Viskas būtų gerai jei tik ne tas pats, lyg užstrigusios plokštelės per garsiakalbius grojamas griausmingas maršas, kuris pradeda groti anksti ryte ir nutyla tik atėjus vakarienės metui. Studijoms ši parado repeticija tikrai įkvepia, nes mokytis hieroglifus iki šiol atrodė ne pats įdomiausias užsiėmimas, bet stebint tuos vargšus studentus, įvilktus į karišką uniformą, plieskiant saulei ir esant vis dar vasariškai karštam orui, supratau, kad kinų studentų kankintojų valios pastangos – beribės, kaip ir tas nesibaigiantis pučiamųjų orkestro įrašas.

Pasirodo, tai pirmakursiams privalomas karinio parengimo užsiėmimas, kuris kiekvienų metų rugsėjo pradžioje suvienija naujai iškeptus studentus bendram žygiui ne tik aplink stadioną, bet ir per gyvenimą. Jiems prieš akis - keturių metų bakalauro studijos bei gyvenimas bendrabučio kambaryje po 5-10 žmonių.

Po tokio varginančio žygio pavargo ne tik jie – žygiuojantys, bet ir mes - gyvenantys šalia to stadiono. Gera žinia, kad rugsėjo mėnesio 19 dieną prasidėjo kinams antra pagal svarbą šventė – Rudens vidurio festivalis. Ta proga nutilo orkestras, išsiskirstė aukštai kojas bekilodami studentai, nes nuo ketvirtadienio prasidėjo ilgasis savaitgalis.

Rudens vidurio festivalis, kaip derliaus nuėmimo šventė, daugiausia švenčiama Kinijoje ir Vietname bei kitose Azijos šalyse, kuriose yra susibūrę išeiviai iš Kinijos. Ir švenčiama aštuntojo mėnulio mėnesio penkioliktąją dieną, pagal mėnulio kalendorių. Kiekvienais metais šią dieną – pilnaties dieną, kai danguje pateka pilnas mėnulis, prasideda šventė.

Mėnulio pagerbimas yra vienas iš privalomų šios šventės atributų. Ta proga išvakarėse yra kepami Mėnulio pyragėliai, kurie šventės dieną yra dovanojami artimiesiems, draugams ir pažįstamiems linkint šeimos susivienijimo, turto, vaikų ir viso, kas susiję su pilnatve. Pilnas mėnulis, kaip ir apvalūs pyragėliai, simbolizuoja pilnatvę ir išbaigtumą, taip pat kinams pilnatis asocijuojasi su nėščia moterimi.

Pyragėlių įdaras – pats įvairiausias, pradedant lotoso sėklų kremu su anties kiaušinio tryniu viduryje ir baigiant visokiausių džemų bei riešutų įdarais. Galima sakyti, ką pasėjo, ką nupjovė – viską sukišo į pyragėlį.

Kinija be fejerverkų nebūtų Kinija: poška, sproginėja kiekvienoje pakampėje, į dangų kyla žibintai. Na, ir kaip gi mėnulis be žvaigždžių! Sekmadienį Čingdao nušvito visomis įmanomo didumo kino pasaulio žvaigždėmis.

Kinai nusprendė investuoti į kino pramonę - Čingdao mieste bus statomas vienas iš didžiausių filmų ir televizijos industrijos parkų – Čingdao Rytų Azijos Kino Metropolis, kuris, alaus mėgėjų nenaudai, iškils ankščiau vykdavusio Alaus festivalio teritorijoje. Į šį projektą bus investuojama, anot investuotojų, daugiau nei 50 milijardų juanių (apie 21 milijardą litų). Šiame metropolyje numatoma pastatyti filmų kūrimo studijas, kino muziejų, kino ir televizijos įžymybių vaškinių skulptūrų muziejų, kino peržiūrų centrą ir taip toliau.

Ta proga kinai (labai jau tas jų pavadinimas „kinai“ artimas kino pramonei), nepagailėjo pinigų ir į svečius pas save pasikvietė visus, pradedant Kinijos įvairiausio kalibro žvaigždėmis ir baigiant Holivudo ryškumo dangaus šviesuliais: Leonardo DiCaprio, Nicole Kidman, John Travolta, Catherine Zeta-Jones, Christoph Waltz, Kate Beckinsale, ir Ewan McGregor.

Išgirdę, kad į Čingdao atvyksta toks žvaigždynas, pamanėme, kad kažkas, apsirijęs mėnulio pyragėlių su haliucogeniniu įdaru, pokštauja. Tačiau visagalis internetas patvirtino, kad pyragėliai nebuvo svaiginantys, todėl neatsispyrę pagundai pavėpsoti į tuos dangaus kūnus, patraukėm link dar neseniai „Oktoberfest“ alaus fiestą iškentusio pramogų parko.

Artėjant link žvaigždūnams numatyto kosmodromo nusileidimo tako – raudono kilimo, rikiavosi gyvatvorė visokiausiomis uniformomis aprėdytų apsauginių, kurie nuobodžiaudami jau gulinėjo, tupinėjo net gatvės viduryje. Jų nuobodulį išblaškė mūsų tarptautinio būrio, ne ką prasčiau atrodančių už kino žvaigždes, merginų pasirodymas. Visi kaip susitarę išsitraukė savo išmaniuosius telefonus ir pradėjo jas fotografuoti, turbūt jiems visi baltaodžiai tą dieną asocijavosi su travoltomis, nikolėmis ir kitomis ekrano žvaigždėmis.

Tačiau mūsų baltumas, turbūt dėl vasariško įdegio, buvo nepakankamas, kad prasmuktume pasivolioti ant raudono kilimo, todėl apsistojome už gyvatvorių ir apsauginių pertvarų. Laikai keičiasi net čia - jaunimas vietoje Mao Dzedungo portretų rankose laikė Leonardo Di Caprio atvaizdus, vietoje komunistų partijos šūkių - Kinijos žvaigždžių vardų hieroglifus bei meilės joms išraiškas.

Pasirodžius vienas paskui kitą sekantiems autobusiukams, iš kurių išlipdavo pačios tikriausios, net ne vaškinės filmų žvaigždės, tai sukėlė susirinkusiųjų ekstazę. Akivaizdu, kad Čingdao iš tiesų pradeda savo virsmą į kinišką Holivudą. Anot investuotojų, šis virsmas bus kiniškai greitas, jau 2016 metų vasarą Rytų Azijos filmų ir televizijos industrijos parkas pradės savo veiklą. O Čingdao užbaigs savo mažo (Kinijos mastu), ramaus miestuko karjerą. Numatoma, kad šis centras turėtų gausiai pritraukti turistus ne tik iš plačiosios Kinijos, bet ir iš Pekino link Šanchajaus pralekiančius pro šalį užsienio turistus.