Prieš dvi savaites baigėme „7 žingsnių į finansinę laisvę“ rašinių ciklą. Juose daug kartų užsiminiau apie pajamų/išlaidų žurnalo svarbą tiek pradiniame etape, tiek vėlesniuose, tačiau kaip jį reikėtų vesti, kokiomis priemonėmis naudotis - neužsiminiau. Šiandien užlopysiu iki tol žiojėjusią spragą bei pasidalinsiu 3 pajamų/išlaidų žurnalo vedimo būdais.

Kiekvienam iš būdų naudosime skirtingus įrankius, tad kiekvienas iš jūsų galės pasirinkti tą, kuris arčiausiai širdies: tie, kurie neįsivaizduoja savo gyvenimo be popierinio darbo kalendoriaus, įpratę viską užsirašyti ranka, galės rinktis pajamų/išlaidų fiksavimą popieriaus lape, tie, kurių gyvenime popierių jau pakeitė kompiuterinės programos bei įrankiai ras ir jiems pritaikytą sprendimą, o tie, kurie nepaleidžia savo išmaniojo telefono iš rankų bus pamaloninti itin paprastu, bet labai efektyviu pajamų/išlaidų įvedimo metodu.

1. Pajamų/išlaidų žymėjimas popieriaus lape.

Pliusai: elementaru ir paprasta, greita;

Minusai: reikalauja daug laiko apdoroti užrašytus duomenis, gali pasimesti, nukentėti nuo įvairių skysčių;

Komentaras: Nors mano gyvenime kompiuterio ir mobilaus telefono sintezė jau senokai nukonkuravo užsirašinėjimą popieriniame darbo kalendoriuje ar užrašų knygutėje, vis dar yra stebėtinai daug žmonių, kurie į mano anksčiau minėtas paikystes meta šnairuojantį žvilgsnį, sakydami, jog nėra nieko paprasčiau ir patogiau už popierių.

Teisybės dėlei reiktų paminėti, jog norėdami ne tik užsirašinėti, bet ir paskui gebėti tuos užrašytus duomenis apdoroti, turite rašyti bent jau įskaitomai, o struktūra lape turi būti aiški. Kadangi nei viena, nei kita nėra tarp stipriausių mano savybių, todėl aš šiuo būdu nesinaudoju. Tiems, kas naudojasi darbo kalendoriumi, paprasčiausia būtų į tam tikrą ir pastovų kamputį užsirašinėti, kiek tą dieną buvo išleista pinigų, kur jie buvo išleisti bei kokiam tikslui. Jei gautos pajamos - jas taip pat užsirašyti.

Kas nesinaudoja darbo kalendoriumi, minėtą informaciją galima užsirašyti ir užrašų knygutėje, tik tuomet dar reikės nurodyti datą. Iš patirties galiu pasakyti, jog geriausia užsirašinėti iškart gavus arba išleidus pinigus, nes vėliau, ypač, jei pirkinių per dieną būna daugiau nei vienas, gali būti sunku susigaudyti kiek ir kur buvo išleista.

Jei atsiskaitau banko kortele ar bankiniu pavedimu, tokiu atveju pasikliauju banko išrašu, kuriame tiksliai atsispindės tiek operacijos laikas, tiek gavėjas, tad dingsta būtinybė skubiai pasižymėti kišenę palikusią pinigų sumą. Kam to reikia? O gi tam, kad kiekvienos savaitės bei mėnesio pabaigoje būtų galima suvesti visus gautus bei išleistus pinigus, įvertinti, kur jie dingsta, analizuoti, ar visos išlaidos buvo būtinos, o kurių galima atsisakyti.

2. Pajamų/išlaidų fiksavimas kompiuteryje.

Pliusai: paprastesnis duomenų apdorojimas, apsauga nuo praradimo, patogumas;

Minusai: retai kada turime kompiuterį, kai leidžiame pinigus, dažniausiai į kompiuterį persirašome iš popieriaus lapo ar mobilaus telefono;

Komentaras: Gyvename laikais, kai turime galimybę naudotis gausybe įvairiausių programų, o tokių, kurios skirtos asmeninių finansų tvarkymui - apstu. Vis dėlto, prireiks laiko, kol išmoksite su jomis dirbti. O gal to visai ir nereikia? Užtektų pasidaryti paprastą „Excel“ programos bylą, kurioje vienoje eilutėje fiksuotumėte pajamas, kitoje - išlaidas. Jei norite smulkesnės informacijos - prie kiekvienos sumos galima užsirašyti komentarą.

Galimas ir detalesnis skirstymas į kategorijas, tačiau tai - daug sudėtingesnis procesas, kuris tikrai ne kiekvienam iš mūsų reikalingas. Pajamų/išlaidų žurnalo pagrindinė funkcija – stebėti, iš kur ateina bei kur iškeliauja pinigai. O netgi tokia paprasta dviejų eilučių byla šią funkciją visiškai išpildo. Jei įterpsite dar ir trečią stulpelį - datą - tokiu atveju, pasižymėję visas per tam tikrą laiką įvestas sumas, apačioje, užduočių juostoje, pamatysite galutinę sumą. Jokio braukymo ar perrašymo kaip popieriuje. Paprasta ir efektyvu.

3. Pajamų/išlaidų suvedimas į mobiliojo telefono programą.

Pliusai: greita, funkcionalu, yra papildomų galimybių apskaičiuoti likučius, filtruoti pagal išlaidų tipą;

Minusai: naujo įpročio išsiugdymas, nuolatinis poreikis bendrinti informaciją su kompiuterine sistema;

Komentaras: Man šis būdas - pats priimtiniausias. Visų pirma, mobilus telefonas visada būna po ranka. Be to, užpildžius daugiausiai 5 laukelius (neskaičiuojant datos, kuri užsipildo automatiškai, reikia suvesti sumą, mokėtoją/gavėją, pajamų/išlaidų kategoriją, mokėjimo būdą, bei komentarą), nors pilnai galima apsieiti ir su 2 - suma ir komentaras.

Programoje „Expense Manager“, kurią naudoju, dar galima susivesti ir keletą sąskaitų - grynieji pinigai, bankinės, terminuotų indėlių sąskaitos; fiksuoti tarp jų daromus pavedimus ar pinigų išgryninimo operacijas. Po to galima suformuoti ataskaitas, pavyzdžiui, kiek išleidote per praėjusį mėnesį, o jei vesite ir kategorijas, tai, sakysim, kokios buvo jūsų išlaidos maistui per paskutinę savaitę, mėnesį ar metus. Šia programa naudojuosi jau daugiau nei metus, tad galiu vieno cento tikslumu pasakyti, kur, kada ir kiek pinigų papildė, o kiek išskriejo iš mano sąskaitos.

Pajamų/išlaidų žurnalo vedimas dar veikia ir kaip savidisciplinos priemonė, nes, jei ruošiatės išleisti tam tikrą sumą pinigų, visuomet prisiminsite, jog ją paskui reikės užfiksuoti žurnale, tad prieš atsiskaitydami dažniausiai pagalvosite dukart.

Be abejo, vieno mėnesio pajamų/išlaidų analizė tikrąją situaciją atspindės tik iš dalies. Juk vieną mėnesį galima nepirkti drabužių, mažiau išleisti pramogoms, atostogoms, dovanoms ar kitiems dalykams, kurie „tiesiog nutinka“, tačiau turi reikšmingą poveikį sąskaitos likučiui. Ketvirtį, pusmetį ar net metus vedamas pajamų/išlaidų žurnalas puikiai atskleis dabartinę situaciją, o jo analizės metu galima rasti sprendimų, kaip išvengti tam tikrų išlaidų.

Dar daugiau - prieš svarstant pirkti būstą su paskola, rekomenduoju ne tik kiekvieną mėnesį atsidėti būsimai paskolai skiriamą sumą, tačiau kartu turėti bent pusmečio pajamų/išlaidų žurnalą. Tik atsakingas elgesys gali padėti apsisaugoti nuo galimų finansinių sunkumų, kurie ateityje gali atnešti daug neigiamų pasekmių, jei vertinant savo dabartines galimybes bei ateities perspektyvas akis slėps rožiniai akiniai.

Pasipraktikuokite, išbandykite visus 3 būdus, kiekvieną įvertinkite iš šių dienų požiūrio perspektyvos.