ManoKaroliniskes.lt pakalbino pirmagimio laukiančią Liną Rackauskaitę. Ji kartu su vyru, kaip nemaža dalis tautiečių, laimės ieškojo užsienyje, tačiau sugrįžo, nes vaiką nori auginti Lietuvoje.

Jauna šeima emigravo į Londoną. „Miestas nuostabus, gyvenimas verda. Turėjome darbus. Po kiek laiko sužinojome, kad laukiamės vaikelio. Svarstėm daug ir ilgai: ar likti ten, ar grįžti čia“, - pasakoja Lina.

Su vyru Jungtinėje Karalystėje Lina gyveno iki trečiojo nėštumo mėnesio. „Tuo metu pilvukas jau „lindo“ į viešumą“,- šypsosi Lina.

Būsimos mamytės nuomone, užsienio šalyje motinystė vertinama labiau nei gimtinėje. „Buvo labai smagu, kai žmones tai pastebėdavo (nėštumą - red.), visur užleisdavo“, - Lina pastebi, kad nėščiosioms netenka užtrukti parduotuvių eilėse, taip pat visąlaik atsiranda vietos viešajame transporte.

Vilniuje situacija priešinga. „Važiuojant troleibusu ar autobusu, jeigu nėra laisvos sėdimos vietos, nėra nieko baisiau - arba visi „spokso“, arba apsimeta kad nemato, bet užleisti nenori nė už ką!“, - tautiečių kultūros stoka piktinasi Lina.

Londone nepažįstami žmonės Linai ne tik būdavo paslaugūs, bet ir paklausdavo, kaip ši jaučiasi. „Buvo tiesiog nuostabus jausmas, visi rūpinosi ir gerbė, nors ir nėštumas dar buvo „mažas“, - pasakoja Lina.

Moteris pastebi dar vieną lietuvių ir britų skirtumą: „nieks net nežiūrėjo, nepabadė pirštu, kad per jauna“. Visgi, gimtajame Karoliniškių mikrorajone situacija yra priešinga. „Einant gatve žmonės žiūri, kaip į kokią keturiolikmetę mergaitę“, - liūdnai atsidūsta Lina.

Einant gatve būsimai mamytei tenka išgirsti įvairias nemalonias apkalbas. „Bet aš džiaugiuos, kad atrodau jaunai, o žmonės tegu kalba ką nori“, - su šypsena į esamą padėtį žiūri ManoKaroliniškes.lt pašnekovė.

Tačiau, kodėl jauna šeima nusprendė sugrįžti į Lietuvą? „Karoliniškėse gyvenau nuo pat gimimo. Norėjome, kad ir mūsų vaikelis čia gyventų – arčiau giminių, draugų“, - pagrindinę priežastį įvardija pirmagimio besilaukianti moteris.

Atvažiavusi į Karoliniškes moteris iš karto pastebėjo kultūrinius šalių skirtumus. „Esu labai nusivylusi parduotuvėmis, dar nė karto nieks neužleido eilėje, nors ir yra tam skirtos kasos“, - teigia Lina. Moteris pastebi, jog ypač prasta situacija yra Karoliniškių prekybos centre „Rimi“. Anot Linos, prekybos centro darbuotojai būsimoms mamoms ne tik neskiria deramo dėmesio, bet ir nemaloniai aptarnauja.

Tačiau gimtojoje šalyje ManoKaroliniskes.lt pašnekovė pastebi ir teigiamų dalykų. „Gydausi Karoliniškių poliklinikoj. Esu labai patenkinta akušere, kuri mane prižiūri“, - teigia būsima mama. Anot jos, poliklinikos personalas dirba maloniai ir profesionaliai. „Atliekant procedūras visur praleidžia, kaip ir priklauso, be eilės“, - džiaugiasi Lina.

--
Esate nėščia? O gal jau pagimdėte vaikelį? Pasidalinkite savo patirtimi su kitais DELFI skaitytojais - kaip su Jumis elgėsi aplinkiniai žmonės? Ar užleisdavo vietą viešajame transporte? Ar praleisdavo prekybos centrų kasose? Rašinius siųskite el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt.