Pagal Kauno miesto tarybos sprendimą, nuo sausio 1 dienos Kauno miesto darželiuose taikomi didesni mokesčiai už ugdymą. Vienos dienos kaina - 9,2 euro, jei abu tėvai deklaravę gyvenamąją vietą ne mieste, arba 4,89 euro, jei bent vienas tėvų deklaravęs ne mieste.

Tą pranešus kilo didelis šurmulys. Kauno rajono savivaldybė tąkart pranešė, kad jų Tarybos sprendimu mokestis bus kompensuojamas Kauno rajone gyvenantiems ir čia į darželį nepatekusiems vaikams.

Vieta – tik po 1,5 metų

DELFI skaitytoja Indrė Matulevičienė su vyru ir dukryte gyvena Kauno rajone, Domeikavoje. Dėl Kauno miesto tarybos sprendimo šeimai teko skubiai ieškoti, kur persiregistruoti.

"Kai tik dukra gimė, užrašėme ją į eilę rajono darželyje. Tačiau kai man atėjo laikas grįžti į darbą, o rugsėjis artėjo, eilės į rajono darželį vis dar nebuvome priėję.

Tik dėl būtinybės pradėjome ieškoti vietų ir Kauno darželiuose. Miestas mus noriai priėmė - iškart gavome vietą. Ten ir pradėjome leisti mergaitę. Jai buvo dveji.

Rajono darželyje vieta atsilaisvino tik po pusantrų metų. Tada ji jau buvo pripratusi prie savo draugų ir auklėtojos Kauno darželyje, pratinosi sunkiai, tad nenorėjome traumuoti vaiko ir vėl keisti aplinkos.

Vietos rajone atsisakėme - juk jau ėjo antri darželio Kaune lankymo metai. Ir šią žiemą viskas pasikeitė! Mokėk beveik 10 eurų per dieną arba eik iš čia", - stebėjosi Indrė.

Nei pirmyn, nei atgal

Blogiausia, kad Kauno rajono mero Valerijaus Makūno pažadas rajono tėvams kompensuoti darželio mokesčio skirtumą šiuo atveju negaliojo. Mat rajono kompensacija priklauso tik tiems, kas nebuvo gavę vietos rajone.

O jei gavai ir pats atsisakei - ką padarysi. Nesvarbu, prieš kiek metų tai buvo.

"Dabar vietos rajone mums seniai nelikę! Kai tąsyk jos atsisakėme, nes jau pusantrų metų lankėm Kauno darželį, iškritome iš sąrašų. Taigi dabar negalime nei grįžti į rajoną, nei gauti kompensacijos, nieko", - pasakojo mama.

Po Naujųjų šeima, taip ir neradusi kitos išeities, deklaravo savo gyvenamąją vietą Kauno mieste. Tiesa, tą padaryti nebuvo lengva.

"Teko prisiprašyti močiutės, kad visi būtume deklaruoti pas ją. Aišku, kad nelabai norėjo - visi vengia tokių dalykų, ypač vyresni žmonės, kurie nerimauja dėl papildomų mokesčių, žinote, kaip būna.

Bet visgi, nors gyvename vienur, turėjome prisideklaruoti kitur. Ir kadangi padarėme tai tik sausio mėnesį, dabar su nerimu laukiame pirmųjų sąskaitų.

Matytumėte, kas darosi feisbuko grupėse! Mamos kimba viena kitai į atlapus, aiškinasi, kas kur turi teisę eiti, kur ugdyti vaiką... Bandymas atskirti Kauno rajoną ir miestą, priverstinai patraukti tave į miestą, labai jaučiamas. Atrodo, jei esi ne Šilainių, o Domeikavos gyventojas, esi užribyje. Nors tos vietos - viena prie pat kitos!

Bet juk svarbiausia vaiko gerovė! Kam padeda tie ginčai?" - klausė Indrė.

Dirba ir gyvena Kaune, bet...

Su nepatogumais pasikeitus tvarkai susidūrė ir kaunietė Ana (vardas ir pavardė redakcijai žinomi. - Red.). Ji kartu su vaikais deklaravusi gyvenamą vietą Kaune, savo tėvų namuose.

Šeima gyvena nuomojamame bute, kurio savininkai išvykę į užsienį ir deklaracijomis bei savivaldybių ginčais, kaip teigė kaunietė, tikrai nesidomi.

Vyras gyvena drauge, tačiau deklaruotas yra savo vaikystės namuose už Kauno ribų. Ana pripažino visiškai nesuprantanti naujosios tvarkos logikos.

"Įstrigome keistose žirklėse. Ačiū, mere. Gyvename, apsiperkame, mokesčius mokame Kaune. Bet jeigu vyras liktų deklaruotas rajone, turėtume mokėti beveik 5 eurus už dieną. Kur logika?

Negalime registruotis į darželį rajone ir ten vežioti vaiko, nes... ten negyvename. Negalime prašyti kompensacijos iš rajono, nes... nelaukiame eilėje į jų darželį.

Negalime daryti nieko, tik prašyti mano tėvų, kad sutiktų, jog pas juos būtų deklaruotas dar vienas žmogus. Kaip iš namų išvaryti. Tai džiaugsis tėvukai", - ironizavo kaunietė.

Prieštarauja net Vyriausybei

Nepaisant augančio pasipiktinimo ir tokių kaip šios garsiai pasakojamų istorijų, Kauno miesto savivaldybė patikino sprendimo nekeisianti.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Asta Keruckė patikslino, kad dalis pastarosios šeimos mokesčių visgi atitenka Kauno rajono savivaldybei.

„Teiginys, kad visi šeimos sumokami mokesčiai keliauja miestui, nėra visiškai teisingas. Gyventojo pajamų mokestis atitenka tai savivaldybei, kurioje asmuo deklaravęs gyvenamąją vietą. Šiuo atveju šeimos tėčio mokesčiai savaime pildo Kauno rajono savivaldybės biudžetą.

Taigi, būtent Kauno rajono savivaldybė šiuo atveju turėtų jausti atsakomybę už gyventoją ir pasirūpinti, kaip kompensuoti savo mokesčių mokėtojo patiriamas išlaidas už vaiko ikimokyklinį ugdymą kitos savivaldybės įstaigoje.

Apie Kauno rajono savivaldybės patvirtintą kompensavimo tvarką bei jos niuansus galėtų pakomentuoti tik patys sprendimo priėmėjai.

Tačiau nėra padėties be išeities – šiuo atveju ji itin paprasta. Jei visa šeima išties įsikūrusi Kaune, vaiko tėčiui tiesiog užtektų prisiregistruoti ten, kur jis realiai gyvena – drauge su savo šeima. Tuomet šeimai būtų taikoma pilna lengvata ir darželis kainuotų 0,58 euro už dieną.

Kauno savivaldybė pozicijos šiuo klausimu nekeičia ir yra pasirengusi užtikrinti, kad miesto biudžeto lėšos, kurias svariai papildo gyventojų sumokami mokesčiai, būtų panaudojamos būtent kauniečių poreikiams tenkinti. Tikimės, kad tokios pačios nuomonės savo gyventojų atžvilgiu laikosi ir kitos savivaldybės“, – sakė A. Keruckė.

Nors Kauno savivaldybės atstovai dėl rajono kompensavimo tvarkos siūlė pasiteirauti paties rajono savivaldybės, pastarosios atstovai taip pat nebuvo iškalbingi.

„Mama ir dukra registruotos ir gyvena Kauno mieste, todėl dėl išilusių problemų turėtų kreiptis į Kauno miesto savivaldybę“, – siūlė Kauno rajono savivaldybės atstovas.

Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Asta Simanauskienė informavo, kad dėl visų kitų aplinkybių tėvai gali kreiptis su prašymu ir jų prašymą nagrinės komisija.

„Kauno rajono savivaldybės taryba nusprendė finansuoti 2020 m. Kauno rajono savivaldybės gyventojams – tėvams (globėjams) (abiem arba esant tik vienam iš tėvų (globėjų), kai kitas tėvas: miręs, nenurodytas vaiko gimimo liudijime, teismo pripažintas dingusiu be žinios, nežinia kur esančiu, neveiksniu, atlieka bausmę įkalinimo įstaigoje, vienam iš tėvų laikinai arba neterminuotai apribota valdžia, tėvai išsituokę ir vaikas gyvena su vienu iš tėvų, kai vaiko gyvenamoji vieta teismo sprendimu yra nustatyta su vienu iš vaiko tėvų),

deklaravusiems gyvenamąją vietą Kauno rajone iki 2019 m. gruodžio 31 d., ikimokyklinio amžiaus vaikų, lankančių Kauno miesto savivaldybės biudžetines švietimo įstaigas, vykdančias ikimokyklinio ugdymo programas, ugdymo sąlygų tenkinimo išlaidas (8,55 Eur už kiekvieną vaiko lankytą ir nelankytą nepateisintą dieną iš priskaičiuoto 9,20 euro mokesčio),

jeigu vaikas iki 2019 m. birželio 1 d. buvo užregistruotas Kauno rajono savivaldybės centralizuoto vaikų priėmimo informacinės sistemos duomenų bazėje ir yra
nepatekęs 2019-2020 mokslo metais į vieną iš pasirinktų Savivaldybės švietimo įstaigų.

Jeigu tėvai (globėjai) neatitinka Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu nustatytų sąlygų, tėvų (globėjų) prašymai jų pageidavimu bus nagrinėjami Kauno rajono savivaldybės
administracijos direktoriaus sudarytoje komisijoje. Apie priimtus sprendimus tėvai (globėjai) bus informuojami atskiru raštu“, – išdėstė rajono savivaldybės atstovai.

Primename, kad Kauno taryba antradienį atmetė Vyriausybės atstovo teikimą, kuriuo reikalauta keisti tarybos nustatytą didesnį mokestį ne mieste registruotų tėvų vaikams. Vyriausybės atstovas Andrius Cechanavičius laikosi pozicijos, kad šis sprendimas yra diskriminuojantis ir žada jį ginčyti teisme.