Vaizdo įraše, kuriame D. Klajumas kalba su kolegomis Anthony Kysliaku ir Viktoru Balykovu, iš telefono skaitoma apie moterį su judėjimo negalia. Būtent pastarieji žodžiai sukelia pašnekovų juoką.

„Užjudėt nesigavo“, – sako D. Klajumas, sukeldamas kolegų juoką ir toliau sekančius susijusius juokelius.

Apie minutės trukmės vaizdo įrašas sukėlė gyventojų pasipiktinimą.

Redakcijai parašęs skaitytojas Simas teigia pats turintis negalią, todėl tokie žinomų žmonių juokai skaudina.

„Atrodo, gyvenam nebe neandartaliečių laikais, bet atsirado keli podkasteriai, taip sakant „self proclaimed (patys pasiskelbė, – red. past.) komediantai“, kuriems, atrodo, negalia kelia didžiulį juoką ir pasitenkinimą, kai iš neįgaliųjų gali pasišaipyti.

Man rodos, taip negali ir neturi būti, kai „influenceriai“ tokius video deda ir jiems tai nieko tokio. Pats turiu negalią, o mūsų šalyje vis dar labai stipriai palaikomi tokie žmonės, kurie žemina silpnesnius už save“, – rašo Simas.

Jo manymu, nuomonės formuotojai turėtų labiau kreipti dėmesį į tai, kokią žinutę siunčia savo žiūrovams ir prisiimti atsakomybę.

Skaitytoja Silvija taip pat rašo esanti įsiutinta pasirodžiusio vaizdo įrašo.

„Ar tai čia normalu? Man tiesiog trūksta žodžių“, – rašo vaizdo įrašą atsiuntusi skaitytoja.

Sureagavo ir pats komikas

„Delfi“ kreipėsi į D. Klajumą dėl pasirodžiusio vaizdo įrašo. Jis teigia suprantantis, kad tema jautri, tačiau mano, jog juokauti galima apie viską, o būtent tai, kad neišskiriami ir negalią turintys žmonės, rodo, kad jie laikomi tokiais pačiais, kaip ir visi kiti.
Komikas raštu pateikė komentarą, prašydamas kalbos ir gramatikos neredaguoti:„Pilnai suprantu ir empatizuoju skaitytojui, jog buvo užkabinta jam jautri tema. Pats irgi tokių turiu. Deja komedija yra minų laukas, kuriame, kad ir kaip stosies, kažkur įvyks sprogimas. Čia ir atsiranda mūsų kaip kūrėjų dilema, apie ką galima ir negalima juokauti. Aš manau apie viską galima, bet lygiai taip pat ir reikia prisiimti neigiamas nuomones iš tų, kuriuos tai žeidžia (kaip jūsų skaitytoją) arba tuos, kurie nusprendžia pabūt kovotojais už teisybę (profesionalius įsižeidinėtojus).
Būtent dėl to, netrinu komentarų, neblokuoju žmonių, išsakančių kritiką ir prisiimu tiek vertinančių mano humorą, tiek dėl jo pykstančių žmonių nuomones. Deja skausmą lyginti sunku, nes jį patiria ne tik negalią turintys, bet ir su rasizmu, pedofilija, seksizmu, smurtu šeimoje, karo padariniais ir t.t. susiduriantys žmonės apie kuriuos lygiai taip pat juokaujame savo laidose ir jei atsisakome vieno, turime atsisakyti visų, o deja nieko neįžeidžiančio humoro nėra.
Vienintelis dalykas kurį galiu pasakyti laikydamas ranką ant krūtinės, mūsų tikslas nėra pažeminti, o kaip tik, normalizuoti visus žmones. Būdami komikais mes pastoviai kandžiojamės juokeliais tarpusavy ir nebandymas apeiti pvz. negalią turinčius žmones, mūsų širdyse yra jų laikymas tokiais pačiais ir kaip ir mes t.y. kartais vertais bajerio žmonėmis, kurių nereik čiučiuot kaip vaikų. Žinoma, negaliu liepti žmonėms interpretuoti ir jausti mano ir kolegų kūrybos taip kaip aš noriu, tačiau atsakyti į klausimą "kas tokio juokingo su ta judėjimo negalia" galiu trumpu juokeliu: Kadaise turėjau merginą be kojų, ne kartą išsiskyrėm, bet visada žinojau, kad paršliauš atgal.“

Ačiū, kad dalijatės savo naujienomis. Norite pranešti apie aktualiją, išsakyti savo nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)