yra optinis reiškinys – dažniausiai jis matomas esant plunksniniams debesims. Atsiųstoje nuotraukoje labai puikiai matosi plunksninių debesų juostos. Jose yra šešiabriauniai ledo kristalėliai, nuo jų atsispindi šviesa ir susidaro toks vaivorykštės spektras.

Halas gali būti įvairus – maždaug iki 50 pavidalų. Šiuo atveju tas liestinis lankas, kuris susidaro gana aukštai, yra gana retas dalykas. Pats asmeniškai nesu jo matęs. Tai – viena iš halo formų.

Žmonės šią tradiciją – ratilus, ratus apie saulę ar mėnulį – mini tautosakoje. Aišku, to halu nevadindavo, vadinavo ratais, vaivorykšte, saulabroliais, kai iš saulės šonų pasirodo dar du papildomi saulės atvaizdai. Tai žmonės siedavo su oro permainomis, ir iš tikrųjų ir metereologai sako tą patį“, – kalbėjo J. Vaiškūnas.

Jis paaiškino, kad ir patys plunksniniai debesys yra oro permainų ženklas. „Patys plunksniniai debesys reiškia oro permainą – kad kažkur aukštai yra stiprus vėjas ir jis ištampo debesis į plunksninius. Dar žemėj vėjas nepučia, o ten – jau pučia. Dažniausiai taip būna žiemą, kai po giedro ar vėsesnio oro ateina šiltesnės oro masės“, – paaiškino entokosmologas.

Pasirodžius tekstui, DELFI skaitytoja pasidalino ir apvalios vaivorykštės nuotrauka.

„Šiandien ties Babtais pamatėm neįprastą vaizdą – pilną vaivorykštę aplink saulę! Skubam dalintis! “, rašė ji.

DELFI skaitytojai atsiuntė ir daugiau vaivorykščių nuotraukų.

Užfiksavote nematytą reiškinį, neįprastą įvykį? Prašome Jūsų – atsiųskite nuotrauką el.paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)