Vienas butas gali kainuoti pusę šimto tūkstančių litų, o kitas – smarkiai perkopti kelių šimtų tūkstančių litų ribą. Todėl prieš renkantis naują būstą, svarbu suprasti, kas lemia nekilnojamojo turto kainą.

Vietos ypatumai

Kas gi nenorėtų gyventi prestižinėje vietoje esančiame bute? Ko gero, dauguma mielai pasirinktų butą, esantį gražioje apylinkėje. Pageidautina, kad pro langą atsivertų puiki panorama. Šalia galėtų tekėti upelis arba gamtos dvelksmu džiuginti parkas... Tačiau tokius privalumus turintys nauji butai Kaune yra žymiai brangesni. Vien mikrorajonas smarkiai lemia nekilnojamojo turto kainą. Daugiau investuoti į butus tenka norint apsigyventi Senamiestyje, Žaliakalnyje. Butų kainos paprastai kyla, artėjant prie miesto centro.

Taip pat nekilnojamojo turto kaina priklauso ir nuo miesto infrastruktūros. Daugeliui kauniečių svarbu, kad naujasis būstas būtų netoli didesnės parduotuvės, ilgai dirbančios vaistinės. Šeimos paprastai pageidauja butų, kurie yra netoli vaikų darželių, mokyklų ir kitokių ugdymo įstaigų. Taip pat šeimoms ir vyresnio amžiaus žmonėms svarbu, kad nuo naujojo būsto būtų patogu patekti į sveikatos priežiūros įstaigas.

Žinoma, vietą galima suprasti ir siauriau. Tai – namas, kuriame yra parduodami nauji butai Kaune. Nemažai kauniečių pageidauja, kad butas būtų ekonomiškame, moderniame, naujos statybos name. Tačiau vertėtų žinoti, kad tai smarkiai lemia buto kainą. Vis dėlto ekonomiški namai turi neabejotiną privalumą. Nors pradinė kaina gali būti gana aukšta, už tokį butą vėliau mokami žymiai mažesni mokesčiai. Todėl investicija į tokį būstą – mažai rizikinga.

Praktikos ir estetikos poreikis

Nauji butai Kaune, kaip ir kituose mūsų šalies miestuose, kaina skiriasi ne vien dėl vietos. Taip pat svarbus ir tokio būsto įrengimas. Pirkėjus gali pasitikti tuščios patalpos nedažytomis sienomis. Toks variantas puikus neskubantiems, norintiems realizuoti savas idėjas. Neįrengtų butų pradinė kaina yra mažesnė, tačiau tenka skirti investicijų papildomam jų įrengimui.

Vis dėlto galima įsikelti į visiškai įrengtą naują būstą. Tokiu atveju pirkėjams nebetenka rūpintis jokiais patogumais. Įrengtame bute gali būti netgi šildomos grindys. Tokio tipo naujajame bute įmontuojama moderniausia buitinė technika, sukuriamas nuoseklus ir stilingas interjeras. Tvarkingas yra ir pats daugiabutis namas, ir jo aplinka. Tokie patogumai, žinoma, kainuoja žymiai daugiau. Netgi nedidelio ploto visiškai įrengtas butukas gali kainuoti keletą šimtų tūkstančių litų. Tačiau tokiu atveju mokama tiek už patvarią kokybę, tiek už žymiai mažesnius rūpesčius.

Įtakos tam, kiek kainuoja nauji butai Kaune, turi ne vien įprasti veiksniai – buto plotas, namo statybos metai, tačiau ir aplinka, įrengimas. Tai lemia ne tik kainos, bet ir naujų butų įvairovę apskritai. O supratimas to, kas lemia šią įvairovę – tai kelias į svajonių būstą.

Sudalyvaukite apklausoje ir pasidalinkite - į ką labiausiai atkreipiate dėmesį ieškodami būsto? Laukiame ir jūsų laiškų su pasakojimais, ar sudėtinga rasti ir įsigyti ar išsinuomoti tinkamą būstą el.paštu pilieciai@delfi.lt.