Neseniai pati važiavau autobusu iš Utenos į Kauną ir suvokiau, kad pati didžiausia šios transporto priemonės problema – mūsų klimato sąlygos. Tiksliau – autobusų nepritaikymas joms. Važiuoti autobusu buvo išties karšta, nes transporto priemonė buvo pilna žmonių, o vairuotojas nepasivargino įjungti jokių kondicionavimo priemonių ar kažko panašaus.

Vienas pravertas stoglangis tikrai netaisė padėties, o sėdintieji po juo bandė net jį uždaryti, nes jiems tas vėjas atrodė pavojingas. Ne ką blogiau buvo ir tai, kad šįkart kažkodėl važiavo išties mažas autobusas (suskaičiavau vos 36 sėdimas vietas), o keleivių jau po kelių stotelių buvo ryškiai per daug, tad apie 10 žmonių turėjo visą savo kelionę susipaudę stovėti, o kiti, norintys išlipti, turėjo brautis lyg per džiungles, kad pasiektų išėjimą.

Nemažiau varginanti yra ir pati kelionė. Nors vairuoti ir žiūrėti į kelią nereikia, visgi kelionė autobusu (jeigu tai ne „ekspresas“), trunka beveik dvigubai ilgiau nei kelionė automobiliu. To priežastis – nuolatiniai stoviniavimai stotelėse. Atrodo, nieko blogo, tačiau tai kelionę prailgina kone dvigubai.

Ir pabaigai – ne apie fizines, o moralines problemas. Nežinau, kodėl, tačiau man pasitikėjimo ir noro toliau važinėti autobusais nekelia ir kai kurie vairuotojai. Neretai tenka susidurti su tokiais, kurie galvoja, kad veža ne žmones, o bulvių maišus ir nepasivargina apvažiuoti duobių ar nuvažiavus vienai pusei autobuso nuo asfalto ant kelkraščio, vėl ant jo užvažiuoti.

Yra ir tokių, kuriems atrodo nesuprantama, kad sustabdžius autobusą, vėl pradedant važiuoti nebūtina spausti greičio pedalo iki galo arba bent jau palaukti, kol atsisės įlipę žmonės. Pasitikėjimo nekelia ir prie vairo rūkantys, kalbantys telefonu ar gliaudantys saulėgrąžas vairuotojai. Tai ne tik ne estetiška, nes teršia aplinką, tačiau ir sukelia visiems keleiviams pavojų.

Norisi tikėtis, kad ateityje daugės važinėjančių autobusais, nes tai mažiau žalinga aplinkai ir gamtai, bei naudinga patiems žmonėms – mažėja kamščiai keliuose ir pats eismas, taigi mažėja ir avarijų tikimybė. Visgi tam pasiekti reikės įdėti dar nemažai pastangų, nes kol kas keliones autobusais dažniausiai renkasi tik savo transporto neturintys žmonės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!