„Šįryt vażiuoju tarpmiestiniu autobusu. Labai skubėjau ir išvykau neradęs pažymėjimo. Dažniausiai jo nesinešioju, nes jo kokybė kaip skuduro, turiu jį keletą metų, bet raidės jau išblukusios ir pan.

Turiu 40 proc. darbinguma, todėl nusipirkau bilietą su 50 proc. nuolaida ir tikėjausi, kad gal užteks tiesiog parodyti pażymėjimo nuotraukas telefone.

Deja, vairuotojas mane aprėkė ir laimingai išlaipino, teigdamas, jog be fizinės kopijos toks pażymėjimas negalioja.

Manau, kad tai yra nesąmonė. Turint omeny, kad viskas yra skaitmenizuojama, tikiu, kad ir mums, neįgaliesiems, reikalinga turėti galimybę susikurti skaitmeninį pažymėjimą, leidžiantį naudotis mums reikalingomis lengvatomis.

Man rodos, kad neįgaliųjų institucijos yra labai prastai veikiantys biurokratiniai aparatai, kurie vis dar stipriai užstrigę XX-ame amžiuje“, – rašė skaitytojas.

„Delfi“ kreipusis į Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, raštu atsiųstame atsakyme teigiama, jog skaitmenizacijos poreikis šioje srityje jau išnagrinėtas, tačiau artimiausiu metu sprendimo pasiūlyta nebus dėl pokyčių negalios vertinimo sistemoje.

„Suprasdami dalies asmenų su negalia poreikį turėti skaitmeninį asmens su negalia pažymėjimą, pernai esame išsinagrinėję rinką.

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalioja nauja Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo redakcija (pavadinimas bus Asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymas), keisis negalios vertinimo sistema, bus reorganizuota Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba, kuri ir atlieka negalios vertinimus ir išduoda asmens su negalia pažymėjimus (po reorganizavimo tarnybos pavadinimas bus pakeistas į Asmens su negalia teisių apsaugos agentūros). Taip pat yra patvirtinti ir nuo kitų metų bus išduodami naujo pavyzdžio asmens su negalia pažymėjimai. Čia norėčiau labai pabrėžti, kad iki 2024 m. išduoti neįgaliojo pažymėjimai galios iki ant jų nurodyto termino pabaigos. Jų keisti į naujuosius tikrai nereikia.

Dėl visų šių suminėtų priežasčių prieita prie išvados, kad šiemet netikslinga pradėti organizuoti skaitmeninio asmens su negalia pažymėjimo kūrimą“, – aiškina ministerija.

Priduriama, kad kai pokyčiai, apie kuriuos kalbama, įsibėgės, prie skaitmeninio asmens su negalia pažymėjimo klausimo bus sugrįžta ir jis bus svarstomas jau pasikeitusiame negalios vertinimo sistemos kontekste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją