Joniškis didžiuojasi, jog gali vadintis J. Avyžiaus gimtuoju kraštu (gimė Mėdginuose, Joniškio raj.). J. Avyžiaus vardu pavadinta ir Joniškio rajono viešoji biblioteka, o nuo šių metų kas penkerius metus bus įteikiama literatūros premija.

Surengtame Jono Avyžiaus 90-osioms gimimo metinėms skirtame vakare dalyvavusi rašytojo žmona Irena pasidalino prisiminimais apie savo vyrą. Rašytojas buvo pakankamai uždaras, nemėgo švęsti gimtadienių. J. Avyžius didžiuodavosi Joniškio krašto žmonėmis, jam artimesni kaimo žmonės.

I. Avyžienė perskaitė vyro laiško ištraukas. Labai dėkojo joniškiečiams už J. Avyžiaus vardo garsinimą. Vakaro vedėjas Juozas Šalkauskas perskaitė ištraukas iš rašytojo autobiografijos.

Aktorius Juozas Budraitis pasidalino prisiminimais apie filmo „Sodybų tuštėjimo metas“ filmavimą. Šiame filme Juozas Budraitis vaidino pagrindinį Gedimino Džiugo vaidmenį. Šiaulių universiteto docentė dr. Džiuljeta Maskuliūnienė apibendrino vertinimo komisijos darbą, trumpai aptarė pretendentų į premiją kūrinius.

Kalbėdama apie R. Granauską, docentė pastebėjo kai kurių sąsajų su J. Avyžiumi. R. Granauskas yra parašęs scenarijų filmui „Sodybų tuštėjimo metas“. Abu rašytojai nesureikšmino gimtadienio (docentė perskaitė ištrauką iš premijuotos knygos).

Kadangi dėl sveikatos problemų R. Granauskas į Joniškį neatvyko, premija perduota Rašytojų sąjungos valdybos nariui Danieliui Mušinskui. Buvo parodytos 2003 m. filmo apie Romualdą Granauską „Raudonu ant balto“ ištraukos.

Renginį paįvairino Sofijos Jonaitytės atliekamos dainos ir Algimanto Raudonikio meno mokyklos jaunųjų smuikininkų muzika. Vakare dalyvavusios Jono Avyžiaus seserys Adolfina ir Stasė, nedrįsusios kalbėti, tarsi patvirtino ir paties rašytojo kuklumą.

Šventės finalinis akordas
Šventės finalinis akordas
J. Avyžiaus premiją Joniškio rajono meras G. Čepulis perduoda Rašytojų sąjungos valdybos nariui Danieliui Mušinskui
Šiaulių universiteto docentė dr. Džiuljeta Maskuliūnienė
J. Avyžiaus žmona Irena Avyžienė
Aktorius Juozas Budraitis
Algimanto Raudonikio meno mokyklos jaunieji smuikininkai
Vakaro vedėjas Juozas Šalkauskas

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją ir nuotraukas!