Kaip pasiruošti katino atvykimui? Reikia žinoti, kad gyvūnui, kaip ir jums, bus stresas ir jam reikia laiko adaptacijai. Gyvūnas gali būti bailesnis, nei įprasta, nes tai jam gali būti jau ne pirmas pasikeitimas: galbūt jį išmetė ar jis pabėgo, tada pateko į sanitarinę tarnybą, po to gyveno prieglaudos narve, o dabar - globėjo namuose. Gyvūnas nežino, ko tikėtis.

Kaip stresas pasireikš be to, kad jis slėpsis giliausiame kampe? Katinas gali dieną ar dvi nevalgyti, negerti. Gali neiti į tualetą ar jo nerasti, bijoti nueiti į paruoštą dėžutę. Dėl šios priežasties siūlau paruošti nedidelę patalpą, kur globotinis galės praleisti pirmas dienas, leisti jam pabūti vienam, ištirti aplinką. Nereikia jo iš karto pažindinti su esamais augintiniais ar rodyti visiems draugams, tai galima padaryti po kelių dienų.

Kokių daiktų reiks? Pirmiausiai - dėžutės tualetui, kraiko, indelių maistui bei vandeniui ir, žinoma, sauso maisto. Dar - paruošti guolį kur nors kampe, kur jis galės pasislėpti.

Kai gyvūnas atvyks, iš pradžių maitinkite jį tokiu maistu, koks buvo prieglaudoje, kad šis gyvūnui būtų įprastas ir vienu pasikeitimu jam būtų mažiau. Katės jų labai nemėgsta. Kai gyvūnas pabus vienas, susipažins su nauja aplinka, paės, atsigers, galite pradėti pažindintis, tam geriausiai tiks žaislai, pavyzdžiui, plunksnos ant lazdelės ar žaislinė pelytė.

Po keleto dienų jau turėsite gerą draugą, mielą murklį. Jei kils klausimų, visada galite kreiptis į prieglaudos savanorius, jie atsakys ar padės rasti sprendimą. Pagal planą gali tekti duoti vaistų nuo kirminų ar nuvežti skiepytis - visa tai derinkite su katiną jums perdavusiu savanoriu. Kai katinas gerai jausis namuose, norint patalpinti skelbimą apie tai, kad jis ieško nuolatinių namų, visada pravers kuo daugiau katino nuotraukų, tiks filmukai ir jei turėsite galimybių, galite prisidėti reklamuojant gyvūną internete ir kabindami skelbimus.

Jei imsitės nelengvų laikino globėjo pareigų, tai išloš gyvūnas, kuris lauks namų saugioje, jaukioje aplinkoje. Tuomet bus gražesnės jo nuotraukos, turėsime daugiau informacijos apie jo charakterį, kuris gyvūnui būnant narve dažnai ir nepasireiškia. Išloš prieglauda, nes viena vieta narve atsilaisvins kitam beglobiui. Išlošite ir jūs: jūsų namuose lauks katinas, galėsite smagiai leisti laiką, stebėdami jo išdaigas, ar nurimti, kai jis ramiai murks jums ant kelių.

Atsisveikinant bus ir liūdesio, ir džiaugsmo vienu metu: bus džiugu, kad jis turi namus, o liūdna, kad teks skirtis, bet tikiuosi, kad džiaugsmo bus daugiau ir visada galėsite paskambinti į jo naujus namus, sužinoti, kaip jam sekasi.

Prieglaudoje visada daug katinėlių ir visada reikia globėjų. Jei galite padėti, skambinkite ar parašykite: 865354521, 865244093, 861295611, info@beglobis.lt (Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius)